esmaspäev, 27. veebruar 2023

Püssirohukeldrist tuli täna ootamatu pauk !!

Püssirohukelder üllatas mind täna sellise meiliga:

Tere, Kalle!
Suured tänud Sinu tehtu eest Maitsev Tartu kajastamisel!
Terve Püssirohukeldri köögirahvas elas Sinu seiklustele kaasa – väga tore oli kõigest lugeda.

Mõistame, et 26 kohta külastada 28 päeva jooksul on ilmselgelt võimatu, aga . . .

Pakume Sulle ja Sinu kaaslasele võimalust tulla veel see nädal Püssikasse ka meie Maitsvat Tartut proovima. See oleks meie poolt tasuta. Me ei soovi vastu avalikku kokkuvõtet või ülevaadet, lihtsalt enda jaoks, et meie kokad saaksid tagasisidet.

Mis arvad?

Püssirohukelder

No sellist pauku poleks ma küll oodanud. Loomulikult ei saanud ma kiusatusele vastu panna ja helistasin tagasi ning lubasin õhtul koos abikaasaga Püssirohukeldrit külastada. Kusjuures hoiatasin ette, et olen vaatamata tasuta võimalusele võimalikult objektiivne ... niivõrd kui seda saab oma subjektiivse maitsemeele põhjal olla. Öeldakse küll, et "Kingitud hobuse suhu ei vaadata", kuid otsustasin siiski kirjutada külastusest siira blogi . ... Igal juhul suur aitäh kutsujale ...

Püssirohukeldris oli võrreldes eelmise külastusega meeldivalt soe ja hubane ... toitu oodates arutasime, kas hubasus tuleb soojusest või on midagi ka interjööris muudetud ... ei tea, kuid oli meeldiv istuda. Eelroog saabus suhteliselt kiiresti. Selleks oli Eesti sea sisefilee ... väga keeruline algmaterjali valik. Filee oli õhukeste viiludena ja madalal kuumusel pikalt küpsetatud ... nagu selle kampaania ajal juba traditsiooniks on saanud. Lisandiks oli tuunikala aioli, tillipesto
ja vinnutatud tomatid. Huvitav oli asjaolu, et kui Maitsva Tartu kodulehe fotol oli filee all ja aioli peal, siis meie roas oli just vastupidi ja ... ma arvan, et see oli õige valik ... aioli all ja liha selle peal. Sest nii sai doseerida aiolit nii palju kui parajasti soovi oli. Ah jaa ... aioli ... see on küüslaugumajonees, mille valmistamiseks kasutatakse küüslauku, muna, oliiviõli ja vahel ka pisut sinepit. Püssirohukeldri peakokk oli lisanud sellele tuunikala ... väga omapärane valik, kuid õnnestunud, sest tuunikala andis majoneesi maitsele mõnusalt pehme varjundi ja ... kala maitset polnud üldse tunda. Liha oli väga hästi maitsestatud ning mõnusalt pehme ja mahlane ... tõeline eelroog ... kusjuures maitsestus meenutas natuke carpaccio maitsestust. Tillipesto sobis imehästi liha ja aioliga, tomatid samuti. Kui meenutada eelmiste majoneeside maitsekogemusi, siis see, mida pakkus peakokk nüüd ... aioli ... sobis kõige paremini toidu juurde. Polnud liiga vänge ega liiga maitsetu ... just see, mida vaja. Kokkuvõttes ... eriline maitseelamus ja hindeks viis. Veelkord ... sea sisefileed pole üldse kerge valmistada, kuid siin oli see imehästi õnnestunud ja lisandid sobisid hästi.

Pearoog ... taas väga pretensioonikas algmaterjal ... seapõsk. Kokk oli selle hautanud Põltsamaa Tõmmus marjaveinis, juurde lisanud juurselleri-tellissaarekreemi ja peale pannud põletatud aedviljad ja verikäkikrõpsud. Ohh milline valik. Välja nägi igal juhul hea. Foto kahjuks hästi ei õnnestunud, sest keskkond oli suhteliselt hämar. Maitsetest. Juurselleri-õunakreem oli imehea ... oli isu seda eraldi süüa, kuid soovitan siiski võtta väike tükike põseliha, sinna juurde korralik kuhi kreemi ja tükike juurvilja. Just nii maitses see roog kõige paremini. Juurselleri-tellissaarekreem tasakaalustas imehästi liha rammusust ja põseliha spetsiifilist tugevat maitset. Juurviljad andsid juurde tekstuuri ja maitsekust ... eriti porgand ... kuid ka rooskapsas polnud paha. Isegi üllatuslisandina juurde pandud verikäkikrõps sobis muude maitsetega imehästi ja andis tekstuuri... ainult seda oli kole raske väiksemateks tükkideks teha ... Ja nii ma nautisin kogu seda rooga ... väike tükk liha, suur ports kreemi ja juurvili või verikäkitükike. Kusjuures olid kogused proportsioonis just nii söömiseks. Liha oli parajat moodi ja seda imelist kreemi jagus rohkelt igale lihatükile. Kui praad söödud oli kõhus mõnus täiskõhutunne ja suus hea maitse. Taas hindeks viis. 

Magustoiduks oli kama-tiramisu kausike ja selle kõrval rukkileivajäätise kausike. Mõlemad need asusid okaspuu võrsete keskel kausis ning serveerimisel valati sinna ümber kuivjääd, mis tekitas mõnusa auru toitude ümber. Väga efektne serveerimisviis. Proovisin siia panna pisikest videot sellest, kuid millegipärast ei õnnestunud. Panen siis foto. Nüüd maitsetest, sest serveerimise ilu on tähtis, kuid pole kõige olulisem. Rukkileivajäätis oli väga hea, leivapuru andis head maitset ja tekstuuri juurde. Kuid kama-tiramisu maitse jäi pisut lagedaks ja ühetooniliseks. Vist ka pisut magusaks. Tiramisu peal olid küll mingid marjad või moos, kuid needki olid magusad. Arutasime asja ja leidsime, et siia oleks sobinud hapukad marjad ... pohlad, jõhvikad, põldmarjad või kirsid ... viis-kuus sellist marja oleks tiramisu magususe tasakaalustanud. Proovisin ka võtta tiramisut koos jäätisega, kuid see ei aidanud ... tiramisu magusus tõmbas vaid jäätise maitset allapoole. Ja kui me olime selle ära arutanud vaatasin juhuslikult Maitsva Tartu kodulehel olevat fotot ja ... minu silmad eraldasid seal peal mitu punast marja ja vähemalt ühte põldmarja ... just see, mis meil oli puudus .... no vot ... ei tea, kas need marjad said otsa või ... 
vaadake ise ... kas mu silmad nägid õigesti  ... siin on Silver Gutmani jäädvustatud foto Püssirohukeldri magusroast, mis oli Maitsva Tartu kodulehel ... Igal jul sai magustoit meilt hindeks nelja ... meile serveeritud roas jäi midagi olulist puudu.

Kokkuvõtteks võib siiski öelda, et Püssirohukeldri kokk ei pea oma toite häbenema ... tema valikud on julged ja õnnestunud. Veelkord aitäh.


Kui nüüd mõni söögikoht soovib veel meid uusi roogasid degusteerima kutsuda, siis oleme selleks alati valmis. Järgmise aasta Maitsva Tartu kampaania raames oleme valmis ka enne kampaaniat pakutavaid roogasid nautima ja hindama ... kutsuge aga ... mailiaadress info@kallepilt.ee on alati kutsetele avatud 😋

Ja lõpetuseks panen kaks tabelit, sest üks toidukoht lisandus ... esimene tabel selle aasta Maitsva Tartu kokkuvõte ja teine kuue aasta põhjal tehtud kokkuvõte... peab tunnistama, et Püssirohukeldri positsioon tõesti paranes. 






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar