teisipäev, 4. veebruar 2020

Chez Andre´ suudab alati üllatada nii maitsete kui serveerimisega





Klaasist vihmapiisad oli kirjas Cez Andre´ menüü pealkirja all. Kui ma seda lugesin, siis ei osanud sellest midagi arvata. Aga kui toodi esimene roog lauale, mida selles toidukohas nimetati starteriks, sain kohe aru, et tegemist on serveerimisviisi kirjeldusega. Nii eelroog kui magustoit olid paigaldatud klaasist veetilkade sisse. Väga omapärane. See, kas süüa otse veetilgast või siis valada roog taldrikule, on sööja otsustada. Meie valisime esimese toidu puhul taldrikule valamise, sest siis oli salatit parem kätte saada. Söömaaja lõpus kuulsime me Andruselt, kui raske oli neid komponente sinna klaaskuuli saada... palju raskem kui välja võtta.
Oreo-salat pärlite ja helvestega – prosciutto singi, mango,  mahesoolakurgi,  poblano pipar ja  krõmps Oreo pärlite ja helvestega, innovatiivsel meetodil valmistatud kaste. Niimoodi kõlas selle toidu nimetus menüüs.
Kuid kui seda sööma asusime, siis selgus, et menüüs oli antud vaid osake komponentidest - ehk kõige silmatorkavamad. Kelner soovitas salati kenasti läbi segada ning seda me ka tegime. Kui maitsta neid komponente eraldi - näiteks võtta singisuutäis, siis see tundus soolane ja kui võtta mangotükike, siis see oli magus ja kui üle doseerida kastet, siis jäi veiniäädika maitse suhu. Kui võtta erinevatest komponentidest segatud suutäis koos mõõduka koguse kastmega, oli maitsekompott väga hea. Huvitavaks tegid toidu väikesed krõmpsuvad Oreo küpsised. Kahjuks tegin ma vea - lisasin salatile veel ekstrakoguse kastet ja sellepärast jäi minu roas domineerima kaste maitse. Abikaasa segas salati kokku klaaskuulis olnud komponentidest ja tema segu tulemus oli palju parem. Iga juhul jäi pärast salati söömist suhu mõnus, kergelt magus ja samas vürtsine maitse. Eelroaks väga sobiv salat … nagu ma juba varasemates blogides olen maininud, on eelroa eesmärgiks isu tekitamine. Hindeks sai viis, kuid väikese miinusega. Miinust poleks olnud kui lisakastet poleks serveeritud.

 





Põhiroaks oli veel pikema komponentide loeteluga toit: laimi-kammkarp, sea sisefilee mini-tournedos, hõrk coleslaw, french toast brülee veiselihaga, söekartul, kreemjas safranikaste ja pronks popkorn … tõsine maitsete sümfoonia.  Sellisel roal on tugevuseks see, et kui maitsed on omavahel hästi kokku sobitatud, siis on tulemus võrratu aga on ka nõrkus - nii palju erinevaid toitaineid kokku pannes võib sageli juhtuda, et mõni komponent sööjale ei maitse. Nii ka minu puhul juhtus - kammkarp toidu peal oli mulle täiesti vastuvõetamatu. Õnneks oli mul kaasas inimene, kellele kammkarp maitseb ning tema sai sellel õhtul söödud kaks kammkarpi. Muide, ka abikaasa ütles, et laimi või sidrunit oleks pidanud kammkarbi maitses rohkem olema.
Aga kui ma olin selle enda jaoks ebameeldiva olluse pealt ära andnud, oli toit fantastiline ja väga nauditav. Eriti hea oli liha alla pandud hõrk coleslaw, mis meenutas natuke vinegreti maitset, sest komponendid oli sarnased, kuid struktuur oli väga erinev. Kuulsime pärast söömist Andruselt, kuidas seda valmistatakse ja imestasime, kui palju pisikesi nüansse peab toidu valmistamisel silmas pidama, et toit saaks selline nagu me sõime. Veel oli väga sobivaks komponendiks munaroog ja loomulikult fantastiline safranikaste. Kartulid maitsesid suitsuselt ja koos teiste komponentidega andsid kokku tõesti erilise maitseelamuse. Nii et … vaatamata sellele ühele komponendile, millest ma kergesti loobusin, panen hindeks ikka viie. Sest kõik ülejäänud maitsed olid kokku sobivad ja fantastilised. Võibolla oleks pidanud ise kohe ütlema, et kammkarpi palun mitte panna. 


Lõpuks siis magustoit. See oli Chez Andre´pärl. Eton Mess – koduleeme marja-ratatouille (vikipedia andmetel on ratatouille   hautis köögiviljadest, kuid siin vist hautis marjadest), imelised krõmps-beseed, kohviga röstitud šokolaad, velvet-biskviit, serveeritud siidja kohupiima-mandli sabayon´iga maitses väga hästi. Kui juba võõrsõnadega kirjeldatud toitude lahti seletamiseks läks, siis sabayon kaste on valmistatud munakollastest ja mahlast. Selle valmistamine on keeruline ja harjutamist nõudev, kuid Chez Andre´ kokad olid sellega hästi hakkama saanud. Kaste oli võrratu.
Sõime desserti otse klaasist vihmapiisast. Soovitame ka siin võtta ühte suutäite erinevaid komponente, sest kui kaste oli pisut magusam, siis veepiisa põhjas olev marja-ratatouille oli hapukas ning vahekihis olev kohupiim tasakaalustas maitsete tugevust. Maitsete kogum oli võrratu. Raske kohe seda elamust kirjeldada. Viis pluss.

Kui nüüd lisada veel roogadele väga mõnus teenindus,  mis päädis pika vestlusega peakokaga, siis on tulemuseks esimene täiesti viieline söögikoht. Loodan siiralt, et see ei jää viimaseks. Homme on meil tantsutrenn ja ülehomme Ihaste Seltsi üldkoosolek. Seega läheme järgmisena Maitsva Tartu menüüd nautima alles reedel. Seni aga saate minna ise järgi proovima ...






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar