Täna juhtusin Põlvasse ühte majavammiga hoonet vaatama ja kuna oli lõuna aeg, siis otsustasin külastada Pesa restorani, kus pakutakse ka "Metsast taldrikule" menüü roogasid. Kui juba, siis juba ... pole ju mõtet tavalist päevapraadi võtta, kui selliseid hõrgutisi pakutakse.
2024 veebruar tuleb taas kord kampaania Maitsev Tartu. Seitsmes hooaeg meie jaoks. Seekord natuke eriline, sest 2024 on Tartu Euroopa kultuuripealinn ning see mõjutab ka Maitsva Tartu kampaaniat. Planeerime koos abikaasaga seekord kõik 24 kampaanias osalevat toidukohta läbi käia ning anname siin blogis ülevaate kogetust. Kõik hinnangud ja arvamused on subjektiivsed ning lähtuvad kirjutaja kogemusest ja maitsemeelest.
reede, 6. november 2020
Lõuna Põlvas Pesa restoranis, kus pakuti ka "Metsast taldrikule" menüü toite
neljapäev, 5. november 2020
Metsast taldrikule - Café Shakespeare
Broneerisin eile kodulehe kaudu laua kahele Cafe´ Shakespeare. Vaatamata sellele, et broneerimislehel oli kirjas "Kinnitame broneeringu mailiga" kirjutasin ma ikka ka lisainfosse, et nad kinnitaks broneeringu. Täna hommikuks kinnitust meilil polnud ... igaks juhuks helistasin siis kell 10.51 kohvikusse ja küsisin: "Kas minu broneering on jõus?". Ja selgus, et polnudki ... õnneks sain siis telefoni teel kenasti kella 12-ks laua kinni pandud.
Kui ma kümmekond minutit enne õiget aega kohvikuse sisenesin, siis oli laud kenasti meid ootamas. Abikaasa saabus ka peatselt ja esimene "Metsast taldrikule" pakkumiste proovimine võis alata. Siinkohal aga tuleks märkida, et kampaania nimetus on ehk pisut eksitav. Toidud pole vaid metsast, vaid ka aiast, põllult ja teistestki kohtadest. Kodulehel www.visitsouthestionia.com on kirjas ka selgitus: Külaline saab toidukohtades nautida toite erimenüüst, milles on vähemalt ühe komponendina kasutatud eestimaist metsasaadust ning mis koosneb suuresti kohalikust toorainest. Arusaadav - Eesti metsades ei kasva just kuigi palju maitseaineid.
Esmalt toodi lauale peakoka üllatus, milleks oli suisuangerjakreem saiakrõpsuga. Nagu fotolt näete nägi tervitus hea välja ja ega maitselgi viga polnud. Suitsuangerja kreem polnud liiga vänge ega ka maitsetu - just täpselt paras. Sai kippus küll käte vahel pudisema, kuid see oli rohkem minu kui koka teema. Seega ... aitäh, tervitus oli meeldiv. Ah jaa. Unustasin alguses kirjutamata, et lauale toodi kohe ka kannutäis sidruniga vett, mis kulus toidu kõrvale väga ära.Magustoiduks saime "Sammalhabeme käsitöö murakajäätist". Kui mäletate Naksitrallide jutust Sammalhabet, siis teate, et habe koosnes põdrasamblast, millest Sammalhabe Kingpoolele veel mõrudat köhateed tegi. Seda tasus magustoidu puhul meenutada, sest Naksitrallidest oli mitte üksnes põdrasamblamaitseline jäätis, vaid ka pohlad selle ümber ja ehk veel midagi, mille nimetustki ei oska ma öelda ... selline samblasai. Loomulikult ei puudunud ka murakamoos, mis oli nagu kirss tordil - täpselt õiges kohas ja hulgal. Kui nüüd selle väga eestimaise magustoidu maitsest rääkida, siis super ... mõnusalt hapukas, väga eriline ja maitsev ... mmm kui maitsev. Soovitan soojalt kõigile toidunautijatele.
Kokkuvõtteks hea algus sellele kampaaniale. Homme on plaanis restoranis Fii õhtustada ja juba on broneeritud ka Chez Andre´ juures laud pühapäevaks. Nii tore, et saame jälle erilisi toite nautida.
kolmapäev, 4. november 2020
Maitsev Tartu 2021 ... kas nüüd on korraldaja jõudnud arusaamale, et see üritus on olnud liiga edukas?
pühapäev, 16. veebruar 2020
Maitsev Tartu 2020 kokkuvõte ja kokkuvõtete kokkuvõte
Ka magustoitude kategoorias oli raske eristada ühte magustoitu, sest ka siin oli kaheksa väga head desserti. Neid pakkusid Chez Andre´, kohvik-resto JOP, Meat Market, Polpo, Vilde & Vine, Tšehhov, Cafe´ Shakespeare ja Umb Roht. Magustoitude keskmine hinne oli menüü käikudest kõige kõrgem - 4,5 ehk neljad ja viied jagunesid võrdselt ning polnud ühtegi kolme. Kui oleks hinnanud ainult serveerimist, siis oleks pannud küll ühe kolme või isegi kahe ühele plönnile, mis meenutas pigem hunnikut kui toitu. Kes blogisid on lugenud, see teab, mida ma silmas pean. Kõige parem magustoit oli Polpo Tikri Tart valge šokolaadi kreemi, kiivi ja kummelibeseega. Oh kui tasakaalus hapukasmagusad maitsed! Milline serveerimine! Nautisin seda magustoitu pisikeste tükikestena ning iga suutäis oli elamus. Loomulikult mängis just selle magustoidu parimaks valimisel rolli asjaolu, et mulle meeldivad hapukad magustoidud ja tikrimarjad. Kuid veelkord - see kooslus oli võrratu.
Koht | Toidukoht | eelroog | põhiroog | magustoit | Keskkond | KESKMINE |
1 | Chez Andre | 5 | 5 | 5 | 5 | 5,00 |
2 | Kohvik-resto JOP | 4 | 5 | 5 | 5 | 4,75 |
3 | Meat Market | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
4 | Polpo | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
5 | Vilde ja Vine | 5 | 4 | 5 | 5 | 4,75 |
6 | Tšehhov | 4 | 5 | 5 | 4 | 4,50 |
7 | Café Shakespeare | 5 | 4 | 5 | 4 | 4,50 |
8 | Spargel | 4 | 5 | 4 | 4 | 4,25 |
16 | Antonius | 4 | 5 | 4 | 4 | 4,25 |
9 | Werner | 3 | 5 | 4 | 4 | 4,00 |
10 | Dorpat | 4 | 4 | 4 | 4 | 4,00 |
11 | Fii | 3 | 4 | 4 | 5 | 4,00 |
12 | Gustav Gastro | 3 | 5 | 4 | 3 | 3,75 |
13 | Pierre | 4 | 3 | 4 | 4 | 3,75 |
14 | UmbRoht | 1 | 5 | 5 | 3 | 3,50 |
15 | Cafe Truffe | 2 | 3 | 4 | 4 | 3,25 |
KESKMINE | 3,81 | 4,38 | 4,50 | 4,25 | 4,23 |
KOHT | NIMI | 2018 | 2019 | 2020 | KESKMINE |
1 | Chez Andre | 4,67 | 5,00 | 5,00 | 4,89 |
2 | Polpo | 5,00 | 4,75 | 4,75 | 4,83 |
3 | Kohvik-resto JOP | 5,00 | 4,50 | 4,75 | 4,75 |
4 | Meat Market | 4,33 | 4,75 | 4,75 | 4,61 |
5 | Vilde ja Vine | 4,67 | 4,25 | 4,75 | 4,56 |
6 | Café Shakespeare | 4,25 | 4,50 | 4,38 | |
7 | Tšehhov | 4,00 | 4,50 | 4,25 | |
8 | Entri | 4,25 | 4,25 | ||
9 | Gustav Gastro | 4,67 | 4,25 | 3,75 | 4,22 |
10 | Antonius | 4,00 | 4,25 | 4,25 | 4,17 |
11 | Werner | 4,00 | 4,00 | ||
12 | Fii | 4,00 | 3,75 | 4,00 | 3,92 |
13 | Pierre | 4,00 | 3,75 | 3,88 | |
14 | Dorpat | 3,33 | 4,25 | 4,00 | 3,86 |
16 | Spargel | 2,67 | 4,00 | 4,25 | 3,64 |
16 | Cafe Truffe | 4,00 | 3,25 | 3,63 | |
17 | YliCool | 3,50 | 3,50 | ||
18 | UmbRoht | 3,33 | 3,50 | 3,42 | |
19 | Ülikooli kohvik | 3,00 | 3,00 |
laupäev, 15. veebruar 2020
Antoniuse magustoitu pidi sööma suure lusikaga
Magustoiduks oli ahjuõuna-jogurtikook meekrõpsudega. Koogi alumine osa oli tihedast taignast (natuke muretaina moodi), selle peal oli jogurtikreem ja kõige peal šokolaadipuru, ahjuõuna pallid ja meekrõpsud. Koogil endal polnud vigagi, ehk pisut magus minu jaoks, kuid selle söömine oli naljanumber, sest koogi söömiseks oli laual teelusikast suurem lusikas … vaata foto allpool … esimesel fotol on lusikas koogist kaugemal ja paistab väike, kuid tegelikult oli see rohkem supilusika kui desserdi söömiseks mõeldud lusika moodi. Kuna koogi alumine kiht oli kõva, siis tuli selle nürida äärega lusikaga kõvasti vajutada, et saada koogist tükikesi teha. Aga alumine tainas andis järele ootamatult ja iga täikese eraldumisega kaasnes kõva kõlks lusikaga vastu taldrikut. Kuid sellega nali veel ei piirdunud. Eraldunud koogitükki oli päris raske lusika peale saada. Ajasime tükikesi lusikaga mööda taldrikut ringi ning kuidagi saime tükikese lõpuks suure vaevaga lusika peale. Lugeja nüüd kindlasti mõtleb, et seda kooki oleks pidanud sööma dessertkahvliga - täpselt nii, kõigis eelmistes kohtades, kus kooki pakuti oli kas dessertkahvel või siis dessertkahvel ja -lusikas mõlemad. Tõsine möödalaskmine Antoniuse restorani poolt. Magustoidule panin hindeks neli - hea, kuid ei üllatanud.
Nüüd om kõik Maitsva Tartu toidukohtades pakutud road ära proovitud ja peatselt teen kokkuvõtte nii sellest aastast kui ka võrdlusi eelmiste aastatega. Kolme aastaga saab juba trende hakata hindama ja kõige-kõige toidukohti välja tooma. Eks näis, kas jõuan kokkuvõtte kirjutamiseni homme või jätan kolmapäevaks, siis on lennujaamades aega kribada.