Foto "Tartu maised" kodulehelt |
Mulle tundub, et kampaania korraldajate parima toidukoha valiku vorm on pisut mitteobjektiivne. Seal ei saa veenduda, et vastaja tegelikult ka toidukohta külastas või andis hinnangu umbropsu ning pole autoriseerimist ehk üks vastaja võib esitada kümneid arvamusi kasutades erinevaid kontaktandmeid ja pereliikmete ning tuttavate nimesid. Mina näiteks saaks esitada vähemalt kaheksa vastust, sest pereliikmeid on mul viis ning erinevaid meiliaadresse ning telefoninumbreid ka mitu. Seega võiks ma soovi korral üles kiita või maha laita suurema hulga toidukohti isegi kui ma neid ei külasta. Viimaste aastate kampaania hindamistulemused näitavad selgelt, et parimaks osutus toidukoht, mille külastajad oskavad hästi arvutit kasutada ning tunnevad internetiküsitluste manipuleerimise võimalusi. Kui aga teha küsitlusleht, mis on autoriseerimisega ja lisaks küsida seal ka hinnatava toidukoha külastamise aega (broneeringu aega), siis on selline "kiirete näppude" hääletamiseelis välistatud või vähemalt oluliselt vähendatud.
Kusjuures kirjutasin juba 2023 oktoobris ka korraldajatele ja andsin oma soovitused, kuid ... pole väga usku, et neid järgitakse. Olen juba korra varem ka soovitanud, kuid miski ei muutunud. Minu soovitused korraldajatele olid sellised (kopeerin sõna-sõnalt saadetud teksti):
- Toidukohtade valik ei
peaks olema toidu foto põhjal, piisaks menüüst ja eriti komponentide
päritolu kirjeldusest. Eelistades kodumaisete tootjate toiduainete
kasutajaid. Kindlasti võiks valida kohtade arvu järgi kohvikus, neid peaks
olema piisavalt (näiteks minimaalselt 20-30)… kusjuures ei tohiks
kampaania ajal kohtade arvu suurendada … seda on mitmed toidukohad teinud
ja mis seal salata, seal pole üldse mugav olla. Väga heaks
kriteeriumiks valikul on kokkade ja kelnerite kutsekvalifikatsioon,
kutse omamine annab ette kindla taseme … tagab kvaliteedi.
- Hind võiks olla kõigile
ette antud ühesugune. Hetkel käib Uma mekk kampaania ja seal on kõigil
toidukohtadel hinnaks 29 eurot. Maitsev Tartu võiks olla umbes sama hind.
Kallim küll, kuid siis oleks toitlustuskohtadel rohkem võimalusi menüü
roogasid ette valmistada. Ühtlase hinna korral on kõigil võrdsed
võimalused. Kusjuures külastajatel ka võimalus rohkem valida toidu, mitte
hinna järgi.
- Toidukohtade pakutavate
roogade hindamine võiks olla autoriseerimisega. Selleks saab kasutada
Volis programmi, sama mis „Kaasava eelarve“ puhul. Siis on hindamine
objektiivsem. Lisaks võiks hindamise vormil olla külastuse kuupäev ja
kellaaeg … et oleks suurem tõenäosus, et hinnatakse pärast külastust. Saab
teha korralikku statistikat. Volises lubada loomulikult kogu Eesti
autoriseerimine (ei tea, kas Volis lubab välisriikide ID kaardiga
autoriseerimist).
- Roogade hindamine võiks
olla liigiti – eelroog, pearoog ja magustoit (nagu ikka), kuid lisaks
võiks hinnata interjööri ja teenindust. Ümbritsev ja teenindus mängib
toidu nautimisel suurt rolli. Teenindajatel peaks olema kohustus toitude
tutvustamine (lõviosa teenindajatest seda on ka teinud).
- Hindamise ja
külastatavuse elavdamiseks võiks iga toidukoht panna välja ühe tasuta
külastuse kahele, mis siis loositakse vastajate vahel välja. Siis on
loosirattas üle 20 auhinna (loodetavasti) ja võimalus, et vastajad saavad
auhinna, palju suurem.
- Ja viimaseks … 2024 on
ju Tartu kultuuripealinn … siis tuleks kõike korraldada suursuguselt ja
põhjalikult läbimõeldult. Kampaania Maitsva Tartu kohta võiks olla
vähemalt üle-Eestiline.
- Antonius
- Lõhe-tuunikalamosaiik ...falafel / lõhekrõps / kurgi-spinatinektar
- Kana-ballotine ... kõrvitsa-kartulikreem / Amaretto kaste / riisipuru
- Õuna-iirise filorull ... vaniljekreem / pihlakas / külmkuivatatud mustsõstar
- Cafe Shakespeare
- Rebitud pardiliha kroketid, rohelise õuna kreem, antonovka-tsukiini tšatni, mikrovõrsed
- Mägihõrnas, bataadipüree ja -krõpsud, brokoliini, Järiste Rabarberi vahuveinis marineeritud pihlakad, suitsune crème fraîche, must merivarblase mari
- Põletatud meringue, passionihüüve, käsitöö-astelpajujäätis, värsked marjad
- Cafe Truffe
- Peipsi koha ceviche / soolatud sidruni leche / soolakurk / valge mandel / Luxveg münt / mündiõli
- Pikalt küpsetatud eestimaine rohumaaveis / pastinaagikreem / krõbe sibul / marineeritud sibul / fermenteeritud kapsas / piprane jus / porruõli
- Mustikakreem / peedi-kirsivaht / küpsetatud valge šokolaad / Muhu must leib / Luxveg münt
- Chaplin
- Kolme juustu trio ... Andre Farmi 18k juust / Nopri talu grilljuust / Andri-Peedo kitsejuust / brioche / pistaatsiakreem / ebaküdoonia
- Ahja kalakasvatuse tuura steik / kõrvitsapüree / bimi / maapirni krõps / hernekreem / tilliõli
- Kihiline porgandibiskviit / toorjuust / pistaatsia / marjad / marjatolm
- Chez Andre´
- Oreo salat pärlite ja helvestega serveeritud prosciutto, mango, mahesoolakurgi, paprika poblano ja krõmpsude oreo-pärlite ja helvestega
- Sous vide veis, ahjukreemine tuhelkartuli brandande , karamell-hapukapsas, siidjas lillkapsakreem, õunakreem ja porruõli, punapeedi shallot sibul, mahekurk, leiva demi glaze
- Elegantne šokolaad täidetud suumagusa ahjuküpse leivavormi, šokolaadi Bavaroise, maasika-kuuma käsitööõlle coulis, sous vide sidrunikoor, šokolaadikristallid
- Dorpat
- Grillitud lambasüda, kookose-kurgi-mündileem, juursellerikrõmps, marineeritud metsaseened, porgandi-rosmariiniklaas
- Duroci siga, kreemine mürklikaste, pudelkõrvits, romaani lillkapsa õisikud
- Karamelliseeritud ananass, kookosvaht, kookosküpsis, sidrunisorbett
- El Chapo
- Burrata ja mango ... Viinamärdi talu burrata, mango, granaatõun, ploom, kirsstomat
- Ribid ja mais ... Sealiharibid, maisitõlvik, mehhikopärane mopp, roheline uba, köögiviljad
- Õuna taquito ... Õunatäidisega taquito, karamelli-šokolaadi-apelsinikaste, granaatõun, tšilli
- Fii
- Fii sushi ... Lõhe sashimi / tempura nori / wasabi pärlid / Fii sushi redis
- Veisesaba ... Yakisoba nuudlid / Eestimaa shiitake seened / ploomikaste / röstitud pähklid
- Pruuni või Madeleine’d ... Yuzu kreem / matcha / valge šokolaad / toomingasiirup
- Gustav Cafe
- Siia-äkis mädarõikamajoneesi, marineeritud sibula, tilli ja Võrumaa käsitööleiva puruga
- Äntu mahekana-ravioolid marineeritud porgandi, kreemkastme ja Võrumaa ürtide õliga
- Rabarberi Karlova ... Toorjuustukreem besee ja rabarberimoosiga
- Humal
- Porgandi “luuüdi” külmsuitsulõhega | feta juust, marineeritud porgand, Humala furikake
- Pardi rinnafilee | praekapsa leem, juurpetersellikreem, grillitud lehtkapsas, must parmesan, külmkuivatatud pohlad, põletatud roheline sibul
- Humala Eton Mess | meringue, mustikakompott, sidruni-vaniljekreem, jänesekapsas, mustikad
- Kampus
- Unagi angerjas, riisikook, wasabi majo, bonito
- Kreveti-lõhe gyozad, tom-kha kaste, tšilliõli, roheline sibul, forellimari, nori
- Bounty à la Kampus, kireviljajäätis, vahvlipuru
- Kolm Tilli
- Suitsutatud angersäga bagel forellimarja, kalamansi-tomati jogurti ja suitsutatud kohupiimaga
- Iberico seakarree kitsejuustu-pesto hirsotto, kõrvitsakreemi ja vadaku-tšilliõli kastmega
- Cannoli’d mascarpone-ricotta kreemi, pistaatsia, mustika ja soolakaramelli kastmega
- Mull
