reede, 17. veebruar 2023

Parima prae nominent - part a´la Spargel

     Nagu juba ette oli kuulutatud, einestasime täna õhtul koos tantsurühmakaaslastega Sparglis. Kusjuures meie üllatuseks oli seal rahvast nii palju, et tuhka kohta ei näinud ... Alguses oli rahulik, kuid lõpuks hakkas melu ikka korralikult ära väsitama ... samas oli teenindus ja toitude lauda toomine täitsa normaalse kiirusega. Pearoog toodi lausa üllatavalt kiiresti. Teenindaja oli tubli ja asjalik, vastas kõigile meie arvukatele küsimustele ja mida ei teadnud, läks küsis köögist järgi. Keskkonna ja teeninduse hinne kokku viis miinusega ... ja miinus siis selle väsitava fooni pärast.

       Eelroog oli hirveliha, mis pärinevat Eestist nagu me ettekandjalt kuulsime. Väikeste lihakuubikute ümber oli munamajonees estragoniga ... päris tugeva maitsega, kuid ei domineerinud, siis salvei-oliivi maitseõli, mis sobis hästi lihaga ... ja peal olid röstitud kapparid ... väga hea valik ... ja marineeritud köögiviljad ... sealhulgas taas kord need imehead minikurgid ehk kornišonid. Väga maitsev eelroog. Liha oli pehme ja hõrk ning lisandid sobisid ideaalselt. Eriti hea isutekitaja ... nagu eelroale kohane. Alguses tundus, et see eelroog on pisike, kuid sööma asudes oli seal päris suur hulk maitseelamusega ampse. Hindeks kindlasti viis.

           Pearoaks oli pardifilee portveinikastmega, ümber pardi oli ring pastinaagiga polenta´st ja ringi sees oli hapusid kirsse, füüsaleid ja marineeritud fenkolit. Kaunistuseks peal jänesekapsalehed. Ütlen kohe ära, et imehea praad. part oli parajalt pehme ja maitsekas, kirsid ja füüsalid sobisid üllatavalt hästi omavahel ja pardiga ning see polenta pastinaagiga ... no see oli omaette maitseelamus ... üllatav kooslus, kuid väga hea. Kes ei tea, siis polenta on maisijahupuder ... tekstuurilt nagu mannapuder, kuid maisijahu maitsega ... ja panna see kokku pastinaagiga ... super. Portveini kaste andis nii pardile kui pudrule head hapukat maitset juurde. Fenkolid andsid nii maitset kui tekstuuri. Iga suutäis oli nauding ... selle meistriteose esitan kindlasti parima pearoa nominendiks. Aitäh peakokale. Mis hindeks ... seda te juba aimate ... 5+. Ohh .. seda sööks veel ja veel ja veel ... 

    

    Magustoiduga nii hästi ei läinud nagu eel- ja pearoaga. Šokolaadikook, rammus ja täitsa šokolaadikoogi maitsega. Minu arvates väga-väga magus ... nagu šokolaadikook. Kõrval oli ÜKS vaarikas ja paar jõhvikat, mis ei suutnud koogi magusust vähendada. Kook oli piisavalt suur ja marju selle kohta vähe. Jah ... kui võtsin selle ainsa vaarika koos koogitükiga, siis maitses see hea, kuid see oli ka üks väheseid suutäisi. Vaarika coulis ehk püüreestatud vaarikakaste oli ka juures, kuid sedagi oli nii vähe, et taas ei suutnud see koogi magusust vähendada. Hindeks neli ... oleks vaarikaid olnud vähemalt neli ja jõhvikaid viis-kuus, siis oleks saanud hindeks viis, kuid ... nii on. Suhkruta kohvi oleks ehk asja lahendanud, kuid nagu olen juba maininud, kohvi ma ei joo ... 

Pühapäevaks on broneeritud Dorpatis laud ... homse osas on veel lahtine ... igasugu muid toimetusi on palju ... vist ei jõua kuhugi. Järgmine nädal on töine, Raplamaal tahavad vanad palkmajad ekspertiisi ... alles Eesti Vabariigi aastapäeva õhtul saame minna Fii´sse roogasid nautima. Sellised siis tulevikuplaanid....
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar