pühapäev, 26. veebruar 2023

Maitsev Tartu 2023 kokkuvõte

 Nagu varem mainitud, suutsime seekord läbi käia vaid 15 söögikohta 26-st, kus Maitsva Tartu kampaania menüüga roogasid pakuti. Jah, eelmised viis aastat oli võimalus kõiki kohti külastada, kuid seekord siis nii. Väike statistika selle aasta kohta: 

Kõigepealt toiduvalikust. Kõige enam pakuti kalatoite ... tervelt 17 eel- või põhirooga olid kalast. Protsentuaalselt siis 32,7% olid kalaroad ... peaaegu kolmandik. Nendest seitse põhirooga ja kümme eelrooga. Sellist kalavalikut pole varasematel aastatel olnud. Meie sõime ära kolm pearooga, mille põhikomponent oli koha ja kolm eelrooga, mis olid tehtud lõhest. Oli ka tuurakala, turska, räime, forelli ja angerjat. Kalale järgnesid sealihavalikud, kus oli palju põske ja kõhuliha. Veiseliha olin seekord vähe ... kolm põhirooga ja kolm eelrooga. Õnneks lisandus hirveliha, mis on veiselihaga võrdväärne. Kala eelistamine peakokkade poolt oli minu jaoks kergema vastupanu teed minek, sest kala on kõige lihtsam valmistada ... minu arvates ... kuid samas on kalaga raske maitsemeeli üllatada. 

Hinnast olen juba mitmed korrad kirjutanud. Ilmselge hinnatõus sellel aastal on ... 21% kallinemist. Kui nüüd vaadata hinna ja kvaliteedi seoseid, siis on korrelatsioonikordaja 0,154, mis on küll nõrk seos, kuid samas tugevam kui eelmistel aastatel. Seega võib väita, et kallimad kohad on paremaks läinud. Tõsi ... sellel aastal me jätsime eelmistel aastatel kehvemaid tulemusi näidanud toidukohad külastamata ning tegimegi valikuid hinna/kvaliteedi suhte põhjal. Seega on seose tugevnemine arusaadav. 

Lõpuks siis roogade maitseelamustest. Allpool toodud tabel sisaldab vaid meie käidud 15 toidukohta. Nagu ikka on toidukoha nimi link, millele klõpsates tuleb lahti selle toidukoha blogi. Kahjuks ülejäänute osas meil arvamust pole, vabandame nende peakokkade ees, et nende meistriteoseid ei käinud maitsmas. Täis viielisi oli seekord vaid üks toidukoht ja meile endalegi üllatuseks oli see RP9 ... seal olid kõik road nauditavad ja maitseelamused. Kusjuures sama toidukoht osutuks parimaks ka hinna ja kvaliteedi suhte poolest, sest sealne kolmekäigulise menüü maksumuseks oli vaid 29 eurot, mis jääb keskmisest oluliselt allapoole. Väga head toidud olid ka Café Shakespeares, Werneris, Chez Andre´s ja Sparglis. Ülejäänud kohad jäid neile alla ... nagu ka eelmistel aastatel valisime igast roast välja nominendid parimatest parima auhinnale. 

 

Toidukoht

eelroog

põhi-roog

magus-toit

Kesk-kond

KESK-MINE

Maksumus kahele

1

RP9

5

5

5

5

5,00

58

2

 Werner

4

5

5

5

4,75

58

3

Chez André

4

5

5

5

4,75

66

4

Café Shakespeare

5

5

4

5

4,75

60

5

Spargel

5

5

4

5

4,75

60

6

Vilde ja Vine

4

5

4

5

4,50

60

7

Fii

4

4

5

5

4,50

66

8

Meat Market

5

4

4

4

4,25

66

9

Antonius

4

4

5

4

4,25

66

10

Kongo Tango

4

4

5

4

4,25

52

11

Dorpat

4

5

3

4

4,00

62

12

Trikster Tihane

3

5

4

4

4,00

60

13

Chaplin

3

4

4

4

3,75

56

14

Gustav Gastro

3

4

3

4

3,50

54

15

Soho

2

3

5

4

3,50

64


 

KESKMINE

3,93

4,47

4,33

4,47

4,30



Tabelis on järjestus toodud keskmise hinde põhjal, kui see oli võrdne, siis sai järgmiseks kriteeriumiks pearoa hinne, siis eelroa hinne ja lõpuks magustoidu hinne. Kui kõik olid võrdsed, siis arvestasime hinda ja maitsekust

Eelroogadest märgime ära: 
* RP9 ... Graavilõhe tartar ürdiõli, paprika-sibulakreemi ja nisujahukrõpsudega
* Café Shakespeare ... Suitsune veisesisefilee hake. Marineeritud kännuseened, kornišon, punane sibul, Andre Musc Old juust. Muhu leivakrõpsud, karulaugukreem, tomatisalsa, tšilli
* Spargel ... Ürdisoolaga kergelt soolatud hirvefilee, kästitöö munamajonees estragoniga, salvei-oliivi maitseõli, röstitud kapparid ja marineeritud köögiviljad
* Meat Market ... Lõhe ceviche jalapeno-kurgi veega. Lõhefilee, avokaado, kirsstomat, šalottsibul, jalapeno-kurgi vesi, porrutolm, mikro-koriander

Pearoogadest olid parimad:
* Werner ... Veise sisefilee pastinaagikreemi, sibulakrõpsu ja mündi-hernestega
* Spargel ... Pardifilee portveinikastme, hapu kirsiide, pastinaagiga polenta ja marineeritud fenkoliga
* Dorpat ... Hirveliha, kartuli-trühvlipüree, kõrvetatud aedviljad, lehterkukeseened ja põldmarjakaste
* Trikster Tihane ... Kohafilee. Kihiline kartul, trühvli-hernekreem, portobello

Magusroogadest nautisime eriti
* Kongo Tango ... Emajõe Suursoo jõhvikas. Jõhvikaparfee alõtšamarmelaadi ja pistaatsikreemiga
* Soho ... Lumepall. Valge šokolaad, valge šokolaadi mousse, siidrigranita, jõhvikad
* Fii ... Alaska. |Šokolaadi-mandlibiskviit, mustasõstra sorbee, keedukreem
* Antonius ... Kodujuustu brülee küpsisepuru, pihlaka ja virsikuga

Vahepalaks kirjutan taas kord Maitsva Tartu kampaania hääletamisprotseduuridest. Väga meeldiv oli, et sellel aastal said võimaluse oma roogasid pakkuda tervelt 26 toidukohta. Kuid parima toidukoha valimise protseduur Maitsva Tartu lehel pole just kõige objektiivsem, sest hääletamine toimub autoriseerimiseta ... ehk igaüks saab hääletada nii palju kordi kui soovib (muutuva IP aadessi puhul). Lisaks saavad ju hääletada ka need, kes reaalselt toidukohti pole külastanudki. Mina nimetan sellist parima valikut "nobedate näppude"  ehk "trollide" valikuks. Parimaks ei osutu kõige erilisemate maitseelamustega söögikohad, vaid pigem need, kelle on rohkem nobedate näppudega trolle. Kahju. Selline valik pole üldse objektiivne. Näiteks sai eelmisel aastal parima tiitli Kampus ... sest tudengitel on kõige paremad IT teadmised ja nobedamad näpud. Mitte, et Kampus oleks kehvake olnud, ei, kuid minu arvates olid mitmed toidukohad paremad.  Seega teen taas ettepaneku ...  lisada hääletuse juurde külastatud toidukohast saadud arve number ... igal arvel on ju number ... nii saab välistada libahääletusi. Selle numbri järgi saab ka kontrollida, kas külastus ikka toimus või mitte. Autoriseerimine ID kaardi või Smart ID-ga on samuti võimalus, kuid siis ei saa hääletada väljastpoolt Eestit toidukohti külastanud isikud. 

Kui blogilugejad tähele panid, siis lülitasin vahepeal sisse reklaamid blogipostituste kõrval ... kuid täna võtsin taas maha, sest mulle ei meeldinud see, kui minu blogi kõrval olid poliitreklaamid või siis mingite asjade ja teenuste reklaamid, mis mulle ei meeldinud. Viimane kord, kui luban reklaame oma postituste kõrval ... need sendid, mis sellega teenib, pole väärt postituste risustamist.

Ja nüüd siis meie 2023 aasta Maitsva Tartu laureaadid:

Café Shakespeare ... Suitsune veisesisefilee hake. Marineeritud kännuseened, kornišon, punane sibul, Andre Musc Old juust. Muhu leivakrõpsud, karulaugukreem, tomatisalsa, tšilli

Kohe esimeste ampsudega hakkasid süljenäärmed intensiivselt tööle ja maitsemeeled hõiskama. Nii hästi maitsestatud liha oli ... ja lisandid vaid andsid maitsekust juurde. Iga suutäis oli nauding ... leivakrõpsud andsid tekstuuri juurde ning karulauk oli imeline liha juurde.

Spargel ... Pardifilee portveinikastme, hapu kirsiide, pastinaagiga polenta ja marineeritud fenkoliga

Part oli parajalt pehme ja maitsekas, kirsid ja füüsalid sobisid üllatavalt hästi omavahel ja pardiga ning see polenta pastinaagiga ... no see oli omaette maitseelamus ... üllatav kooslus, kuid väga hea.

Antonius ... Kodujuustu brülee küpsisepuru, pihlaka ja virsikuga

Kõige rohkem meeldisid all olevad pihlakad, mis koos purruga ning šokolaaditükikeste ja virsikukreemiga andsid kokku imelise maitseelamuse ... kergelt mõrkjas, samas mustika hapukus ja virsiku magusus ... imehea.












Lõpuks veel tabel, kus on kokku võetud kõigi kuue aasta tulemused. Läbikriipsutatud on kohad, mis on oma uksed sulgenud. Ristiga on märgitud kohad 2023 aastal, kuhu me ei jõudnud. Tühjad lahtrid on mitteosalemise tähised.


Mis järgmisel aastal saab ... ei tea veel ... kuid eks veebruaris 2024 otsustan ...

Lõpuks tuletan veel meelde, et saate toetada minu hallituste teemalise raamatu valmimist lingil https://www.hooandja.ee/projekt/hallitusest-puust-ja-punaseks ... ikka selleks, et meie elukeskkond siseruumides paremaks saaks... Iga toetus loeb ...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar