laupäev, 25. veebruar 2023

Antoniuse pehmed maitsed

       Lõppakord Maitsva Tartu 2023 külastustele sai pandud Antoniuse restoranis. Kõigepealt torkas silma ... või täpsemini kõrva erisus Fii, kus me eile käisime,  ja Antoniuse müratasemete vahel. Mõlemates oli rohkelt rahvast, kuid Fii´s saime rahulikult vestelda üle laua aga Antoniuses oli lärm selline, et isegi ettekandja kuulmiseks pidime pingutama ja räägitut üle küsima. Eelmistel aastatel oli meil laud väiksemas kõrvalruumis ja siis seda probleemi polnud, kuid nüüd istusime peasaalis.

Eelroaks serveeriti meile munavalgest valmistatud rulle, mille peale oli kuhjatud marineeritud forellitükikesi ja -marja. Kaunistuseks olid ümberringi kalanaga ja linaseemnekrõpsud ning keskel pehme sibul. Ja pisut maitserohelist. Välja nägi ilus, kuid maitse jäi lahjaks. Munavalget oli palju ja marineeritud forell ning kalamari ei suutnud anda nii intensiivset maitset, et munavalget eriliseks muuta. Sibul, mis keset rulle laius, oli küll maitsekas, kuid seda oli vähevõitu. Kusjuures pean tunnistama, et maitsed sobisid omavahel väga hästi, kuid ... need olid liiga pehmed ja tagasihoidlikud. Eelroog peaks minu mõistes olema isutekitaja ... intensiivsema maitsega ja -vürtsidega. Kalanahast krõpsud mulle ei maitsenud, kuid voblaarmastajatele kindlasti sobisid. Panin hindeks nelja. Oli huvitav, maitsed sobisid, kuid oleks võinud natuke rohkem intensiivsemaid maitseelamusi olla.

Põhiroog oli eelroaga sarnane ... väga hästi kokkusobitatud maitsed, kuid taas kord vähe intensiivsust. Põhiroaks oli maisiga toidetud kanaliharull, mille sisse oli keeratud spinati-kuusevõrsepestot, kõrvale pandud lillkapsa haket, mida nad nimetasid kuskussiks ja peale oli törtsutatud korralikult hapukoorevahtu. Kaunistuseks oli maitserohelist ja kuusevõrseid. Kana oli pisut tuim ja lillkapsas ei suutnud seda piisavalt mahlaseks teha. Hapukoor oli selles osas natuke efektiivsem, kuid kana hapukoorega pole eriti maitsekas. Rulli sees olevat pestot oli pisut vähe, kuid samas sobis see hästi kanaga ... eriti kuusevõrsete maitse. Kui võtsin kana koos hapukoore ja kaunistuseks olnud kuusevõrseoksakesega, siis oli maitseelamus missugune ... kuid neid kuusevõrseid oli kaunistuseks vaid kaks. Seega hea põhiroog, kuid taas kord minu jaoks liiga pehmed maitsed. Mulle tundus, et Antoniuse peakokal ongi selline stiil ... mis kindlasti mõnedele külalistele hästi maitseb, kuid minule mitte nii väga. Hindeks taas neli. 

Magustoit oli eriline ja hea. Selleks oli peakokk pannud kõige alla pihlakamarjad, peale puistanud brülee küpsisepuru ja pisut karamelliseeritud suhkrut ning peal olid jänesekapsad, mustikad ja kolm tumedast šokolaadist kausikest virsikukreemiga. Siin oli piisavalt maitsekust. Kõige rohkem meeldisid all olevad pihlakad, mis koos purruga ning šokolaaditükikeste ja virsikukreemiga andsid kokku imelise maitseelamuse ... kergelt mõrkjas, samas mustika hapukus ja virsiku magusus ... imehea. Ja väljanägemine oli ka eriline ... hindeks viis. 

Sellega said planeeritud kohad käidud ja homme võtan ette ja kirjutan kokkuvõtte ... 


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar