kolmapäev, 4. november 2020

Maitsev Tartu 2021 ... kas nüüd on korraldaja jõudnud arusaamale, et see üritus on olnud liiga edukas?

Täna kuulsin, et Maitsev Tartu korraldaja Tartu Linnavalitsuse Ettevõtluse osakond, on teinud olulisi muudatusi osalevate ettevõtete valikus. Kellele need kasulikud on? Kas toitlustajatele? Ei. Toitlustaja, kellega rääkisin polnud sellest kaugeltki mitte vaimustunud. Toidu nautijatele? Olles käinud juba kolm aastat läbi kõik kohad ning proovinud kõike pakutavat, julgen väita toidu nautijatele need muudatused küll kasuks pole. Ju siis saab kasu linnavalitsus ... ma arvan. Nende roll linna ettevõtluse raamimisel suureneb. Aga lugege ise - selle kirja said mõne päeva tagasi toitlustajad: 

Tartu LV ettevõtluse arengu osakond on alustanud veebruaris 2021 juba seitsmendat korda toimuva, tartlaste ja linna külaliste poolt oodatud maitseelamuste kuu „Maitsev Tartu“ ettevalmistamist. Projektis osalejate valimise protsess on selguse ja valiku parema läbipaistvuse huvides läbinud mõningased muudatused ning täiendused. Maitseelamuste kuu „Maitsev Tartu“ Toimumisaeg: 1.–28. veebruar 2021 Projekti eesmärk: suurendada Tartu restoranide külastatavust madalhooajal, tõsta esile kohalikku toorainet ning tutvustada piirkondlikku arenevat toidukultuuri pakkudes tartlastele ja Tartu külalistele põnevaid maitseelamusi tavapärasest menüüst soodsama hinnaga. Kes on oodatud kandideerima? Oodatud on Tartu linna toitlustusasutused, kes: 
• asuvad Tartu linnas; 
• pakuvad a´ la carte menüüd ning lauast teenindamist; 
• on valmis spetsiaalselt selle projekti jaoks välja töötama ja kogu veebruarikuu pakkuma 3-käigulist erimenüüd, mis vastab projekti eesmärgile ja all toodud kriteeriumitele ning läbib žürii valikuprotsessi. Erimenüü komplekti hind on vahemikus 20–25 eurot (osaleva ettevõtte valikul). 
Erimenüüd müüakse vaid komplektina ja selle koostamisel kasutatakse võimalikult suures mahus kohalikku toorainet. Seitsmeliikmeline žürii valib pimehindamise teel välja 15 parimat menüüd taotlustest, mis on esitatud evo@tartulv.ee hiljemalt 29. novembriks 2020 ja sisaldavad alljärgnevat: 
• 3-käiguline erimenüü, mis vastab maitseelamuste kuu eesmärkidele; 
• menüü hinda (vahemikus 20–25 eurot); 
• kasutatavate põhitoorainete tutvustus; 
• fotosid kõikidest roogadest (Foto ei pea olema professionaalselt pildistatud, aga selgelt peab olema aru saada, missugune hakkab pakutav roog välja nägema. 
Jaanuari alguses toimub valituks osutunutele täiendav reklaamfoto sessioon). NB! Hilinenud taotlused valikus ei osale! Žürii hindab kokkulepitud tähtajaks soovi avaldanud ettevõtete erimenüü vastavust projekti eesmärgile ning esitatud kriteeriumitele. Žüriil on õigus osalejate arvu korrigeerida kui mitmed pakkumised on võrdsed või pingereas tekib selgelt eristatav kvaliteedivahe. Valikuprotsessis võrdse punktisumma puhul saab eelisõiguse Tartu linna restoran, kes on märgitud White Guide Eesti Restoranijuht nimistus. Žürii moodustab Tartu LV, arvestades, et kaasatud oleksid nii toitlustusala spetsialistid (väljastpoolt Tartut) kui ka toidunautlejad. Erimenüüle hinnangut andes ei ole hindajale nähtav erimenüü välja töötanud ettevõtte nimi. Žüriiliikmed avalikustatakse 30. novembril 2020 Projektis osalevad ettevõtted kinnitatakse hiljemalt 14. detsembril 2020. 
Heade soovidega, 
Marilin Kroon Tartu Linnavalitsus ettevõtluse arengu osakond 
 tel. + 372 736 1194, +372 512 4634 

No mis te arvate ... kas saab koostisosade ja fotode põhjal otsustada, milline toit on vääriline Maitsva Tartu raames toidunautijatele einet pakkuma ja milline mitte? Minu arvates on see kokkade loominguvabaduse piiramine - valides pakutavad menüüd nii pikalt ette. Pole ju teada, mis lähtematerjalid järgmisel aastal tollel hetkel on kättesaadavad ja kokad muutuvad niimoodi palju konservatiivsemaks ehk valivad kindlalt kättesaadavad lähtematerjalid. Teiseks võiks anda võimaluse kõikidele, mitte vaid 15 toitlustajale. Söögikohtadel on rasked ajad ... neile tuleks anda võimalus enda reklaamimiseks ja võimalus ellu jääda ... Kolmandaks - maitse üle ei vaielda ehk loomulikult valib auväärt žürii osalejad oma maitse järgi, kuid kas see läheb kokku ka toidunautijate valikuga. Ma kohe üldse ei saa aru, milleks selline uus kord. Liigselt tegevusi raamides väheneb konkurents ja läbi selle ka maitseelamused. 


Lõpetan siiski positiivse noodiga. Homsest alates algab maitsete nädal “Metsast taldrikule” ja seda kogu Lõuna-Eestis. Kahjuks on üheteistkümne päeva jaoks kohti liiga palju, et neid kõiki läbi läbi käia. Valin toidukohad Tartus või selle lähedal ning kindlasti leiate külastatud toidukohtade menüü osas varsti blogipostitustes ka minu arvustusi.












Õiend ! "Maitsev Tartu" korraldusmeeskond valis kampaanias osalema 23 toidukohta. Seega tervelt 8 kohta rohkem kui algselt plaanis. Väga tubli !! Hetkel on kampaania hästi käivitunud ning meil abikaasaga esimesed viis toidukohta juba külastatud.

Õiend koostatud 04.veebruaril 2021 kell 07.18.

pühapäev, 16. veebruar 2020

Maitsev Tartu 2020 kokkuvõte ja kokkuvõtete kokkuvõte

Sellel aastal oli koguni kuusteist söögikohta, kes pakkusid Maitsva Tartu raames erilisi toitusid. Just nimelt erilisi, sest eeldasime, et kokad annavad endast parima ning koostavad menüü, mis on nauditav ja üllatav. Sellest me hindamisel ka lähtusime. Käisime abikaasaga ja vahel ka lastega kõigis kuueteistkümnes söögikohas ning hindasime eraldi eeltoitu, põhirooga, magustoitu ja keskkonda. Viimase, s.o. keskkonna, all me panime kokku teeninduse, interjööri ja hubasuse. Hubasus oli kõige subjektiivsem, sest põhines puhtalt tundel ning sõltus väga palju sellest, mis kellaajal ja nädalapäeval me mingit kohta külastasime - kas oli see puupüsti täis või olime ainsad külastajad. Nojah. Tegelikult on kõik hinnangud subjektiivsed, sest ka toitude hindamisel on maitsed inimestel erinevad - mulle näiteks meeldivad tugevate maitsetega, võiks öelda isegi vürtsised toidud ning hapukad magustoidud.
 
Kõigepealt kõige-kõige toidud üksikult, mis jäid meelde. Eelroog, mis oli nii serveerimise erilisuse kui ka maitse poolest meie arvates väga nauditav, oli Meat Marketis pakutud pardimaks. Tuletan lugejatele meelde, et see oli "peediks" kujundatud maksapasteedi kera, mis oli ümbritsetud kirsiželeega ning otsa pandud peedilehed. "Peedi" all oli pähklipuru ja kõrval röstitud saiaviilud. Maitses imeliselt, üldse mitte maksapasteedi moodi maitsega. Teadupoolest on maks pisut mõru, kuid siin oli kokk teinud pardimaksast üldse mitte traditsioonilise maksapasteedi moodi toidu. Loomulikult mängib siinkohal rolli, et mulle ja abikaasale meeldivad ka väljaspool Maitsva Tartu menüüd maksast tehtud toidud. Oli näha, et kokk on kõvasti panustanud selle toidu valmistamisse ja serveerimisse. Viielised olid veel Chez Andre´, Polpo, Vilde & Vine ning Cafe´ Shakespeare eelroad.

Parimat pearooga oli raske valida, sest tõesti paljud kokad olid suutnud valmistada nauditava toidu. Väga head rooga pakkusid selles kategoorias suisa kaheksa toidukohta - Chez Andre´, kohvik-resto JOP, Tšehhov, Spargel, Antonius, Werner, Gustav ja Umb Roht. Pärast põhjalikku arutelu ja analüüsi valimisime parimaks pearoaks Tšehhovi õunahõngulise küüliku. Selles roas oli kõike - hea serveerimine, eriline nauditav maitse ning mõnusalt pehme ja mahlane liha. Kõik komponendid sobisid ideaalselt kokku ning moodustasid maitsebuketi, mis jäi meelde. Eriti eriliseks tegi toidu veini-karrikaste. Täname kokka, kes meile selle naudingu pakkus.



Ka magustoitude kategoorias oli raske eristada ühte magustoitu, sest ka siin oli kaheksa väga head desserti. Neid pakkusid Chez Andre´, kohvik-resto JOP, Meat Market, Polpo, Vilde & Vine, Tšehhov, Cafe´ Shakespeare ja Umb Roht. Magustoitude keskmine hinne oli menüü käikudest kõige kõrgem - 4,5 ehk neljad ja viied jagunesid võrdselt ning polnud ühtegi kolme. Kui oleks hinnanud ainult serveerimist, siis oleks pannud küll ühe kolme või isegi kahe ühele plönnile, mis meenutas pigem hunnikut kui toitu. Kes blogisid on lugenud, see teab, mida ma silmas pean. Kõige parem magustoit oli Polpo Tikri Tart valge šokolaadi kreemi, kiivi ja kummelibeseega. Oh kui tasakaalus hapukasmagusad maitsed! Milline serveerimine! Nautisin seda magustoitu pisikeste tükikestena ning iga suutäis oli elamus. Loomulikult mängis just selle magustoidu parimaks valimisel rolli asjaolu, et mulle meeldivad hapukad magustoidud ja tikrimarjad. Kuid veelkord - see kooslus oli võrratu.

Teeninduse osas oli teistest kelneritest ja ettekandjatest üle Meat Marketi kelner, kes suutis väga väärikalt ja samas sõbralikult meiega suhelda ning toitusid serveerida. Mäletame teda juba eelmisest aastast ning tema kutsekvalifikatsioon oli juba siis kõrge. Cafe´ Shakespeare teatraalne kelner jäi ka meelde … kas positiivselt või negatiivselt, see on iga külastaja enda otsustada, kuid jäi meelde. Kiidan peakokkasid, kes isiklikult käisid meile mõnesid roogasid lauda toomas ja roogade sisu seletamas. Neiks toidukohtadeks, kus peakokad lauda väisasid, olid Chez Andre´ ja  Meat Market. See tekitas meis tunde kui "eriti tähtsatest külastajatest". Huvitav, need kaks toidukohta asuvad kõrvuti - kas ehk asukoha aura mõjutab peakokki 😌. Interjöör oli mitmes kohas huvitav. Meelde jäid nii Werneri sõbrapäeva südamekesed kui ka Chez Andre´ valged "lumised" oksad. Negatiivse poole pealt ei saa mainimata jätta Umb Rohu laudasid täistuubitud ruumi, mis oli lisaks ka umbne ja kärarikas. Teine negatiivne näide oli Antoniuse magustoidu serveerimine koos suure lusikaga, millega söömine oli keeruline ja tekitas piinlikkuse tunde.

Kokkuvõtteks aga tegin tabeli. Mulle on alati meeldinud matemaatika. Tabelis on iga toidukoht lingitud varasemale blogipostitusele sellest toidukohast. Tasub vaid vajutada nimele ning avaneb täpsem hinnang Maitsva Tartu menüü roogadest ning keskkonnast. Absoluutse esikoha pälvis seekord Chez Andre´, kus kõik hinded olid viied - ühtlaselt hea toidukoht, kus pakutud road olid erilised ja nauditavad. Aitäh peakokk Andrus Vaht. Järgnesid kohvik-resto JOP ja Meat Market. Ah jaa, kui keskmine hinne oli võrdne, siis vaatasin, kelle põhiroog oli parem ning kui ka need olid võrdsed, siis järgnes eelroogade ja siis magustoitude hinne.
Koht Toidukoht eelroog põhiroog magustoit Keskkond KESKMINE
1 Chez Andre 5 5 5 5 5,00
2 Kohvik-resto JOP 4 5 5 5 4,75
3 Meat Market 5 4 5 5 4,75
4 Polpo 5 4 5 5 4,75
5 Vilde ja Vine 5 4 5 5 4,75
6 Tšehhov 4 5 5 4 4,50
7 Café Shakespeare 5 4 5 4 4,50
8 Spargel 4 5 4 4 4,25
16 Antonius 4 5 4 4 4,25
9 Werner 3 5 4 4 4,00
10 Dorpat 4 4 4 4 4,00
11 Fii 3 4 4 5 4,00
12 Gustav Gastro 3 5 4 3 3,75
13 Pierre 4 3 4 4 3,75
14 UmbRoht 1 5 5 3 3,50
15 Cafe Truffe 2 3 4 4 3,25
  KESKMINE 3,81 4,38 4,50 4,25 4,23
  
Kuna oleme Maitsva Tartu kõik toidukohad läbi käinud juba kolmas aasta järjest, siis saame teha juba kokkuvõtte kõigist neist kolmest aastast. Mõned toidukohad on kampaanias osalenud kõigil aastatel, kuid mõned ühel või kahel aastal. Selline on siis absoluutarvestuse tabel aastate 2018-2020 kohta.
KOHT NIMI 2018 2019 2020 KESKMINE
1 Chez Andre 4,67 5,00 5,00 4,89
2 Polpo 5,00 4,75 4,75 4,83
3 Kohvik-resto JOP 5,00 4,50 4,75 4,75
4 Meat Market 4,33 4,75 4,75 4,61
5 Vilde ja Vine 4,67 4,25 4,75 4,56
6 Café Shakespeare   4,25 4,50 4,38
7 Tšehhov   4,00 4,50 4,25
8 Entri   4,25   4,25
9 Gustav Gastro 4,67 4,25 3,75 4,22
10 Antonius 4,00 4,25 4,25 4,17
11 Werner     4,00 4,00
12 Fii 4,00 3,75 4,00 3,92
13 Pierre 4,00   3,75 3,88
14 Dorpat 3,33 4,25 4,00 3,86
16 Spargel 2,67 4,00 4,25 3,64
16 Cafe Truffe 4,00   3,25 3,63
17 YliCool   3,50   3,50
18 UmbRoht 3,33   3,50 3,42
19 Ülikooli kohvik 3,00     3,00
 
Ehk selle järjestuse põhjal võib juba järeldusi teha. Tõsi, aastal 2018 me ei hinnanud keskkonda ja see muutis selle aasta eelistusi.

Tänan kõiki blogi lugejaid. Soovitan soojalt külastada võimalikult paljusid Maitsva Tartu menüüga toidukohtasid ning nautida roogasid. Uskuge mind, te ei kahetse. Selleks aastaks lõpetan oma blogimise ning kui kõik plaanipäraselt läheb, siis järgmise aasta veebruaris osaleme jälle kampaanias. Täname ka Tartu linnavalitsuse ettevõtlusosakonda võimaluse andmise eest ehk Maitsva Tartu korraldamise eest.

Ikka parimate soovidega

laupäev, 15. veebruar 2020

Antoniuse magustoitu pidi sööma suure lusikaga

Viimane selle aasta Maitsva Tartu menüü ära proovitud. Antoniuse restoran oli laupäeva õhtul päris tihedalt inimesi täis, kuid interjöör oli iseenesest mugav. Seekord isegi ei häirinud väga, et keldris olime, sest saime ühte kõrvalsaali väga mõnusad kohad. Teenindaja oli ka meeldiv, pisut häiris automaatsete küsimuste esitamine a´la kuidas maitses … kas tohin pakkuda jne. Kuid see käib asja juurde. Lihtsalt mõnes kohas on samad küsimused sundimatult ja meeldivalt esitatud.
Antoniuses pakuti ka koka tervitust ning leiba, mida ei hakka eriti kommenteerima ja seejärel toodigi eelroog lauale. Selleks oli tuunikala-ceviche musta riisiga. Selgituseks jälle juurde, et ceviche on tsitruselistega immutatud (marineeritud) kala. Kui päris aus olla, siis polnud erilist sidruni, laimi või muude tsitruseliste maitset tunda. Juurde oli lisatud veel maitserohelist, mingit imeliku maitsega vahtu, mille nimi mul meelde ei jäänud ning chia-seemne (need seemned pärinevad Lõuna-Ameerika taime viljast)  krõpsusid ja aedviljatükikesi. Oli näha, et kokk oli selle eelroaga kõvasti vaeva näinud. Kuid maitse oli nagu oli … ei saa öelda "ei liha ega kala", sest kalamaitset ikka oli. Kuna mingit erilist mõnu sellest eelroast polnud, siis oli raske hinnata viis miinus või neli. Pigem ikka neli.

Põhiroog oli metssiga mulgipudruga. Kui vaatate lisatud fotot, siis mulgipuder oli vormitud pallideks, mis oli omakorda kaetud leivapuruga. Liha kõrval oli poolitatud kuningservik ja peal maitserohelist. Kaste meenutas väga sageli mulgipudru juurde pakutud koorekastet, kuid siin oli selle nimeks pandud pruuni või kaste. Hmm. Täitsa huvitav, kuidas sai või pruuniks?? Liha oli iseenesest väga mõnus pehme ja koos pudru, servikutükikese ja kastega maitses hästi. Ehk pisut soolane oli … kuid abikaasa väitis, et temale polnud. Võibolla andis soolast maitset lihale puistatud peekonipuru. Mulgipudrus oleks võinud rohkem sibulat olla (mõnes retseptis on). Aga mis ma ikka virisen, hea toit oli ja hindeks võib panna viie … kahe väikese miinusega.


Magustoiduks oli ahjuõuna-jogurtikook meekrõpsudega. Koogi alumine osa oli tihedast taignast (natuke muretaina moodi), selle peal oli jogurtikreem ja kõige peal šokolaadipuru, ahjuõuna pallid ja meekrõpsud. Koogil endal polnud vigagi, ehk pisut magus minu jaoks, kuid selle söömine oli naljanumber, sest koogi söömiseks oli laual teelusikast suurem lusikas … vaata foto allpool … esimesel fotol on lusikas koogist kaugemal ja paistab väike, kuid tegelikult oli see rohkem supilusika kui desserdi söömiseks mõeldud lusika moodi. Kuna koogi alumine kiht oli kõva, siis tuli selle nürida äärega lusikaga kõvasti vajutada, et saada koogist tükikesi teha. Aga alumine tainas andis järele ootamatult ja iga täikese eraldumisega kaasnes kõva kõlks lusikaga vastu taldrikut. Kuid sellega nali veel ei piirdunud. Eraldunud koogitükki oli päris raske lusika peale saada. Ajasime tükikesi lusikaga mööda taldrikut ringi ning kuidagi saime tükikese lõpuks suure vaevaga lusika peale. Lugeja nüüd kindlasti mõtleb, et seda kooki oleks pidanud sööma dessertkahvliga - täpselt nii, kõigis eelmistes kohtades, kus kooki pakuti oli kas dessertkahvel või siis dessertkahvel ja -lusikas mõlemad. Tõsine möödalaskmine Antoniuse restorani poolt.  Magustoidule panin hindeks neli - hea, kuid ei üllatanud.


Nüüd om kõik Maitsva Tartu toidukohtades pakutud road ära proovitud ja peatselt teen kokkuvõtte nii sellest aastast kui ka võrdlusi eelmiste aastatega. Kolme aastaga saab juba trende hakata hindama ja kõige-kõige toidukohti välja tooma. Eks näis, kas jõuan kokkuvõtte kirjutamiseni homme või jätan kolmapäevaks, siis on lennujaamades aega kribada.

Uustulnuk Werneri kohvik ei üllatanud.

 Oleme jõudnud peaaegu finišisse. Eelviimane Maitsva Tartu menüü pakkuja oli meil loosi tahtel uustulnuk Werneri kohvik. Tegelikult oleme seal juba palju kordi käinud nii koogikesi nautimas kui hommikuputru söömas, kuid Maitsva Tartu kampaanias oli Werner meie jaoks esimene kord. Kuna oli sõbrapäev, siis oli kogu teine korrus broneeritud ja meile oli kinni pandud kena kahene laud. Interjööril polnud vigagi, lae alla oli hõljuma pandud suur hulk õhupalle, laual oli kena punane südameke ja sama värvi roos, muusika oli meeldiv ja nauditav ning õhkkond hubane. Enamus külastajaid oli paarikesed, kes mõnusasti omavahel kudrutasid. Kuna oli täismaja, siis oli ettekandjaid päris suur hulk ja teeninduse kiirusel polnud vigagi. Ehk ettekandjate kutseoskused jätsid pisut soovida, sest tundus, et nad olid ajutiselt abiks. Igal juhul meeldiv algus sõbrapäeva õhtule.
Eelroaks oli hautatud veisekeel, mille peale oli rohkelt puistatud paisutatud tatart. Tatraterad olid krõbedad ja alguses natuke häiris, et need hamba vahel väikeste kivikestena tundusid, kuid harjus ära. Andsid keelele struktuuri juurde. Kõrval oli marineeritud nuikapsa ja karamelliseeritud sibula kuhil, mis oli ohtralt niisutatud estragoniäädikaga. Meile tundus, et natuke liiga palju niisutatud, sest äädika maitse oli nii tugev, et seda salatit ei saanud ilma lihata üldse suu sisse võtta ning koos keeletükikeste ja küüslaugumajoneesiga oli ka domineerivaks äädika maitse. Selliste tugevamaitseliste toiduainetega peab lisamisel ettevaatlik olema. Proovisid ka röstitud küüslaugu majoneesi eraldi koos keelega ja see oli parem kui salatiga. Hindasime eelroa kolmele … vaatamata sellele, et oli näha koka vaeva selle valmistamisel. Veelkord - äädikaga oleks pidanud ettevaatlikum olema.
Pearoog oli selle aasta Maitsva Tartu kampaanias juba kolmas kord põder. Kui esimene põdraliha tükk Polpos oli vintske ja andis närida, teine põdra antrekoot Sparglis parajalt pehme ja maitsev, siis seekord oli sous vide põdra abjatükk päris päris pehme … võiks öelda, et isegi liiga pehme. Sous vide meetod tähendab, et vaakumpakendatud toitu valmistatakse reguleeritud temperatuuriga veevannis. Ju siis oli selle liha puhul kas temperatuur liiga kõrge või jäi liha kauaks vanni. Õnneks tegid kõrval olevad krõmpsud lillkapsa, rooskapsa ja teiste aedviljade tükikesed toidu struktuuri tahkemaks ja nauditavamaks. Tumeda õlle kaste, mida toidu all oli rohkelt, andis nii lihale kui aedviljale erilise maitse. Majoneesitörtsud sobisid samuti hästi toiduga. Kokkuvõtteks oli toit tasakaalus ja hästi maitsestatud. Kogus oli paras ning prae lõpuks oli kõht mõnusalt täis ja suus hea tumeda õlle kaste maitse. Panime hindeks viie … õige pisikese miinusega.
Magustoiduks toodi lauale imelik plönn. Mäletades Werneri häid ning kaunilt kujutatud koogikesi alakorruse kohvikust, oli lauale toodud magustoit välimuselt meile mõlemale ebameeldivaks üllatuseks. Plönn osutus vaarikavahukuhilaks, kus sees oli kookose-vaniljehüüve. Menüüs oli kirjas, et selles toidus peaks olema ka hibisk (ld Hibiscus) ehk teatud söödav rohttaim … kuid seda ma ei leidnud. Küll aga oli plönni keskel komm moosiga. Soovitangi nimetatud magustoidu sööjatel kohe tungida toidu keskmesse ja purustada seal olev tuum. Võttes vaarikavahtu koos hüüve ja tuuma moodustanud moosiga, oli maitse täiesti söödav. Kuid Werneri kohta ikkagi tavatult tavaline. Panime siis hindeks nelja.
Ootused Werneri osas olid suured … kuid nagu juba eelmiste aastate ühes toidublogis mainitud sai … kvaliteet võrdub kogemused jagatud ootused. Kogemusel polnud viga, kuid ootused, mis olid jagajaks, olid nii suured, et lõppkvaliteet jäi väikseks. Mulle on ikka ja alati matemaatika meeldinud  … 😌😌😌😌

neljapäev, 13. veebruar 2020

Gustav Cafe inerjöör pole suurt muutunud

Õhtustasime täna Gustav Gastro Cafe´s. See asub kaubamaja esimesel korrusel ja sobib rohkem kiireks lõunasöögiks või hommikukohviks kui hubaseks õhtueineks. Meie läksime sinna kell kaheksa õhtul ning tunne oli nagu oleks kiirtoidukohas … seda just interjööri mõttes. Meile oli broneeritud küll väike lauake akna all, kuid see tegi pigem tunde "tänavatoidukohast" suuremaks, sest kardinaid ega midagi muud varjavat polnud ja kõik möödujad vaatasid otse meie toitumist. Meie neid ka … mis oli huvitav, kuid ei tekitanud hubast tunnet.
Eelroaks oli supp. Kui eelroog lauale toodi, siis ei saanud ma aru, mis see täpselt on, sest taldrikul oli kuhi toitaineid, muna otsas (vaata esimest fotot paremal). Kuid siis kallas ettekandja kannust sinna kuuma vedelikku peale ja saimegi supi (foto vasakul) või kui menüü järgi öelda, siis konsomee veise põseliha ja trühvlipärlitega. Konsomee oli siis see vedelik, mis peale valati. Segus oli veel ka muna, redisekrusse, maitserohelist ja loomulikult veise põseliha. Mingid terakesed oli ka sees, kuid kas need olidki trühvlipärlid või mitte, seda ei oska ma küll öelda. Püüdsime abikaasaga mõlemad mõned terakesed vedelikust kinni ja maitsesime niisama … ei olnud erilist maitset. Või kui nüüd täpsem olla, siis domineeris vedeliku maitse kõikide teiste maitsete üle. Kuna terakesed olid juba vedelikus olnud, siis ka nende maitse üle. Kui üritada vedelikku kuidagi kirjeldada, siis oli see soolane lihaleem, mis suure tõenäosusega oli veisepõse keeduleem. Muna oli selles supis või konsomees kõige sobivam komponent, sest seda süües vähenes pisut leeme maitse. Panime üksmeelselt eeltoidule hindeks kolme. Ära võis süüa, kuid erilist heameelt me sellest ei tundnud.
Põhiroaks oli Gustavis Muhumaa tallefilee kergelt suitsuse kaalika, kõrvitsamajoneesi ja matcha-kastmega. Tõlgin kohe alguses ära - matcha-kaste on valmistatud käsitsi korjatud rohelistest teelehtedest. Muide, mida menüüs kirjas polnud - kastme all oli balsamico kreem ja juures keedetud mini punapeedid. Kõrvitsamajonees oli ka ettekandja sõnul käsitsi tehtud. Nüüd siis maitsete juurde. Suitsune kaalikas oli väga huvitav leid, koos matcha-kastme, kõrvitsamajoneesi  ja lambalihatükikestega oli väga maitsev suutäis ja õnneks sai selliseid suutäisi mitu. Võibolla ainus, mis selle koosluse juurde kõige paremini maitselt ei sobinud oli punapeet … kuid kaunistuseks sobis peet küll hästi. Lambaliha oli pehme ja mahlane ning koos lisanditega polnud mingit lambamaitset (vähemalt mina ei tundnud). Võrratu. Kiitsime kokka ja saatsime talle tänusõnad ettekandjaga kööki. Hinne viis. Kaalusime isegi, kas see oligi ehk siiani kõige parem põhiroog, kuid pärast meenutusi õunasest küülikulihast jätsime talleliha kõrgele teisele kohale siiani maitstud neljateistkümnest põhiroast.
Magustoiduks oli basiilikubiskviit Vana-Tallinna kreemiga ja Andri-Peedo kitsepiima-toorjuust meese musta leiva krõpsuga. Kui te nüüd olete menüüd vaadanud, siis on minu kirjelduses magustoidu nimetus hoopis teistmoodi järjestatud kui seal kirjas on. Nimelt oli kitsejuust eraldatud muust toidust musta leiva krõpsuga ja biskviit oli kõrval kreemi vahekihtidega … nii et selguse huvides järjestasin nimetused ümber. Magustoidu taldrikule oli veel puistatud madalal kuumusel kuivatatud vaarikate pulbrit ja magustoitu kaunistasid ilusad söödavad õied. Kitsejuustukuhil oli väga maitsekas koos sinna lisatud mustika, õiekese ja meese musta leiva krõpsuga. Mulle meeldis. Ka basiilikubiskviit koos Vana-Tallinna kreemiga, eriti kui see oli koos vaarikapulbriga, oli esimeste suutäitena täitsa hea, kuid viies-kuues suutäis muutus juba liiga magusaks ja rammusaks. Võibolla sai vaarikapulber otsa, see andis alguses head hapukat maitset. Igal juhul palusime kokale edasi öelda, et basiilikubiskviit oli küll kreemiga väga huvitav, kuid see oleks veel parem olnud, kui selles kreemis või siis vahekihtides oleks olnud midagi hapukat … tugevama maitsega komponenti juures. Polnud paha magustoit, täitsa nauditav, kuid hindeks panime siiski nelja.

Homme-ülehomme võtame ette viimased kaks toidukohta, milleks on esimest korda (vähemalt meie jaoks) osalev Werneri kohvik ja tuntud Maitsva Tartu tegija Antoniuse restoran. Aga neist siis juba järgmistes blogides.