esmaspäev, 1. veebruar 2021

Mahlane ja rohke lihaga vutt Vilde & Vine peakokalt

 Kui me abikaasaga pisut enne broneeritud aega Vilde & Vinesse jõudsime, küsis ettekandja rõõmsalt: "Laud Kalle nimele?". Tundub, et minu aastatepikkune Maitsva Tartu einet pakkuvate toidukohtade külastus on jäänud ettekandjatele meelde. Pole vaja enam end tutvustadagi. Lauda jõudes küsis ta veel, et kas ka sellel aastal on meil plaanis kõiki kohti külastada. Hmm ... vastasin, et loomulikult, kui force majeure nimega Covid19 vahele ei sega. Pole ju mõtet toitu nautida, kui maitset ei tunne... Jah, seda kardan ma selle aasta veebruaris kõige enam - maitsemeele kaotust.

Eelroaks oli menüüs kirjas: Täidetud sõõrikud. Peipsi kuumsuitsu angerjas / õunapuulaastudel suitsutatud külmsuitsulõhe / Peipsi külmsuitsu siig / soolakurk / marineeritud Peipsi punane sibul / sidruni-mädarõikakreem / tillimajonees. Selle kirjelduse järgi ei osanud eriti midagi oodata. Kui toit lauale toodi, siis nägi see välja selline värviline kuhi, mis lõhnas hästi. Abikaasa ütles, et selline kevadine lõhn!? Mina tundsin küll rohkem suitsukala lõhna. Aga igal juhul tekitas see lõhn isu. 

Esimese ampsu võtsin Peipsi suitsuangerjaga täidetud sõõrikust, enne suhu pistmist torkasin selle veel sidruni-mädarõikakreemi sisse ja korjasin paar kurgikuubikut ka peale. Milline maitsete bukett ... ja kui hästi need maitsed omavahel sobisid. Imeline töö peakokalt. Kõige rohkem meeldisid soolakurgi tükid, mis olid parajalt krõmpsud ning marineeritud sibulalõigud andsid kalale ja sõõrikule korralikult vürtsikust juurde. Mulle meeldis just see, et üllatavalt hästi oli kokk tabanud erinevate toiduainete koosmõju - sõõrik tasakaalustas suitsukala pisut tugevat suitsukala maitset, kurgikuubikud ning sibul andsid juurde vürtsikust ja kuhila peale pandud maitserohelise lehed lisasid lõhna. Veelkord - tubli saavutus. Tõsi, lõhe ja siiakala sõõrikud olid pisut tagasihoidlikumad, kuid ka need maitsesid suurepäraselt. Hindeks kindel viis. Oli näha, et peakokk oli vaeva näinud ja edukalt kombineerinud.

Pearoa suhtes olid mul tugevad eelarvamused - vutiliha, mida ma senini olin söönud, oli luine ja tuimavõitu. Päeval, kui sõitsin Elvast Tartu poole mõtlesin õhtusöögile ja tõdesin, et peakokk on põhiroaga suure riski võtnud. Kui aga vutist viilaka lõikasin, siis avastasin, et luid polnudki ... ainult koivad olid luudega. Pistsin selle viilaka punaveini kastmest läbi ja lisasin pisut juursellerikreemi koos röstitud juurselleritükikesega ning see suutäis sai suurepärane. Nii mahlane liha, nii maitsekad lisandid. Kõige rohkem meeldis mulle röstitud punase kapsa kreem ... see oli midagi erilist, mida ma veel maitsnud polnud. Ja sobis mõnusalt vutilihaga. Kuubikud, mis vutiliha all taga ääres näha on, on lõigatud muskaatkõrvitasast, mis pidi mesine olema. Väga head kuubikud ... minu arust õnneks mitte liiga mesised. Veelkord, see vutt oli nii lihakas ja mahlane ... arutasime, et vist on seda eelnevalt marinaadis leotatud või isegi laagerdatud. Igal juhul õnnestus kokal mind meeldivalt üllatada. Jälle hindeks viis ... ah jaa, unustasin lisada, et tegemist oli eestimaise Järveotsa vutiga.

Magustoit: Kuum kirsikook. Veini- ja kaneelimarinaadis kirsid / valge šokolaadi ja liivataigna puru / mandli ja sidruni käsitööjäätis / röstitud mandli kaste. Lauale toodud kauss magustoiduga oli tõesti kuum, isegi nii tuline, et ei saanud seda puudutada. Selles olev röstitud mandli kaste õnneks nii kuum polnud ja koos käsitööjäätisega oli seda parajalt soe süüa. Kirsid, mis olid peidetud šokolaadi ja liivataigna puru alla, olid tõesti hea maitsega ning tegid muidu päris magusa toidu pisut hapukamaks. Huvitav oli, et liivataigna puru juures jäi suhu ka kergelt soolakas maik. Siiski tundus see magustoit mulle liiga tavapärasena ja pisut magusana. Kirsid olid head, kuid mitte erilised ja kogu magustoidugi hindasin heaks, kuid mitte suurepäraseks. Seega hindeks neli, kuid tugev neli. Igal juhul täitis magustoit oma rolli ...

Kui ettekandja lõpuks tuli ja küsis: "Kas magustoit oli nagu kirss tordil?", siis pidin vastama: "Minu jaoks oli kirsiks selles õhtusöögis mahlane ja lihakas vutt".  




1 kommentaar:

  1. Mina valisin Vilde, kuhu minna. Ei kahetse! Seltskonnas oli meil 1 rase, kes käis Chez Andre's ja tema võrdluses jäi viimane alla...

    VastaKustuta