laupäev, 15. veebruar 2020

Antoniuse magustoitu pidi sööma suure lusikaga

Viimane selle aasta Maitsva Tartu menüü ära proovitud. Antoniuse restoran oli laupäeva õhtul päris tihedalt inimesi täis, kuid interjöör oli iseenesest mugav. Seekord isegi ei häirinud väga, et keldris olime, sest saime ühte kõrvalsaali väga mõnusad kohad. Teenindaja oli ka meeldiv, pisut häiris automaatsete küsimuste esitamine a´la kuidas maitses … kas tohin pakkuda jne. Kuid see käib asja juurde. Lihtsalt mõnes kohas on samad küsimused sundimatult ja meeldivalt esitatud.
Antoniuses pakuti ka koka tervitust ning leiba, mida ei hakka eriti kommenteerima ja seejärel toodigi eelroog lauale. Selleks oli tuunikala-ceviche musta riisiga. Selgituseks jälle juurde, et ceviche on tsitruselistega immutatud (marineeritud) kala. Kui päris aus olla, siis polnud erilist sidruni, laimi või muude tsitruseliste maitset tunda. Juurde oli lisatud veel maitserohelist, mingit imeliku maitsega vahtu, mille nimi mul meelde ei jäänud ning chia-seemne (need seemned pärinevad Lõuna-Ameerika taime viljast)  krõpsusid ja aedviljatükikesi. Oli näha, et kokk oli selle eelroaga kõvasti vaeva näinud. Kuid maitse oli nagu oli … ei saa öelda "ei liha ega kala", sest kalamaitset ikka oli. Kuna mingit erilist mõnu sellest eelroast polnud, siis oli raske hinnata viis miinus või neli. Pigem ikka neli.

Põhiroog oli metssiga mulgipudruga. Kui vaatate lisatud fotot, siis mulgipuder oli vormitud pallideks, mis oli omakorda kaetud leivapuruga. Liha kõrval oli poolitatud kuningservik ja peal maitserohelist. Kaste meenutas väga sageli mulgipudru juurde pakutud koorekastet, kuid siin oli selle nimeks pandud pruuni või kaste. Hmm. Täitsa huvitav, kuidas sai või pruuniks?? Liha oli iseenesest väga mõnus pehme ja koos pudru, servikutükikese ja kastega maitses hästi. Ehk pisut soolane oli … kuid abikaasa väitis, et temale polnud. Võibolla andis soolast maitset lihale puistatud peekonipuru. Mulgipudrus oleks võinud rohkem sibulat olla (mõnes retseptis on). Aga mis ma ikka virisen, hea toit oli ja hindeks võib panna viie … kahe väikese miinusega.


Magustoiduks oli ahjuõuna-jogurtikook meekrõpsudega. Koogi alumine osa oli tihedast taignast (natuke muretaina moodi), selle peal oli jogurtikreem ja kõige peal šokolaadipuru, ahjuõuna pallid ja meekrõpsud. Koogil endal polnud vigagi, ehk pisut magus minu jaoks, kuid selle söömine oli naljanumber, sest koogi söömiseks oli laual teelusikast suurem lusikas … vaata foto allpool … esimesel fotol on lusikas koogist kaugemal ja paistab väike, kuid tegelikult oli see rohkem supilusika kui desserdi söömiseks mõeldud lusika moodi. Kuna koogi alumine kiht oli kõva, siis tuli selle nürida äärega lusikaga kõvasti vajutada, et saada koogist tükikesi teha. Aga alumine tainas andis järele ootamatult ja iga täikese eraldumisega kaasnes kõva kõlks lusikaga vastu taldrikut. Kuid sellega nali veel ei piirdunud. Eraldunud koogitükki oli päris raske lusika peale saada. Ajasime tükikesi lusikaga mööda taldrikut ringi ning kuidagi saime tükikese lõpuks suure vaevaga lusika peale. Lugeja nüüd kindlasti mõtleb, et seda kooki oleks pidanud sööma dessertkahvliga - täpselt nii, kõigis eelmistes kohtades, kus kooki pakuti oli kas dessertkahvel või siis dessertkahvel ja -lusikas mõlemad. Tõsine möödalaskmine Antoniuse restorani poolt.  Magustoidule panin hindeks neli - hea, kuid ei üllatanud.


Nüüd om kõik Maitsva Tartu toidukohtades pakutud road ära proovitud ja peatselt teen kokkuvõtte nii sellest aastast kui ka võrdlusi eelmiste aastatega. Kolme aastaga saab juba trende hakata hindama ja kõige-kõige toidukohti välja tooma. Eks näis, kas jõuan kokkuvõtte kirjutamiseni homme või jätan kolmapäevaks, siis on lennujaamades aega kribada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar