reede, 16. veebruar 2024

Väike vahepala Maitsva Tartu toidukohtade hindamisest.

Lugedes mulle tulnud sõnumeid ja meile ning hindamisvormi kommentaare, saan aru, kui erinevad on toidunautijate kogemused erinevatest Maitsva Tartu menüüga kohtadest. Kusjuures neid erinevusi on põhjustanud nii subjektiivsed kui objektiivsed aspektid. Subjektiivsusest võib esmajärjekorras mainida maitsemeelt, mis on kõikidel inimestel erinev ja loomulikult suhtumist jookidesse. Minu hinnangud põhinevad ainult toidul ... see tähendab, et juurde joon vaid vett, et saaks toidu maitsest ülevaate... alkoholi osas olen ma nulltolerantsiga. Samas naudivad paljud toidu juurde veini ja muid jooke, mis oluliselt muudavad toidu maitset ja ... mis seal salata ... ka toidunautija emotsionaalset seisundit. See on täiesti loomulik .... Subjektiivseks aspektiks on ka meeleolu, millega toidukohta minnakse ja seal ollakse ... päevad pole vennad ja ühel päeval on tuju natuke parem kui teisel ning mis seal salata, sellest sõltuvad ka hinnangud .. ja tuleb meeles pidada, et ka teenindajad ja kokad on inimesed ... ka nendel on erinevatel päevadel erinev meeleolu. 

Objektiivsed põhjused on aga kinni hetkes ... ehk naudingu ja elamuse hindamine on kinni just selles ajahetkes kui toidukohas olla. On hetki, kus on ruumid täis melu ja teenindus aeglasem, on hetki, kus on võimalik kahekesi nautida vaikset muusikat ning kõik teenindajad on meie päralt. Hetkes on kinni ka koka toiduvalmistamine ... ühel päeval õnnestub see ideaalselt, kuid teisel juhtub ka apsakaid.... rääkimata sellest, et ükski kokk ei suuda olla kogu ajaperioodi kohal ja valvel. Võibolla mõned toidukohad on Maitsva Tartu menüü esile tõstmiseks koguni roogade retsepte ja nende koostajaid "laenanud" ning tahavad läbi selle oma toidukohta populariseerida ... kes teab. Keskkonna osas on objektiivseteks asjaoludeks, mis mõjutavad hinnangut, teistes laudkondades olevad inimesed. Mõned on natuke elavamad ja jutukamad, teised aga vaoshoitud ja vaiksed. 

Nii palju on aspekte, mis mõjutavad hinnangut. Kuid see kõik on normaalne ja inimlik ... lõppkokkuvõttes on inimesed erinevad ja just selles ongi maailma võlu. Kui teha ükskõik milliseid analüüse ja hinnangute kokkuvõtteid, siis tuleb seda mõista. Eriti toitude ja toidukohtade keskkondade puhul, kus arvamust mõjutavad paljud pisiasjad. 

Lõpetuseks panen ka ühe eriti subjektiivse graafiku ... üheteistkümne toidukoha hinna ja minu hinnangu suhte. Trendijoon näitab ... mida kallim koht, seda kehvem hinnang ... loodan, et see järgmiste kohtadega muutub.   

Minu alternatiivsel hindamisvormil on juba 66 tagasiside andjat. Loodan, et neid tuleb veel rohkelt juurde ... 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar