teisipäev, 1. veebruar 2022

Korralik kõhutäis Tavernas. Sobib hästi lõunaajaks.




         Sellel  aastal hakkan muuhulgas lisama toitude fotosid, mis on Maitsva Tartu kodulehel (autor Silver Gutmann) versus tegelikke lauale toodud toitude fotosid (autor mina ise). Huvitav on vaadata kas ja kuidas need kaks erinevad. Seda siis mitte foto kvaliteedi järgi, sest minu telefoniga tehtud amatööri fotosid ei saa võrrelda professionaali omadega, vaid uuriks pigem toitude kujunduse ja koostise võrdluse erisusi.  Teadupoolest valis žürii välja Maitsva Tartu kampaanias osalejad just fotode ja toitude koostise järgi.  Esimene foto ja toidu kirjeldus on Maitsva Tartu lehelt ning teine foto ja kommentaarid minult.

EelroogSuitsutuur, kalamarjakaste, köögivilja-tuunikala tartar
Hmm. Eelroog oli päris kogukas, koos sooja kukliga sai ainult eeltoidust kõhu korralikult täis. Suitsutuura ja köögivilja-tuunikala tartari all olnud kartulivorm tasakaalustas kalamarja ja tartari intensiivset maitset. Marineeritud tšillitükikesed olid tõsised isutõstjad. Vutimunad sobivad kalaga hästi. mis kokkuvõtteks eelroa kohta öelda? Hmm.  Pole paha, pole üldse paha. Kuid miskit jäi vajaka, et maksimaalset hinnet panna. Ei oskagi öelda, mis ... ehk oli seda kartulivormi liiga palju. Kui seda oleks olnud poole vähem, oleks teised, väga maitsvad, komponendid rohkem esile tulnud ja ehk oleks kogu tulemus olnud isegi parem ... eelroale kohaselt isutõstvam. Igal juhul polnud ükski komponent liiast. Paneme hindeks 4++.  Igati hea algus veebruarikuule.


PearoogLeegitatud veise sisefilee, rohelise pipra kaste, röstitud köögivilja ratatouille
Prae tutvustuse juures pidin kohe süvenema interneti avarustesse, sest tahtsin teada, kuidas valmistatakse leegitatud veiseliha. Leidsin mitmeid kalaroogasid, mis olid leegitatud, kuid veiseliha mitte. Ootusärevus kasvas. Kusjuures ettekandja ei küsinud, mis valmidusastmes me liha soovime. Kui toit lauale toodi, siis uurisin ettekandjalt, miks ta ei küsinud seda mida tavaliselt lihatoitude juures päritakse ja ta vastas, et talle olevat nii öeldud - liha valmidusastet pole vaja küsida. Nojah, mõtlesin mina, ju siis tahab kokk liha valmidusastet ise reguleerida, et toit saaks maitsvam. Aga. Veise sisefilee, mis on minu lemmik, oli küpsetatud medium astmeni ehk minu jaoks pisut tuim ja maitsetu. Oleks tahtnud oluliselt punasemat liha. Mis puudutab ratatoulle köögivilju, siis need olid maitsvad ... kuid ka siin jäi miskit puudus. Traditsioonilises ratatoulle ´s on köögiviljadele peale puistatud peenestatud maitseaineid - basilikut, tüümiani ja teisi ürte, kuid siin neid polnud või oli nii vähe, et nende maitset ei tundnud. Piprakaste oli aga see eest väga traditsiooniline. Seega jälle ... pole paha, kuid natuke jäi puudus. Hinne neli.

Magusroog: Šokolaadi-kirsi rullkook, marjasorbee, vaniljekaste

Magustoit maitses väga hästi ja sai hindeks kindlalt viie. Rullkook, mis ise oli intensiivse ja magusa maitseline oli koos hapuka sarbeega väga hea ning vaniljekaste nende kõrval tasakaalustas mõlema intensiivset maitset (eriti rullkoogi oma). Kolme koos võttes oli väga maitsev ja parajalt hapukas suutäis, mis suisa sulas suus. ... seda siis ka otseses mõttes, kui mõelda sorbeele. Igal juhul hea lõppakord Taverna lõunasöögile ning avaakord Maitsva Tartu kampaania roogade nautimisele.

Kusjuures meile tundus, et nii korralik kõhutäis, nagu meile Tavernas pakuti, sobibki rohkem lõunaajal nautimiseks kui õhuseks söömaajaks. 

Mis interjööri ja teenindust puudutab, siis esimene neist on muutumatu olnud aastaid. Ikka selline tavaline keldrikohvik. Teenindus oli aga hea. Ettekandja oli lahtise suhtlemisega ja parajalt sõbralik-semulik. Teadis kõigile küsimistele vastuseid ning teenindas kiirelt ja professionaalselt. Leti äärde kaardimakset teostama minnes tuli meelde Costa Rica reis, kus kõikides toidukohtades sai maksta ainult leti juures olevas kassas. Ju siis on Taverna omanikud sealt snitti võtnud. Kokku hindaks keskkonda neljaga. 

Õhtul läheme Chez Andrésse einestama, kuid sellest juba hiljem.

NB! Toitudest fotosid tehes pean vist rohkem küljelt jäädvustama ... jääb parem vaade kui ülevalt alla.

1 kommentaar: