laupäev, 2. märts 2024

Kokkuvõte minu maitseelamustest 2024 aasta Maitsva Tartu toitudega

 Võtaks siis kokku 2024 aasta toidukohtade pakutud road ja elamused. Meelde jäi, et palju oli kasutatud magustoitudes beseed või sellelaadset toodet, ka aioli oli rohkem kasutuses kui eelmistel aastatel ja marineeritud porgandit erinevates variatsioonides pakuti lisandiks, millest mõni meeldis ja mõni mitte. Lõppkokkuvõttes oli päris huvitavad menüüd ... välja arvatud mõned üksikud. Kokad olid kõvasti vaeva näinud ja tulemused olid nauditavad. Aitäh kokkadele! Ka teenindus oli normaalne, meie ei pidanud üheski toidukohas liiga kaua roogasid ootama ning enamasti olid kelnerid ja teised teenindajad tasemel. Vaatamata meeldivatele kogemustele toidukohtades tekkis kuu lõpuks väikene küllastus headest toitudest. Kui ikka praktiliselt igal õhtul nautida erinevaid roogasid, siis kaob ära erilise hetke tunne ... seega on hea käia hõrgutavaid toite söömas palju harvem ... ehk kord nädalas. Võrdluseks ... Mäletan kui nõukogude ajal sai aastas korra mandariine või veel harvem banaane, siis oli elanus selline, et kauaks jäi meelde. Nüüd aga lähed poodi ja ostad igapäevaselt kõiksugu eksootilisi puuvilju ja elamust ei mingit. Palju hea pole ka hea 👆

Kuid nüüd toitude juurde. Valisime välja päris mitmeid kõige paremate toitude nominente erinevates söögikohtades. Paneks need siis kõigepealt kirja.

Parima eelroa nominendid:

Pieree Veloute kreemsupp Muskaatkõrvits, foie gras, bataadikrõps, röstitud seemned, vürtsid, roheline õli

Shakespeare Rebitud pardiliha kroketid, rohelise õuna kreem, antonovka-tsukiini tšatni, mikrovõrsed

Humal Porgandi “luuüdi” külmsuitsulõhega | feta juust, marineeritud porgand, Humala furikake

Parima pearoa nominendid:

Vint Tiina Tauraite “Sõstar & Suits” glasuuriga part ahjubataadikreemi, lehtkapsa, röstpeedi & kirsi-portveinikastmega

Chez Andre Sous vide veis, ahjukreemine tuhelkartuli brandande , karamell-hapukapsas, siidjas lillkapsakreem, õunakreem ja porruõli, punapeedi shallot sibul, mahekurk, leiva demi glaze

Trikster Tihane HIRVE SISEFILEE    Kartulifondant / värvilised porgandid / bimi / viskikaste

Humal Pardi rinnafilee | praekapsa leem, juurpetersellikreem, grillitud lehtkapsas, must parmesan, külmkuivatatud pohlad, põletatud roheline sibul

Parima magusroa nominendid:

Antonius Õuna-iirise filorull  vaniljekreem / pihlakas / külmkuivatatud mustsõstar

Dorpat Karamelliseeritud ananass, kookosvaht, kookosküpsis, laimisorbett

Fii Pruuni või Madeleine’d   Yuzu kreem / matcha / valge šokolaad / toomingasiirup

Ega nominente kerge valida polnud, sest sellel aastal oli viielisi roogasid ikka päris palju. Nüüd panengi vahepalaks tabeli, kus kõik selle aasta külastatud toidukohad on järjestatud vastavalt saadud hinnetele ... võrdse keskmise puhul on esimeseks kriteeriumiks nominatsioonid, siis pearoa hinne, siis eelroa oma ja lõpuks magustoidu hinnang. Lõpuks arvestan hinda ja siis teenindust. Kui kõik on võrdsed, siis on hindamise aluseks subjektiivne elamus, mis me saime. Jajah, eks kogu hindamine ongi subjektiivne. Iga toidukoha nimi on tehtud lingiks, et saaks tagasiulatuvalt lugeda selle toidukoha vahetult pärast külastamist kirjutatud blogipostitust.

KOHT

NIMI

Eelroog

Põhi-roog

Magus-toit

Kesk-kond

KESK-MINE

Hind 2024

1

Humal

5

5

5

5

5,00

35,00

2

Café Shakespeare

5

5

5

5

5,00

34,00

3

Chez Andre´

5

5

5

5

5,00

35,00

4

Dorpat

5

5

5

5

5,00

32,00

5

Püssirohukelder

5

5

5

5

5,00

34,00

6

Fii

4

5

5

5

4,75

35,00

7

Trikster Tihane

5

5

4

5

4,75

35,00

8

Pompei

5

5

5

4

4,75

35,00

9

Kolm Tilli

5

5

5

4

4,75

34,00

10

Vilde ja Vine

4

5

5

5

4,75

33,00

11

Antonius

4

5

5

4

4,50

35,00

12

Gustav Cafe

4

5

5

4

4,50

30,00

13

RP9

4

5

4

5

4,50

32,00

14

TOKO

5

4

5

4

4,50

35,00

15

Kampus

5

4

4

5

4,50

35,00

16

Pierre

5

4

3

5

4,25

35,00

17

Vint

4

5

4

4

4,25

35,00

18

Pazzo

4

4

5

4

4,25

33,00

19

Pahad Poisid

3

4

5

4

4,00

30,00

20

Chaplin

4

4

4

4

4,00

32,00

21

Spargel

3

4

4

5

4,00

35,00

22

Cafe Truffe

5

3

4

4

4,00

35,00

23

Mull

4

3

3

3

3,25

35,00

24

El Chapo

3

4

1

2

2,50

32,00

Keskmine hinne

4,38

4,50

4,38

4,38

4,41

33,79

Hinna ja keskmise hinde korrelatsiooniks oli siis lõpuks   0,203 ehk keskmine hinne on nõrgas positiivses sõltuvuses hinnast. Mida kõrgem hind, seda parem toit. Ning hinna ja hindamise graafik nägi välja selline:


Ja nüüd lõpuks siis laureaadid ... kõige-kõige road, mis pakkusid erilist naudingut ning mida sooviks veelgi sööma minna ... raske oli neid leida, sest kõik nominendid olid väga head, kuid pärast pikka arutelu abikaasaga leidsime, et:

Kõige parem eelroog oli (siia lisatud fotod on Silver Gutmanni jäädvustatud, mille leidsin Maitsva Tartu kodulehelt): 

Humal Porgandi “luuüdi” külmsuitsulõhega | feta juust, marineeritud porgand, Humala furikake. Eelroog oli väga eriline ... suitsune grillitud porgandipoolik, mis oli seest tühjaks lõigatud või riivitud ning see tühimik oli täidetud feta juustust tehtud kreemiga. Nad ise nimetasid seda porgandi "luuüdiks". Porgandi peale oli puistatud soolaga seesamiseemnete segu, mida nimetatakse jaapanipäraselt furikake´ks, kuid lisatud oli sinna õhitud tatrateri, mis andsid toidule erilise tekstuuri ja ka maitset pisut. Porgandipooliku kõrval oli külmsuitsu lõhe viilakad ning marineeritud porgandi liistakad ... viimased seekord taas imehästi valmistatud ... parajalt krõmpsud ja maitsekad. Tilli oli ka peale puistatud. Meeldiv nauditav ja eriline eelroog. Väärt hindeks viis ja lisaks ka parimate eelroogade nominendiks ... just selle üllatuslikkuse ja hea tekstuuri eest ... õhitud tatar ! Ja lõpuks sai see roog ka laureaadiks.

Kõige parem pearoog oli Trikster Tihane HIRVE SISEFILEE    Kartulifondant / värvilised porgandid / bimi / viskikaste. Pearoog oli hirvesisefilee, medium minus, nagu tellisime ...  kartulifondantidega ja juures oli veel porgandi, punapeedi ja teiste juurikate mõnusalt krõmpse ribasid ning paar bimivart. Kõrval kannuke viskikastmega. Juba esimene suutäis hirveliha ja kartulifondandiga pani maitsemeeled hõiskama. Nii mõnusalt mahlane, pehme, maitsekas oli hirveliha ... ja teine amps koos porgandiribaga ja viskikastmega kinnitas seda taas ja kolmas koos peedi, viskikastme, kartulifondandi ja lihaga taas ... iga suutäis oli elamus. Viskikaste oli samuti väga hästi õnnestunud ... miski oli natuke soolakas, kuid see ei häirinud maitseelamusi. Ja nii taas ja taas ... õnneks oli rooha piisavalt palju, et seda mõnu pikka aega nautida. Kindlasti esitame selle roa parima pearoa nominendiks. Pole kaua aega nii hästi valmistatud liha saanud ... ja veel metslooma liha, mille valmistamine pole just lihtsate killast. Au ja kiitus kokale, et ta sellega nii ideaalselt hakkama sai. La tänuks tuli parima pearoa laureaadi tiitel.

Kõige parem magusroog oli Fii Pruuni või Madeleine’d   Yuzu kreem / matcha / valge šokolaad / toomingasiirup. Magustoit oli täpselt minu maitsemeele järgi valmistatud. Selleks oli yuzu kreem, mis on minu lemmikkreem. Kreemiringi sisse oli valatud kombutcha ehk teeseenejook, mida kokk ise valmistab ning üllatusena oli seal sees ka törtsuke toomingasiirupit ... mis andis väga huvitava maitse. veel oli selles kausis valget šokolaadi ja mõned mõnusalt hapud vaarikad. Kõrvale sai hammustada Madeleine küpsiseid, mis olid imehea tekstuuriga ja maitsvad. Nautisin seda rooga nii aeglaselt kui oskasin, kuid ikka avaldus selle roa kõige nõrgem külg ... see sai kiirelt otsa. Igal juhul on põhjust selle magustoidu kandmiseks parimate magustoitude nominendiks. Hindeks viis pluss. Ka serveerimine oli väga läbimõeldud ... juures oli imepisike puust lusikas, millega sai kreemi koos komponentidega aeglaselt nautida. Magusroogade laureaat. 

Homme-ülehomme võtan kokku ka alternatiivse hindamisvormi tulemused. Huvitav on teada saada, kuidas need minu omadega kattusid või erinesid... 

Lõpuks ka natuke statistikat ... veebruaris külastati minu Maitsva Tartu blogi 21806 korda. Külastused päevade lõikes nägid välja sellised (vt allpool). Keskmiselt külastati päevas 755 korda. 



NB! Olen kirjutanud ka kaks head raamatut hallitusest ja majavammist ... neid saab osta https://veebipood.mycology.ee/  ... soovitan lugeda ... 














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar