2024 veebruar tuleb taas kord kampaania Maitsev Tartu. Seitsmes hooaeg meie jaoks. Seekord natuke eriline, sest 2024 on Tartu Euroopa kultuuripealinn ning see mõjutab ka Maitsva Tartu kampaaniat. Planeerime koos abikaasaga seekord kõik 24 kampaanias osalevat toidukohta läbi käia ning anname siin blogis ülevaate kogetust. Kõik hinnangud ja arvamused on subjektiivsed ning lähtuvad kirjutaja kogemusest ja maitsemeelest.
reede, 6. november 2020
Fii restoranis pole tavalist vett, isegi eestimaisete maitsete juurde pakutakse Itaaliast toodud pudelivett
Lõuna Põlvas Pesa restoranis, kus pakuti ka "Metsast taldrikule" menüü toite
Täna juhtusin Põlvasse ühte majavammiga hoonet vaatama ja kuna oli lõuna aeg, siis otsustasin külastada Pesa restorani, kus pakutakse ka "Metsast taldrikule" menüü roogasid. Kui juba, siis juba ... pole ju mõtet tavalist päevapraadi võtta, kui selliseid hõrgutisi pakutakse.
neljapäev, 5. november 2020
Metsast taldrikule - Café Shakespeare
Broneerisin eile kodulehe kaudu laua kahele Cafe´ Shakespeare. Vaatamata sellele, et broneerimislehel oli kirjas "Kinnitame broneeringu mailiga" kirjutasin ma ikka ka lisainfosse, et nad kinnitaks broneeringu. Täna hommikuks kinnitust meilil polnud ... igaks juhuks helistasin siis kell 10.51 kohvikusse ja küsisin: "Kas minu broneering on jõus?". Ja selgus, et polnudki ... õnneks sain siis telefoni teel kenasti kella 12-ks laua kinni pandud.
Kui ma kümmekond minutit enne õiget aega kohvikuse sisenesin, siis oli laud kenasti meid ootamas. Abikaasa saabus ka peatselt ja esimene "Metsast taldrikule" pakkumiste proovimine võis alata. Siinkohal aga tuleks märkida, et kampaania nimetus on ehk pisut eksitav. Toidud pole vaid metsast, vaid ka aiast, põllult ja teistestki kohtadest. Kodulehel www.visitsouthestionia.com on kirjas ka selgitus: Külaline saab toidukohtades nautida toite erimenüüst, milles on vähemalt ühe komponendina kasutatud eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikust toorainest. Arusaadav - Eesti metsades ei kasva just kuigi palju maitseaineid.
Esmalt toodi lauale peakoka üllatus, milleks oli suisuangerjakreem saiakrõpsuga. Nagu fotolt näete nägi tervitus hea välja ja ega maitselgi viga polnud. Suitsuangerja kreem polnud liiga vänge ega ka maitsetu - just täpselt paras. Sai kippus küll käte vahel pudisema, kuid see oli rohkem minu kui koka teema. Seega ... aitäh, tervitus oli meeldiv. Ah jaa. Unustasin alguses kirjutamata, et lauale toodi kohe ka kannutäis sidruniga vett, mis kulus toidu kõrvale väga ära.Magustoiduks saime "Sammalhabeme käsitöö murakajäätist". Kui mäletate Naksitrallide jutust Sammalhabet, siis teate, et habe koosnes põdrasamblast, millest Sammalhabe Kingpoolele veel mõrudat köhateed tegi. Seda tasus magustoidu puhul meenutada, sest Naksitrallidest oli mitte üksnes põdrasamblamaitseline jäätis, vaid ka pohlad selle ümber ja ehk veel midagi, mille nimetustki ei oska ma öelda ... selline samblasai. Loomulikult ei puudunud ka murakamoos, mis oli nagu kirss tordil - täpselt õiges kohas ja hulgal. Kui nüüd selle väga eestimaise magustoidu maitsest rääkida, siis super ... mõnusalt hapukas, väga eriline ja maitsev ... mmm kui maitsev. Soovitan soojalt kõigile toidunautijatele.
Kokkuvõtteks hea algus sellele kampaaniale. Homme on plaanis restoranis Fii õhtustada ja juba on broneeritud ka Chez Andre´ juures laud pühapäevaks. Nii tore, et saame jälle erilisi toite nautida.
kolmapäev, 4. november 2020
Maitsev Tartu 2021 ... kas nüüd on korraldaja jõudnud arusaamale, et see üritus on olnud liiga edukas?
pühapäev, 16. veebruar 2020
Maitsev Tartu 2020 kokkuvõte ja kokkuvõtete kokkuvõte
Sellel aastal oli koguni kuusteist söögikohta, kes pakkusid Maitsva Tartu raames erilisi toitusid. Just nimelt erilisi, sest eeldasime, et kokad annavad endast parima ning koostavad menüü, mis on nauditav ja üllatav. Sellest me hindamisel ka lähtusime. Käisime abikaasaga ja vahel ka lastega kõigis kuueteistkümnes söögikohas ning hindasime eraldi eeltoitu, põhirooga, magustoitu ja keskkonda. Viimase, s.o. keskkonna, all me panime kokku teeninduse, interjööri ja hubasuse. Hubasus oli kõige subjektiivsem, sest põhines puhtalt tundel ning sõltus väga palju sellest, mis kellaajal ja nädalapäeval me mingit kohta külastasime - kas oli see puupüsti täis või olime ainsad külastajad. Nojah. Tegelikult on kõik hinnangud subjektiivsed, sest ka toitude hindamisel on maitsed inimestel erinevad - mulle näiteks meeldivad tugevate maitsetega, võiks öelda isegi vürtsised toidud ning hapukad magustoidud.
Kõigepealt kõige-kõige toidud üksikult, mis jäid meelde. Eelroog, mis oli nii serveerimise erilisuse kui ka maitse poolest meie arvates väga nauditav, oli Meat Marketis pakutud pardimaks. Tuletan lugejatele meelde, et see oli "peediks" kujundatud maksapasteedi kera, mis oli ümbritsetud kirsiželeega ning otsa pandud peedilehed. "Peedi" all oli pähklipuru ja kõrval röstitud saiaviilud. Maitses imeliselt, üldse mitte maksapasteedi moodi maitsega. Teadupoolest on maks pisut mõru, kuid siin oli kokk teinud pardimaksast üldse mitte traditsioonilise maksapasteedi moodi toidu. Loomulikult mängib siinkohal rolli, et mulle ja abikaasale meeldivad ka väljaspool Maitsva Tartu menüüd maksast tehtud toidud. Oli näha, et kokk on kõvasti panustanud selle toidu valmistamisse ja serveerimisse. Viielised olid veel Chez Andre´, Polpo, Vilde & Vine ning Cafe´ Shakespeare eelroad.
Parimat pearooga oli raske valida, sest tõesti paljud kokad olid suutnud valmistada nauditava toidu. Väga head rooga pakkusid selles kategoorias suisa kaheksa toidukohta - Chez Andre´, kohvik-resto JOP, Tšehhov, Spargel, Antonius, Werner, Gustav ja Umb Roht. Pärast põhjalikku arutelu ja analüüsi valimisime parimaks pearoaks Tšehhovi õunahõngulise küüliku. Selles roas oli kõike - hea serveerimine, eriline nauditav maitse ning mõnusalt pehme ja mahlane liha. Kõik komponendid sobisid ideaalselt kokku ning moodustasid maitsebuketi, mis jäi meelde. Eriti eriliseks tegi toidu veini-karrikaste. Täname kokka, kes meile selle naudingu pakkus. 
Ka magustoitude kategoorias oli raske eristada ühte magustoitu, sest ka siin oli kaheksa väga head desserti. Neid pakkusid Chez Andre´, kohvik-resto JOP, Meat Market, Polpo, Vilde & Vine, Tšehhov, Cafe´ Shakespeare ja Umb Roht. Magustoitude keskmine hinne oli menüü käikudest kõige kõrgem - 4,5 ehk neljad ja viied jagunesid võrdselt ning polnud ühtegi kolme. Kui oleks hinnanud ainult serveerimist, siis oleks pannud küll ühe kolme või isegi kahe ühele plönnile, mis meenutas pigem hunnikut kui toitu. Kes blogisid on lugenud, see teab, mida ma silmas pean. Kõige parem magustoit oli Polpo Tikri Tart valge šokolaadi kreemi, kiivi ja kummelibeseega. Oh kui tasakaalus hapukasmagusad maitsed! Milline serveerimine! Nautisin seda magustoitu pisikeste tükikestena ning iga suutäis oli elamus. Loomulikult mängis just selle magustoidu parimaks valimisel rolli asjaolu, et mulle meeldivad hapukad magustoidud ja tikrimarjad. Kuid veelkord - see kooslus oli võrratu.
Teeninduse osas oli teistest kelneritest ja ettekandjatest üle Meat Marketi kelner, kes suutis väga väärikalt ja samas sõbralikult meiega suhelda ning toitusid serveerida. Mäletame teda juba eelmisest aastast ning tema kutsekvalifikatsioon oli juba siis kõrge. Cafe´ Shakespeare teatraalne kelner jäi ka meelde … kas positiivselt või negatiivselt, see on iga külastaja enda otsustada, kuid jäi meelde. Kiidan peakokkasid, kes isiklikult käisid meile mõnesid roogasid lauda toomas ja roogade sisu seletamas. Neiks toidukohtadeks, kus peakokad lauda väisasid, olid Chez Andre´ ja Meat Market. See tekitas meis tunde kui "eriti tähtsatest külastajatest". Huvitav, need kaks toidukohta asuvad kõrvuti - kas ehk asukoha aura mõjutab peakokki 😌. Interjöör oli mitmes kohas huvitav. Meelde jäid nii Werneri sõbrapäeva südamekesed kui ka Chez Andre´ valged "lumised" oksad. Negatiivse poole pealt ei saa mainimata jätta Umb Rohu laudasid täistuubitud ruumi, mis oli lisaks ka umbne ja kärarikas. Teine negatiivne näide oli Antoniuse magustoidu serveerimine koos suure lusikaga, millega söömine oli keeruline ja tekitas piinlikkuse tunde. | Koht | Toidukoht | eelroog | põhiroog | magustoit | Keskkond | KESKMINE |
| 1 | Chez Andre | 5 | 5 | 5 | 5 | 5,00 |
| 2 | Kohvik-resto JOP | 4 | 5 | 5 | 5 | 4,75 |
| 3 | Meat Market | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
| 4 | Polpo | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
| 5 | Vilde ja Vine | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
| 6 | Tšehhov | 4 | 5 | 5 | 4 | 4,50 |
| 7 | Café Shakespeare | 5 | 4 | 5 | 4 | 4,50 |
| 8 | Spargel | 4 | 5 | 4 | 4 | 4,25 |
| 16 | Antonius | 4 | 5 | 4 | 4 | 4,25 |
| 9 | Werner | 3 | 5 | 4 | 4 | 4,00 |
| 10 | Dorpat | 4 | 4 | 4 | 4 | 4,00 |
| 11 | Fii | 3 | 4 | 4 | 5 | 4,00 |
| 12 | Gustav Gastro | 3 | 5 | 4 | 3 | 3,75 |
| 13 | Pierre | 4 | 3 | 4 | 4 | 3,75 |
| 14 | UmbRoht | 1 | 5 | 5 | 3 | 3,50 |
| 15 | Cafe Truffe | 2 | 3 | 4 | 4 | 3,25 |
| KESKMINE | 3,81 | 4,38 | 4,50 | 4,25 | 4,23 |
| KOHT | NIMI | 2018 | 2019 | 2020 | KESKMINE |
| 1 | Chez Andre | 4,67 | 5,00 | 5,00 | 4,89 |
| 2 | Polpo | 5,00 | 4,75 | 4,75 | 4,83 |
| 3 | Kohvik-resto JOP | 5,00 | 4,50 | 4,75 | 4,75 |
| 4 | Meat Market | 4,33 | 4,75 | 4,75 | 4,61 |
| 5 | Vilde ja Vine | 4,67 | 4,25 | 4,75 | 4,56 |
| 6 | Café Shakespeare | 4,25 | 4,50 | 4,38 | |
| 7 | Tšehhov | 4,00 | 4,50 | 4,25 | |
| 8 | Entri | 4,25 | 4,25 | ||
| 9 | Gustav Gastro | 4,67 | 4,25 | 3,75 | 4,22 |
| 10 | Antonius | 4,00 | 4,25 | 4,25 | 4,17 |
| 11 | Werner | 4,00 | 4,00 | ||
| 12 | Fii | 4,00 | 3,75 | 4,00 | 3,92 |
| 13 | Pierre | 4,00 | 3,75 | 3,88 | |
| 14 | Dorpat | 3,33 | 4,25 | 4,00 | 3,86 |
| 16 | Spargel | 2,67 | 4,00 | 4,25 | 3,64 |
| 16 | Cafe Truffe | 4,00 | 3,25 | 3,63 | |
| 17 | YliCool | 3,50 | 3,50 | ||
| 18 | UmbRoht | 3,33 | 3,50 | 3,42 | |
| 19 | Ülikooli kohvik | 3,00 | 3,00 |











