reede, 19. veebruar 2021

Erilised maitseelamused Fii ´s.

         Lõppakord ehk viimane 23-s toidukoht selle aasta Maitsva Tartu kampaanias oli täna õhtul Fii´s. Niimoodi otsustas fortuuna Karin, et viimane programmis oli just see toidukoht. Ei kahetse. Fii on mõnusa õhkkonnaga ja üllatavalt rahulik koht. Täna oli seal täismaja, kuid vaatamata sellele suurele rahvaarvule saime abikaasaga rahulikult vestelda ning isegi kui ma väga tahtsin, ei kuulnud seda, mida naaberlaudades arutati. Hea akustika. Positiivse poolepealt veel, et ka see restoran pakub joogiks "Armastatud Eesti vett", nagu pudelil kirjas. Ja häid käsitöölimonaade. Eks ma nägin teistel laudadel ka muudel maadel toodetud veepudeleid, kuid vähemalt on tekkinud valik. Peakoka tervituseks saime makrooni, mille vahel oli taas kord kitsejuust. Maitses hästi. Makrooni pealmine ja alumine kiht olid mõnusalt pehmed ning õhulised ja maitselt sobisid vahel oleva kitsejuustuga. Panin foto kõige lõppu.

         Eelroog oli üllatuslikult vietnamipärane kevadrull. Pehme riisipaberi sisse oli keeratud ports wakame vetikaid, suitsuangerja tükikesi, lendkala marja ja veel mingeid maitseaineid, mida ma ei suutnud tuvastada. Mäletan, et just aasta tagasi tegin Vietnamis kokandustöötoas sarnaseid kevadrulle ... vähemalt vetikad ja pehme riisipaber olid täpselt samasugused, kalamarja ja angerjat seal loomulikult polnud. Mis kaste törtsud kevadrulli kõrval olid, ei suutnud ma tuvastada. Sain ainult aru, et muude komponentidega koos oli sinna lisatud natuke aniisi. Maitses kevadrull hästi. Seda oli väga raske võrrelda varasemate eelroogadega, sest need olid enamasti kala, liha või salatipõhised ... nüüd siis vetikapõhine eelroog. Kevadrull sobib eelroaks. Tekitab isu ja on maitsekas. Ehk pole see eestimaine eelroog, kuid samas pole see just eestimaisete maitsete kampaania. Seega väga hea. Hindeks viis. 

        Pearoog oli menüükirjelduse järgi: FII GNOCCHID.  Pancetta / veisesaba/ õun-seller. Gnocchi´st  olen ma juba kirjutanud. Lisaks vaid seda, et toitu tutvustades ütles ettekandja õigesti gnocchi, mitte mitmuses. Tubli. Lisaks neile kartulipallidele oli taldrikul veel ports veisesabahaket, mille peale oli pandud ketas krõbedat pancetta´t, mille peal aga oli imehea pisikestest õuna-selleritükikestest salat. Gnocchi ja liha all oli paras ports maitsvat trühvlikastet. Kaunistuseks ja maitsestamiseks veel rohelist ja maitseaineid. Enne kui hakkan maitsest rääkima, siis seletan, mis on pancetta ... see on itaaliapärane maitsestatud peekonirull, millest kokk oli lõiganud õhukese viilaka ning selle korralikult pruunistanud, nii, et see muutus krõbedaks kettaks. Kuna veisesaba oli pehme ja purustatud, sobis see ketas imehästi nii maitse kui struktuuri poolest. Kettale nagu kaussi pandud salati paigutus oli ka hea. Kui nüüd maitsed kõik kokku panna, siis ... need sobisid väga hästi. Seekord soovitan taas kord komplekteerida kahvlitäis erinevatest komponentidest toitu ning libistada see läbi kaste ja panna suhu. Väga maitsev. Ja väga eriline. Vaatamata sellele, et gnocchi ja trühvlikastet on meile juba serveeritud, oli seekord maitsebukett eriline...  ja heas mõttes eriline.  Panime ka sellele roale hindeks viie. Kohe väga tubli viie.

        Magustoidu nimega meid üllatati - hot dog !!! Kuid maitse poolest oli see võrreldes äsja söödud eel- ja põhiroaga kõige tavalisem. Ekleer, mille täidiseks oli kasutatud astelpaju vahukreemi (mousse). Peale oli pandud erinevaid marju ja mündilehti ning siis kõik üle puistatud külmkuivatatud pohlapulbriga. Keskel tegi selle desserdi hot dogi sarnaseks kirjust koerast kepike. Astelpaju mousse oleks võinud pisut hapum olla, kuid vaatamata sellele maitses magustoit hästi. Pärast selle söömist jäi suhu mõnus vaarika-astelpaju maitse. Seega ka kolmanda käigu hindeks tuli viis. Kokku viieline Fii.


        Tehtud. 23 toidukohta, 69 erinevat käiku, millele lisandusid pagaritooted (leivad-saiad), peakoka tervitused ja hulk erilist kannuvett. Täna seedin ma viimase toidu ja homme hakkan kirjutama kokkuvõtet selle aasta Maitsva Tartu elamustest. On mida mäletada ja kirjutada. Kusjuures ... pean ise oma kirjutised läbi lugema, sest ei mäleta muidu, kes täpselt mida pakkus ... nii palju maitseelamusi.
 

 




3 kommentaari:

  1. Eelroas pole tegemist ju kevadrulliga, veidi meenutab suveruli aga seda sa ka vaid riispaberi näol.põhilised terminid peaks ikka selgeks tegema.

    VastaKustuta
  2. Ma pole toiduteadlane, olen toidunautija :) Kalle

    VastaKustuta
  3. Fii ise pakub seda eelrooga justnimelt "kevadrulli" nime all. Nii on menüüs kirjas.

    VastaKustuta