kolmapäev, 2. veebruar 2022

Dorpat

     Dorpatis käisime lõunatamas. Jalutasin kontorist sinna ning kohale jõudes oli korralik isu tekkinud. Keskpäeval on seal päris palju sööjaid, sest nad pakuvad bufeelõunaid. Meie saime aga kaardinaga bufeelaua lõunatajatest eraldatud laua, kus rahulikult nautisime oma Maitsva Tartu kampaania einet. Ja oli mida nautida.

Eelroog: Pardifilee õuna-ingverikreemi, vürtsika mangosalsa ja hapuka fenkolisalatiga (laktoosi- ja gluteenivaba)
Eelroaks oli külm pardifilee. Kui seda oleks pakutud ilma lisanditeta, siis oleks tegemist olnud tuima ja kerge suitsumaitselise linnulihaga, kuid need komponendid, mis olid lisatud, tegid eelroa oivaliseks. Kõik kolm lisandit - õuna-ingverikreem, mangosalsa ja fenkolisalat sobisid nii omavahel kui ka pardifileega. Eriti mõnus oli soe õuna-ingverikreem, mis oli nii hea, et laku või taldrik puhtaks. Ingver on mulle enamasti meeldinud. Ega vürtsikas mangosalsagi oma maitselt alla jäänud ja salat oli väga mahlane ja maitsekas. Just selline võiks olla eelroog - maitsev, mitte eriti rammus ning korralikult isutekitav. Au ja kiitus peakokale. Hinne ? Loomulikult viis.


Pearoog: Pannil praetud Peipsi siig porgandi, kartuli-peekoniterriini ja bok choy kapsaga (laktoosi- ja gluteenivaba)
Pearoog oli täiesti vastupidine eileõhtusele. Suure taldriku peal olid väga puhtamaitselised komponendid, mis omavahel hästi sobisid ja maitsed olid ideaalselt tasakaalus. Siiakala on ju tuntud headuses. Isegi "Siin me oleme" filmis armastas peremees kõige rohkem siiakala. Kerge valge lihaga kala. Valge tullikaste selle juures sobis hästi ning kartuli-peekonivorm (nemad nimetasid seda terriini´ks) maitses samuti koos lisanditega hästi. Bok choy oli vist lisatud eile alanud Hiina uue aasta puhuks. Algas ju eile tiigriaasta Hiina kalendri järgi. See on pehme mahlane hiina köögivili ehk üks Hiina kapsa sarnane taim. Igal juhul sobis see kalaga hästi kokku. Need värvilised törtsud taldriku äärealadel on porgandipüreehunnikud ... mis nagu ka eelmised komponendid olid väga puhta maitsega ning sobisid hästi nii kala kui ka kartulivormiga. Ainus mis oli läbi mõtlemata, oli sidruni manustamine kala peale ehk puudusid sidruni näpitsad. Tegin selle kohta märkuse ka ettekandjale, kes lubas hoolitseda, et need edaspidi lisataks. Maitsev oli. Hindan ka selle viiega ... kuid ehk pisikese miinusega.

Magusroog: Ebaküdooniakreem, purustatud maapähkliküpsis ja kodune linnupiimakompvek (võimalik kohandada laktoosi- ja gluteenivabaks)


Magusrooga oli õige pisut kausipõhja peale pandud. Kolm linnupiima kommi, kolm törtsu ebaküdooniakreemi ja kaks poolekslõigatud maasikat. Mõni taimeõieke kaunistuseks. Nojah. Mitte et magustoit peaks olema rikkalik, kuid ehk võiks seda olla nii palju, et maitsetest korralikult aru saaks. Kommid olid heade linnupiimakommide maitsega. Mitte midagi erilist. Ebaküdooniakreem oli väga hea ja sobis kommidega ... tasakaalustas nende tugevat magusust. Maasikad olid värsked ja maitsvad. Kuid purustaud maapähkliküpsis minu arvates sinna juurde ei sobinud. Ma saan kokast aru, et oli vaja lisada midagi tekstuuri andvat, kuid selleks oleks minu arvates paremini sobinud lihtne küpsisepuru, sest maapähkel on tugeva maitsega ja päris rammus ning ... kui võtta lusikale komm, ebaküdoonia ja maapähkliküpsise puru, siis jäi viimane domineerima ning vähendas eelmiste komponentide võlu. Küpsisepuru jäigi minust kausipõhja pesu ootama. Hindeks paneks nelja, sest kreem, mida oli küll vähe, oli väga hea ja andis ka kommidele rohkem erilist maitset juurde.

Lõpuks siis teenindus ja keskkond. Teeninduse osas ei saa midagi paha öelda, sest ettekandja oli sõbralik ja abivalmis. Teenidus kiire ja korralik. Keskkond. Päeval, kus möödujad aknast sisse ei vahi, on seal isegi mõnusam istuda kui õhtul, kus pimedast valgustatud ruumi on huvitav vaadata. Seega kokku võiks vist viie panna...

Nüüd aga tuleb maitseelamuste nautimisel ja blogipostitustel suurem vaheaeg, sest täna õhtul on meil tantsutrenn ja homsest laupäeva õhtuni olen Tallinnas. Tulge mind Vana Maamaja Päevale Vabaõhumuuseumi laupäeval kuulama. Räägin oma maakodu renoveerimisest ja viitan lühidalt ka vasti ilmuvale raamatule. Registreerimise link on siin. laupäeva õhtul aga on plaanis külastada Kolme Tilli kohvikut. Midagi uut Maitsva Tartu toidukohtade hulgas ...



3 kommentaari:

  1. Siiakala tundub põnev, aga no niiiii vähe magustoitu?! Tõesti- võiks ikka 1 mõnus brownie olla :P, siis sätiks end sinnapoole küll!

    VastaKustuta
  2. P.S. Sinu pildid lähevad aina paremaks... :)

    VastaKustuta
  3. Lugejad kirjutasid, et Dorpatis on sidruninäpitsad nüüd olemas ... vahel ikka kasu ka viitamisest

    VastaKustuta