- Praetud Brie juust vahvate kartulikrõpsude, kerge rohelise ja marineeritud aedviljadega
- Kadakamarjades marineeritud seasisefilee, rohelise pipra kastme, juurselleri ja rohelise herne püree, marineeritud sibula ja peediga
- Paprika-toorjuustu kook
- Pahad Poisid
- Heeringatrühvlid musta leiva paneeringus tillikurgi ja kartulikrõbedikuga
- Seakarree, krõbedas koorikus kartuli-juustu kroketi, rohepipra kastme ja karamelliseeritud miniporgandiga
- Bataadi-šokolaadikreem vintis Vana Tallinna vaarikatega
- Pazzo
- Veise tar-tar nduja aioliga, lehtkapsa krõps ja karusmarja chutney
- Pazzo Porchetta-kartuli segadus ja salvei-või leem
- Kelmikas tiramisu napsuse limoncello sorbeega
- Pierre
- Veloute kreemsupp .. Muskaatkõrvits, foie gras, bataadikrõps, röstitud seemned, vürtsid, roheline õli
- Suitsune lõhe ... Kartuli-peekonitamp, grillitud kirsstomat, krõmps lehtkapsas, suhkrune arooniaoks, lehterkukeseenekaste
- Šokolaadisuflee “Porter” ... Valrhona tume šokolaad, linnasesiirup, šokolaadibiskviit
- Pompei
- “Pooleli jäänud stracciatella” – Pompei stracciatella / austerservik / kale / pistaatsiaemulsioon / punane endiiv
- Merikurat – kataifi / kõrvetatud koor / grillitud radicchio / metspähkel
- Semifreddo – sidrunhein / sidrunikreem / besee / tuille / sidrunaloisia
- Püssirohukelder
- Marineeritud angersäga / kartuli-suitsukalatamp / suitsune tatari kaste / jäätatud aedviljad
- Veise trio ... Grillitud veise sisefilee / praetud maks / hautatud veisekeel / kartuli confit / fenkolisalat / piprakaste
- Eton Mess à la Püssirohukelder ... Besee / mandlikreem / õuna-mündi chutney / pistaatsiajäätis
- RP9
- Kihiline avokaado salat kõvajuustu krõpsuga
- Sütel küpsetatud karulaugune lihaveise välisfilee, glasuuritud köögiviljade ning tummise põldmuraka kastmega
- Rummihõnguline šokolaadikäbi õunamoosiga
- Spargel
- KREVETT ... Võisai / tillimajonees / munakollane / tuunikalamajonees / forellimari / tilliõli
- TALL ... Küüslaugu-punaveinikaste / kurgi-küüslaugumajonees / röstitud artišokk / tomat / spinat / sibul
- KREEMBRÜLEE ... Väga aprikoosine kreembrülee
- TOKO
- KITSEJUUST & PEET ... hummus, kitsejuust, peet, vinegrett, piinia pähklid, mikroürdid
- MUST TURSK & MAAPIRN ... rooskapsas, miso, mandlileem, must tursk, maapirnikreem, ürdiõli
- JUUSTUKOOK & VANILJEJÄÄTIS ... oreo, vaarikas, juustukook, kuld, vaniljejäätis
- Trikster Tihane
- KOHAPÕSE ÄKINE ... Tilli aioli / riisipaber
- HIRVE SISEFILEE ... Kartulifondant / värvilised porgandid / bimi / viskikaste
- ŠOKOLAADIKOOK ... Pajumäe talu kohupiim / puravikukaramell / Vana Tallinna-vaarikakreem
- Vilde ja Vine
- Käsitöö ricotta / külmsuitsu forell / marineeritud seened / marineeritud porgand / porgandi vinegrett / musta leiva ja seene krõbedik
- Pardi rinnafilee / kitsejuustukroket / karamelliseeritud pastinaagi kreem / marineeritud köögiviljad / kirsigeel
- Besee / rummised kirsid / laimikreem / apelsinikaste
- Vint
- Peninuki džinni marinaadis Pähkla Vikerforell misojogurti, mandariini & forellimarjaga
- Tiina Tauraite “Sõstar & Suits” glasuuriga part ahjubataadikreemi, lehtkapsa, röstpeedi & kirsi-portveinikastmega
- Šokolaaditart eesti murelite & kirsigeeliga
Lõpuks ka hindadest ... sellel aastal on hindadeks 30-35 eurot komplekti kohta. Seega on hinnatõus taas märgatav, kuid arvestades inflatsiooni, mis viimastel aastatel on olnud hüppeline, siis polegi see nii suur. Samas oli ka eelmisel aastal hinnatõus ja seega võrreldes üle-eelmise aastaga on hind tõusnud tervelt 38,7%. Selle aasta keskmine "Maitsva Tartu" kampaania kolmekäigulise eine maksumus tuli 33,71 eurot.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar