Pühapäeval kellaviietee ajal astusime sisse Dorpati restorani. Lauad olid meeldivalt tühjad ja mängis vaikne meditatiivne muusika. Mis sa hing veel tahad ... Õige pea tuli veel kaks lauatäit külastajad, kuid nemad ei häirinud mitte kõige vähematki meie mõnusat olemist. Teenindus oli ka nii kiire, et ei läinud tundigi, kui olime mõnusalt kõiki roogasid nautinud ja arve tasunud. Mitte et kiirus oleks meie eesmärgiks olnud. Jah. Teenindus ja keskkond sai hindeks viie.
2024 veebruar tuleb taas kord kampaania Maitsev Tartu. Seitsmes hooaeg meie jaoks. Seekord natuke eriline, sest 2024 on Tartu Euroopa kultuuripealinn ning see mõjutab ka Maitsva Tartu kampaaniat. Planeerime koos abikaasaga seekord kõik 24 kampaanias osalevat toidukohta läbi käia ning anname siin blogis ülevaate kogetust. Kõik hinnangud ja arvamused on subjektiivsed ning lähtuvad kirjutaja kogemusest ja maitsemeelest.
pühapäev, 11. veebruar 2024
Dorpat - esimene täielikult viieline toidukoht sellel aastal
laupäev, 10. veebruar 2024
Imehea magustoit Antoniuses ... tahaks veel ja veel ...
Draakoniaasta algust tähistasime Antoniuses. Või täpsemalt puudraakoni aasta ... hiinlastel on igale aastale kohe mitu märki ... mis korduvad iga 60 aasta tagant. Ehk 2026 on tulihobuse aasta ... seda ma tean. Kes rohkem tahab teada draakoniaasta võimalustest, siis soovitan soojalt Siret ja Janno Seedri raamatut "Edu võtmed draakoniaastal". On mida lugeda ... ja uurida ...
Nii .. komandik Maitsva Tartu menüü roogasid pakkuvaid toidukohti käidud. Homme lõuna ajal ootab Dorpat. Oi kuidas mulle meeldivad veebruarid Tartu linnas 😊
reede, 9. veebruar 2024
Pompei Merikurat oli kuratlikult hea ...
Ka Pompeisse jõudsime pisut varem ja kuna oli reede õhtu, siis oli esimene kord, kui me pidime lauda saamist ootama. Peame endale tuhka pähe raputama ... pole ikka mõtet veerand tundi varem kohale minna. Jah. Nii me siis ootasimegi ukse juures laua vabanemist ... välja ei tahtnud ka minna, liiga külm. Kuid õnneks saime peatselt laua kätte, isegi viis minutit enne broneeringuaega. Natuke imelik tundus vaid asjaolu, et meile tuldi pakkuma, et ehk soovime midagi juua ... ukse juures seistes ... ma saan aru, et see oli heatahtlik pakkumine, kuid oleks ikka natuke veider ukse juures seistes hakata jooma. Oleks veel, et baarileti ääres, kuid seal olid samuti kõik kohad täis.
Mis mind Pompeis pisut häiris, oli kelneri familiaarne "sina" vormis suhtlemine. Me olime seal koos abikaasa vanematega ja noorepoolne kelner poleks tohtinud neid minu arvates sinatada... kuid ehk olen ma liiga vanamoeline... kes teab. Kuid selle eest otsustasin teenindusele nelja panna. Muidu oli igati viks poiss, kuid jah ... selline on minu arvamus.
Nädalavahetuseks on broneeritud lauad Dorpatis ja Antoniuses. Ootan huviga. Mul on hea meel, et ka minu arvamusküsitlusele on tulnud juba päris palju vastuseid. Eriti meeldiv on, et märkuste ja tähelepanekute kasti on kirjutatud vahel ikka päris pikki arvustusi. Aitäh ! Kindlasti teen lõpus ka kokkuvõtte teie hinnatud Maitsva Tartu külastustest. Palun täitke ikka küsitlusvormi (link) ... ja ärge unustage, et kolm sajaeurost kinkekaarti loosin ma lõpus välja :)
teisipäev, 6. veebruar 2024
Vint on hea toiduga veinibaar
Kui õhtul koos keskmise pojaga toidukoha juurde jõudsime, siis esimene mõte oli ... oh õudust ... see on ju sama koht kus oli kord UmbRoht ja siis läbi aegade kõige kohutavamat Maitsva Tartu pearooga pakkunud Pepe´s. Mis meid küll nüüd ootab. Laud oli meil akna all, kus me abikaasaga olem varemgi istunud ja otse radiaatori resti peal ehk soe oli küll. Enne toidu saabumist jõudsime ringi vaadata ja nägime, et see on ikka tõsine veinibaar. Enamusel olid laual vaid veinipokaalid ja loomulikult oli melu veinijoojate hulgas korralik. Selleks et rääkida tuli ikka üle laua jutukaaslase poole kummarduda ning pingsalt kuulata. Õnneks olid lauad üksteisest piisavalt kaugel, et teistest laudadest tulev jutukõmin oli eristamatu. Samas oli teenindus väga hea, vähemalt meid teenindanud kelner oli tasemel. Teine kelner, kes laudu teenindas eksis vähemalt korra räigelt kelnerieetika vastu kui ta üle saali baarileti taha midagi hõikas. Nagu seda müra oleks veel vähe olnud ... kuid see selleks. Keskkond ja teenindus kokku neli ehk 3+5/2=4 ,,, puhas matemaatika.
Lõpuks küsisin ka meid teenindanud kelnerilt, et kas sellel kohal eelmisega (Pepe´siga) mingit seost ka on ja sain teada, et vaid üks omanikest on pisut seotud, kuid kogu personal, sealhulgas kokad, on uued. Seda oli tunda ka. Kui ma õigesti aru sain, oli meid teenindaja ise ka üks omanikest. Ise tehtud, hästi tehtud. Mul on hea meel, et lõpuks on ruumid leidnud hea toidupakkuja ... ja kellele meeldib, siis ka veinivaliku.
Nüüd tuleb väike vaheaeg, sest homme on abikaasa trennis ja ülehomme mina Viljandis loengumaratonil (kümme akadeemilist tundi) ja reedel veel praktikumid otsa. Seega järgmisena külastame reede õhtul Pompeid ... kelle kohta olen kuulnud sellel aastal häid kommentaare ... eks näis.
esmaspäev, 5. veebruar 2024
Sparglil pole aastad vennad
Spargel on mitmel aastal üllatanud eriliste menüüdega ... eelmine aasta olid väga head toidud 2021 Spargel isegi sai parima toidukoha hinnangu, kuid sellel aastal oli ehk "mittevenna-aaasta" ... kuid õigest ikka järjepanu. Täna õhtul pidime broneeringut muutma, sest poole üheksa asemel tahtsime juba kell seitse õhtul einestama minna. Helistasin ja vastu võtnud daam oli väga lahkelt nõus aega muutma. ta isegi soovitas, et ehk paneme 19.15-ks, sest kell 19.00 tuleb mitu laudkonda. No selge, panime siis 19.15 aja ja olime seekord suhteliselt täpselt kohal 19.12 astusime uksest sisse. Ühes ruumis oli suur sünnipäevalaud, kuid teised olid mõnusalt tühjad ... nii saime rahus vaikse muusika saatel nautida roogade maitseid ja head teenindust.
Eelroog oli ettekandja sõnul berlineri sai, mille peale oli laotud rida krevette, lisanditeks oli munakollane, tuunikalamajonees ja mõned kalamarjaterad ning kõrval pisut tilliõli. Lõikasin kenasti ribakese sellest kattega saiast ja panin suhu. Esimene reaktsioon oli .. kuiv ... saia oli päris paks viil ja see oli vist röstitud ... peal olevad krevetid ja majonees küll sobisid saiaga, kuid proportsioonid olid paigast ära. Kui eile oli natuke sarnane eelroog, kus oli 1/3 saia ja 2/3 katet, siis siin oli vastupidi 2/3 saia ja 1/3 katet ning see 2/3 oli veel palju kuivem kui eilne "baranka". Ehk oleks saanud seda saia immutada natuke millegi mahlasega ... kuid kõige olulisem oleks siiski proportsiooni muutmine ... õhuke sai ja rohkem katet. Veel oleks tahtnud midagi särtsakat sellele saiale ... sidrunit ehk ... või ... no ei tea. Hindeks koolipoisi kolm. Kõhtu täitis, kuid elamust polnud mingit.Pearoog oli talleliha, mis oli valmistatud šašlõki meetodil ehk immutatud ja siis grillitud. Lisanditeks küüslaugu-punaveinikaste, kurgi-küüslaugumajonees, röstitud artišokk, kergelt pruunistatud tomat ja spinat ning pärl- ja marineeritud punased sibulad. Liha oli imehea mahlane, maitsekas ja piisavalt pehme. Kaste sobis koos lihaga ja muudki lisandid sobisid ... kuid ... kõik olid sellised tugevamaitselised ... eriti "karjusid" pärlsibulad oma äädikusega. Midagi jäi puudu ... nimelt selline tasakaalustav pehme maitsega lisand. Arutasime tükk aega, mis see võiks olla, kui abikaasa äkitselt sähvatas ... pastinaagipüree. Oi-oi ... kui siia oleks lisanud paar-kolm supilusikatäit pastinaagipüreed, oleks toit olnud imeline. Kuid nüüd sai see toit hindeks vaid nelja. Liiga šašlõkilik nii liha kui lisandite poolest. Võibolla oligi see koka taotlus ... kuid meie maitsemeel ütles, et oleks vaja tasakaalustavat lisandit.Magustoiduks oli eriti aprikoosine kreembrülee. Ja toit, mis meile toodi eóli tõesti traditsioonilise kreembrülee välimusega, tekstuuriga ja ... paraku ka maitsega. Kui lootsime midagi erilist, nagu nimi ütles ... siis seda ehk õige natuke oli. Selle natukese moodustasid kreembrülee peal olevad kauaks aprikoosilikööri sisse jäänud aprikoosiribad. Aga kahjuks olid need ribad liiga magusad ... nagu kreembrüleegi ... ja ei andnud piisvalt maitsekontrasti välja. Ehk oleks siia peale sobinud natuke melissilehti ja veel midagi hapukat ... või oleks võinud kreembrülee sisse rohkem apelsini hapukat maitset lisada ... ettekandja ütles, et lisatud on natuke apelsinilikööri. Jah. Hea kreembrülee, kuid hindeks ongi neli ... hea.
Vot nii, Spargli toidu kvaliteet on nagu ameerika mäed ... käib üles ja alla.
Homme ootab meid Vint, kuhu ma lähen keskmise pojaga, sest abikaasa on oma seltskonnaga taas Sparglis laulustuudio asju arutamas. Vint on minu jaoks ja kampaanias täiesti uus koht. Ootan huviga ...Ikka tuletan meelde, et saate hinnata oma Maitsva Tartu külastatud toidukohtade elamusi ...
pühapäev, 4. veebruar 2024
Tänavaköögiga Kolme Tilli toit oli suurepärane
Kolme Tilli sisenedes nägime ukse kohal kohe silti tänavaköök ... hmm ... kui võtta müügistrateegia poolt, siis kvaliteet võrdub kogemused jagatud ootused ehk kohe uksel võeti ootused alla. Kuid selgus, et ka tänavaköök võib olla väga hea toidu pakkuja. Tõsi, melu selles toidukohas oli tõesti nagu tänaval. Väga raske oli omavahel suhelda, rääkimata toidu nautilisele keskendumisest. Oleks vaja kõrvatroppe, et sealset müra taluda. Eks lauad olid täis ka ... kuid ikkagi ... see segas nautimist. Teenindus oli samas hea ja kiire ... kuid kui võtta keskkond ja teenindus kokku, siis paneks ikka nelja.
Esimene viieliste toitudega koht siis selle aasta Maitsva Tartu kampaanias. Kahju, et ümbritsev kära keskkonna hindest natuke alla võttis. Seda kohta soovitan kindlasti külastada ... saate väga erilise maitseelamuse. Homme ootab meid Spargel ... eks näis, mis nemad pakuvad ...
laupäev, 3. veebruar 2024
Mull ei jätnud tunnet, et tahaks sinna tagasi.
Magustoidu nimetus oli intrigeeriv - paprika-toorjuustu kook. Ma täitsa ootasin, mis maitsega tuleb paprikakook ... ja ta tuli. Selline korralik kuubik pehmet toorjuustukooki, mille peal ja kõrval olid vaarikad ja füüsalid. Kõik see oli üle pulbertatud tuhksuhkruga. Ootusärevalt võtsin dessertkahvliga kuubikust tükikese ja panin suhu ... maigutasin ja võtsin uue tükikese ... natuke suurema .. ja panin taas suhu... no ei midagi ... ei mingit erilist maitset ega minu arust polnud üldse maitset. Kui võtsin koogitüki pooliku füüsali või vaarikaga, siis oli see suutöis hea ... kuid mitte koogi, vaid lisandi hea maitse pärast. Minu jaoks jäi see kook koogituks ehk oli kah kook. Panin kolme.
No vot. Sellised kogemused. Tagasi sõites tõdesime, et algus pole just kõige meeldivate elamuste rohkem ... esimesest kolmest mitte ühtegi väga head toidukohta, kus kõik oleks ideaalne. Kuid 21 on veel ees, küll jõuab. Homme läheme neljakesi Kolme Tilli õhtusöögile.
Tuletan meelde ... Esitan väljakutse kõigile oma sõpradele ja tuttavatele ning teistele blogi lugejatele ja muidu toredatele toidunautijatele ... külastada võimalikult palju "Maitsva Tartu" kampaania toidukohti ja hinnata toitude maitseelamusi! Tegin hindamiseks alternatiivse hääletusvormi, mille täitmiseks peab vastaja autoriseerima end Googliga ning lisama oma külastamise kuupäeva ja alguskellaaja.
reede, 2. veebruar 2024
Pierre kokk otsis magusast lohutust?!
Pierre´s saime istuda taas selles mõnusas tagaruumis, kus domineerisid punased värvid. Kohe ei tea, miks loetakse punast intiimseks värviks ... munased huuled, punased seelikud, punased laternad ... kuid kuidagi on selline eriline keskkond seal tagasaalis. Teenindajad samuti hiilgasid oma kiiruse ja professionaalsusega. Kusjuures vaatamata sellele, et mõlemad saalid olid rahvast täis, oli teenindus kiire. Toitude vahele jäi vaid pisut mõtisklusaega eelmise käigu arutamiseks.
Sellised elamused Pierre´st. Muide, see toidukoht on üks väheseid, kus kannuvesi on tasuline ... 2.50 ... Homme ootab meid Mull ... sellest toidukohast kirjutas mulle kunagi kursavend, et tasub käia ... nüüd saame siis lõpuks sealse koka võimeid proovida. Kuid sellest juba homme.
Tuletan meelde ... Esitan väljakutse kõigile oma sõpradele ja tuttavatele ning teistele blogi lugejatele ja muidu toredatele toidunautijatele ... külastada võimalikult palju "Maitsva Tartu" kampaania toidukohti ja hinnata toitude maitseelamusi! Tegin hindamiseks alternatiivse hääletusvormi, mille täitmiseks peab vastaja autoriseerima end Googliga ning lisama oma külastamise kuupäeva ja alguskellaaja.
neljapäev, 1. veebruar 2024
Avaakord - Kampus
Täna tegime "Maitsva Tartu" kampaania avaakordi Kampuses ... just selline valik meie fortuunal Siim Rihardil oli. Mis tooni see akord oli ... seda tahaks nüüd meenutuseks kirja panna. Kohe pärast toidukoha külastamist ... esimese emotsiooniga.
Mäletades eelmisi kordi oli meie ettekujutus Kampusest kui lärmakast kiirtoidukohast, kus toidu nautimine on tõsiselt häiritud. Kuid seekord juhatati meid teisele korrusele, kus oli hoopis teine muusika, hoopis teine interjöör ja mis seal salata ... täitsa mõnus olemine. Kusjuures muusika oli selline parajalt vaikne, ei pidanud üksteisele rääkides karjuma. Teenindus oli kiire ja meeldiv. Nagu oleks hoopis teises Kampuses. Edaspidi sinna lauda broneerides palun alati panna teisele korrusele ... oleks ma teadnud seda varem, oleks ka eelmistel aastatel seda teinud. Seega interjöör ja teenindus said täna hindeks viie.
Kusjuures olen üha rohkem hakanud keskenduma söömisel toidule ... selle lõhnale, maitsele ja välimusele. On ju välimus see, mis esimesena meeli köidab. Sellele järgneb lõhn ja alles siis maitse. Keskendudes toidule on toidu nautimine hoopis midagi muud kui söögi ajal muid tegevusi tehes. Tuletasime Kampuses lauas istudes abikaasaga meelde head näidet ühest õhtusöögist, kus lisaks söömisele toimus mõrvamüsteeriumi mäng. Järgmisel päeval koju sõites arutasime kuidas õhtusöök maitses ja ... mitte mingeid elamusi toidu osas ... mäletasime, et sõime midagi ... kuid kuidas see maitses ... ei mäletanud. ....................Söögikohtades, kus on suured klaasaknad otse tänava poole, nagu Kampuse alakorrusel, on päris raske keskenduda toidule. Mulle tundub, et need toidukohad ei rõhu mitte toidule, vaid sotsiaalsusele. Akende taga liikuvad inimesed tekitavad seltskonnas oleku tunnet, eriti kui mõni tuttav möödub. Teine toidule keskendumise takistus on kärarikkus ... kui toidukohas on palju kära, siis on samuti keeruline toitu nautida. Kära on minu jaoks nii jutuvada kui ka tümpsuv muusika ... nagu oli ka täna Kampuse esimesel korrusel.
Nüüd siis toitude juurde. Alustaks sellega, et laual oleva menüü ja Maitsva Tartu kodulehel oleva menüü toitude kirjeldused polnud päris kattuvad. Põhiline oli sama, kuid oli ka erisusi. Kuid see selleks nimetustel on kõige väiksem tähtsus toidu nautimisel. Niisiis - eelroog laual oleva menüü põhjal oli angerjas, riisikook, wasabimajo, bonito, amarant. Wasabit teab iga sushisõber, amarant on teisisõnu rebashein, kuid bonito´le ma õiget vastet ei teagi. Väga huvitava kooslusega, tekstuuriga ja maitsega toit. Riisipõhji oli ehk kohati natuke tuimavõitu, kuid samas peal olevad maitsekad komponendid andsid piisavalt mahlakust, et toit suus meeldivalt pehmeks muuta. Maitse ... väga hea. Wasabi andis riisile ja angerjale just selle õige meki ja muud maitseained - ainult täiendasid meeldivalt maitsebuketti. Natuke meenutas see toit sushit, kuid õige pisut ja kui, siis väga head sushit. Hindeks saab eelroog tubli viie. Seda rooga sööks veelgi ...
laupäev, 27. jaanuar 2024
Esimesed broneerimise õppetunnid.
Nagu igal aastal oli ka see kord pusimist toidukohtade broneerimisega. Hakkasin sellega tegelema reedel ehk kuus päeva enne Maitsva Tartu kampaania algust. Kampus ja Kolm Tilli läksid libedalt, seal olid broneerimisprogrammid ja kõpsti tuli meil postkasti, et broneerimine õnnestus. Mull´il ja Vint´il oli Maitsva Tartu kodulehel antud broneerimiseks vaid telefoninumber. Kõigepealt proovisin helistada ... kuid kuna telefonile ei vastatud, saatsin sõnumid. Mull andis umbes poole tunni pärast teada, et kell 17 neile ei sobi, sest nad avavad kell 18. Olgu, broneerisin tund aega hilisemaks. Vint´ilt tuli aga vastus alles kahe tunni pärast ja sedagi infoga, et järgmine reede saavad nad pakkuda vaba lauda alles 22.00, mis jääb meile ilmselgelt hiliseks. Kuna vastusega läks kaua proovisin veelkord helistada, kuid taas ei vastanud keegi. Saatsin siis uue sõnumi, et kas teisipäeval kell 20.00 sobib ja .... pooleteise tunni pärast saabuski positiivne vastus, et sobib. Minu soovitus toidukohtadele, et kui panete infoks ja broneerimiseks kirja vaid telefoninumbri, nagu neil kahel kohal Maitsva Tartu lehel oli, siis palun vastake telefonile. Kõik pole nii jonnakad nagu mina, et helistavad mitu korda või saadavad sõnumi ... paljud loobuvad ja valivad teise koha.
Kuna aga reede vabanes, siis valisin loosimise tulemuste järjekorras järgmise toidukoha ja selleks oli Pierre. Seal oli Maitsva Tartu kodulehel kenasti link, mis viitas ... broneerimiseks vajuta siia. Vajutasin. Kuid vastuseks oli selline must tulemus. Nojah. Võtsin siis kontaktidest meiliaadressi ja kirjutasin broneeringu meilile ... loomulikult viitasin ka lingi probleemile. Laupäeval kell 11 tuli vastus, et broneerimine õnnestus ja nad tänasid lingi vea viite eest. Kella 12-ks, kui seda postitust kirjutasin, oli viga juba parandatud. Tubli kiire tegutsemine.Järgmine nädal jätkan broneerimisega ülejärgmiseks nädalaks ehk veebruari teiseks nädalaks. Kuna toidukohti on 24 ja päevi veebruaris 29, siis peaks praktiliselt iga päev ühes toidukohas käima. Arvestades, et ma iga õhtu pole Tartus, siis tuleb kõiki võimalusi kasutada. Kaks korda päevas, nagu me eelnevatel aastatel vahel tegime, me enam käia ei tahaks. Õhtul on veel liiga värsked elamused lõunasest toidukohast ja see segab maitsmismeeli ja mõtlemist objektiivselt tegutsemast. Seega sellel aastal loobusime kaks korda päevas käimast.
Täiendan broneerimise postitust veebruari teisel, Tartu Rahu, päeval. Täna sain kenasti broneeritud Antoniuse, Dorpati ja Pompei õhtusöögid järgmiseks nädalaks. Kõigil neil oli mugav broneerimissüsteem, kus sai valida nii menüü ... Maitsev Tartu ... kui ka kuupäeva ja kellaaja. Kinnitus tuli kenasti koheselt meilile ja asi ants. Spargliga oli vaja kirjutada meil ja oli ka väike arusaamatus. Kirjutasin, et soovime kella 20:30-ks kahele lauda broneerida ja vastus tuli, et laud on broneeritud 18:30-ks. Kirjutasin siis uuesti, et soovisin hilisemaks ja ... sain vastuse, et broneerija ajas segi 8 ja 18 ning saimegi laua soovitud poole üheksaseks ajaks. Ikka juhtub.
Ei väsi kordamast, et: Esitan väljakutse kõigile oma sõpradele ja tuttavatele ning teistele blogi lugejatele ja muidu toredatele toidunautijatele ... külastada võimalikult palju "Maitsva Tartu" kampaania toidukohti ja hinnata toitude maitseelamusi! Tegin hindamiseks alternatiivse hääletusvormi, mille täitmiseks peab vastaja autoriseerima end Googliga ning lisama oma hinnatud toidukoha külastamise kuupäeva ja alguskellaaja.
teisipäev, 23. jaanuar 2024
Maitsev Tartu 2024 - pisut eriline, kuid traditsiooniline.
![]() |
Foto "Tartu maised" kodulehelt |
Mulle tundub, et kampaania korraldajate parima toidukoha valiku vorm on pisut mitteobjektiivne. Seal ei saa veenduda, et vastaja tegelikult ka toidukohta külastas või andis hinnangu umbropsu ning pole autoriseerimist ehk üks vastaja võib esitada kümneid arvamusi kasutades erinevaid kontaktandmeid ja pereliikmete ning tuttavate nimesid. Mina näiteks saaks esitada vähemalt kaheksa vastust, sest pereliikmeid on mul viis ning erinevaid meiliaadresse ning telefoninumbreid ka mitu. Seega võiks ma soovi korral üles kiita või maha laita suurema hulga toidukohti isegi kui ma neid ei külasta. Viimaste aastate kampaania hindamistulemused näitavad selgelt, et parimaks osutus toidukoht, mille külastajad oskavad hästi arvutit kasutada ning tunnevad internetiküsitluste manipuleerimise võimalusi. Kui aga teha küsitlusleht, mis on autoriseerimisega ja lisaks küsida seal ka hinnatava toidukoha külastamise aega (broneeringu aega), siis on selline "kiirete näppude" hääletamiseelis välistatud või vähemalt oluliselt vähendatud.
Kusjuures kirjutasin juba 2023 oktoobris ka korraldajatele ja andsin oma soovitused, kuid ... pole väga usku, et neid järgitakse. Olen juba korra varem ka soovitanud, kuid miski ei muutunud. Minu soovitused korraldajatele olid sellised (kopeerin sõna-sõnalt saadetud teksti):
- Toidukohtade valik ei
peaks olema toidu foto põhjal, piisaks menüüst ja eriti komponentide
päritolu kirjeldusest. Eelistades kodumaisete tootjate toiduainete
kasutajaid. Kindlasti võiks valida kohtade arvu järgi kohvikus, neid peaks
olema piisavalt (näiteks minimaalselt 20-30)… kusjuures ei tohiks
kampaania ajal kohtade arvu suurendada … seda on mitmed toidukohad teinud
ja mis seal salata, seal pole üldse mugav olla. Väga heaks
kriteeriumiks valikul on kokkade ja kelnerite kutsekvalifikatsioon,
kutse omamine annab ette kindla taseme … tagab kvaliteedi.
- Hind võiks olla kõigile
ette antud ühesugune. Hetkel käib Uma mekk kampaania ja seal on kõigil
toidukohtadel hinnaks 29 eurot. Maitsev Tartu võiks olla umbes sama hind.
Kallim küll, kuid siis oleks toitlustuskohtadel rohkem võimalusi menüü
roogasid ette valmistada. Ühtlase hinna korral on kõigil võrdsed
võimalused. Kusjuures külastajatel ka võimalus rohkem valida toidu, mitte
hinna järgi.
- Toidukohtade pakutavate
roogade hindamine võiks olla autoriseerimisega. Selleks saab kasutada
Volis programmi, sama mis „Kaasava eelarve“ puhul. Siis on hindamine
objektiivsem. Lisaks võiks hindamise vormil olla külastuse kuupäev ja
kellaaeg … et oleks suurem tõenäosus, et hinnatakse pärast külastust. Saab
teha korralikku statistikat. Volises lubada loomulikult kogu Eesti
autoriseerimine (ei tea, kas Volis lubab välisriikide ID kaardiga
autoriseerimist).
- Roogade hindamine võiks
olla liigiti – eelroog, pearoog ja magustoit (nagu ikka), kuid lisaks
võiks hinnata interjööri ja teenindust. Ümbritsev ja teenindus mängib
toidu nautimisel suurt rolli. Teenindajatel peaks olema kohustus toitude
tutvustamine (lõviosa teenindajatest seda on ka teinud).
- Hindamise ja
külastatavuse elavdamiseks võiks iga toidukoht panna välja ühe tasuta
külastuse kahele, mis siis loositakse vastajate vahel välja. Siis on
loosirattas üle 20 auhinna (loodetavasti) ja võimalus, et vastajad saavad
auhinna, palju suurem.
- Ja viimaseks … 2024 on
ju Tartu kultuuripealinn … siis tuleks kõike korraldada suursuguselt ja
põhjalikult läbimõeldult. Kampaania Maitsva Tartu kohta võiks olla
vähemalt üle-Eestiline.
- Antonius
- Lõhe-tuunikalamosaiik ...falafel / lõhekrõps / kurgi-spinatinektar
- Kana-ballotine ... kõrvitsa-kartulikreem / Amaretto kaste / riisipuru
- Õuna-iirise filorull ... vaniljekreem / pihlakas / külmkuivatatud mustsõstar
- Cafe Shakespeare
- Rebitud pardiliha kroketid, rohelise õuna kreem, antonovka-tsukiini tšatni, mikrovõrsed
- Mägihõrnas, bataadipüree ja -krõpsud, brokoliini, Järiste Rabarberi vahuveinis marineeritud pihlakad, suitsune crème fraîche, must merivarblase mari
- Põletatud meringue, passionihüüve, käsitöö-astelpajujäätis, värsked marjad
- Cafe Truffe
- Peipsi koha ceviche / soolatud sidruni leche / soolakurk / valge mandel / Luxveg münt / mündiõli
- Pikalt küpsetatud eestimaine rohumaaveis / pastinaagikreem / krõbe sibul / marineeritud sibul / fermenteeritud kapsas / piprane jus / porruõli
- Mustikakreem / peedi-kirsivaht / küpsetatud valge šokolaad / Muhu must leib / Luxveg münt
- Chaplin
- Kolme juustu trio ... Andre Farmi 18k juust / Nopri talu grilljuust / Andri-Peedo kitsejuust / brioche / pistaatsiakreem / ebaküdoonia
- Ahja kalakasvatuse tuura steik / kõrvitsapüree / bimi / maapirni krõps / hernekreem / tilliõli
- Kihiline porgandibiskviit / toorjuust / pistaatsia / marjad / marjatolm
- Chez Andre´
- Oreo salat pärlite ja helvestega serveeritud prosciutto, mango, mahesoolakurgi, paprika poblano ja krõmpsude oreo-pärlite ja helvestega
- Sous vide veis, ahjukreemine tuhelkartuli brandande , karamell-hapukapsas, siidjas lillkapsakreem, õunakreem ja porruõli, punapeedi shallot sibul, mahekurk, leiva demi glaze
- Elegantne šokolaad täidetud suumagusa ahjuküpse leivavormi, šokolaadi Bavaroise, maasika-kuuma käsitööõlle coulis, sous vide sidrunikoor, šokolaadikristallid
- Dorpat
- Grillitud lambasüda, kookose-kurgi-mündileem, juursellerikrõmps, marineeritud metsaseened, porgandi-rosmariiniklaas
- Duroci siga, kreemine mürklikaste, pudelkõrvits, romaani lillkapsa õisikud
- Karamelliseeritud ananass, kookosvaht, kookosküpsis, sidrunisorbett
- El Chapo
- Burrata ja mango ... Viinamärdi talu burrata, mango, granaatõun, ploom, kirsstomat
- Ribid ja mais ... Sealiharibid, maisitõlvik, mehhikopärane mopp, roheline uba, köögiviljad
- Õuna taquito ... Õunatäidisega taquito, karamelli-šokolaadi-apelsinikaste, granaatõun, tšilli
- Fii
- Fii sushi ... Lõhe sashimi / tempura nori / wasabi pärlid / Fii sushi redis
- Veisesaba ... Yakisoba nuudlid / Eestimaa shiitake seened / ploomikaste / röstitud pähklid
- Pruuni või Madeleine’d ... Yuzu kreem / matcha / valge šokolaad / toomingasiirup
- Gustav Cafe
- Siia-äkis mädarõikamajoneesi, marineeritud sibula, tilli ja Võrumaa käsitööleiva puruga
- Äntu mahekana-ravioolid marineeritud porgandi, kreemkastme ja Võrumaa ürtide õliga
- Rabarberi Karlova ... Toorjuustukreem besee ja rabarberimoosiga
- Humal
- Porgandi “luuüdi” külmsuitsulõhega | feta juust, marineeritud porgand, Humala furikake
- Pardi rinnafilee | praekapsa leem, juurpetersellikreem, grillitud lehtkapsas, must parmesan, külmkuivatatud pohlad, põletatud roheline sibul
- Humala Eton Mess | meringue, mustikakompott, sidruni-vaniljekreem, jänesekapsas, mustikad
- Kampus
- Unagi angerjas, riisikook, wasabi majo, bonito
- Kreveti-lõhe gyozad, tom-kha kaste, tšilliõli, roheline sibul, forellimari, nori
- Bounty à la Kampus, kireviljajäätis, vahvlipuru
- Kolm Tilli
- Suitsutatud angersäga bagel forellimarja, kalamansi-tomati jogurti ja suitsutatud kohupiimaga
- Iberico seakarree kitsejuustu-pesto hirsotto, kõrvitsakreemi ja vadaku-tšilliõli kastmega
- Cannoli’d mascarpone-ricotta kreemi, pistaatsia, mustika ja soolakaramelli kastmega
- Mull
- Praetud Brie juust vahvate kartulikrõpsude, kerge rohelise ja marineeritud aedviljadega
- Kadakamarjades marineeritud seasisefilee, rohelise pipra kastme, juurselleri ja rohelise herne püree, marineeritud sibula ja peediga
- Paprika-toorjuustu kook
- Pahad Poisid
- Heeringatrühvlid musta leiva paneeringus tillikurgi ja kartulikrõbedikuga
- Seakarree, krõbedas koorikus kartuli-juustu kroketi, rohepipra kastme ja karamelliseeritud miniporgandiga
- Bataadi-šokolaadikreem vintis Vana Tallinna vaarikatega
- Pazzo
- Veise tar-tar nduja aioliga, lehtkapsa krõps ja karusmarja chutney
- Pazzo Porchetta-kartuli segadus ja salvei-või leem
- Kelmikas tiramisu napsuse limoncello sorbeega
- Pierre
- Veloute kreemsupp .. Muskaatkõrvits, foie gras, bataadikrõps, röstitud seemned, vürtsid, roheline õli
- Suitsune lõhe ... Kartuli-peekonitamp, grillitud kirsstomat, krõmps lehtkapsas, suhkrune arooniaoks, lehterkukeseenekaste
- Šokolaadisuflee “Porter” ... Valrhona tume šokolaad, linnasesiirup, šokolaadibiskviit
- Pompei
- “Pooleli jäänud stracciatella” – Pompei stracciatella / austerservik / kale / pistaatsiaemulsioon / punane endiiv
- Merikurat – kataifi / kõrvetatud koor / grillitud radicchio / metspähkel
- Semifreddo – sidrunhein / sidrunikreem / besee / tuille / sidrunaloisia
- Püssirohukelder
- Marineeritud angersäga / kartuli-suitsukalatamp / suitsune tatari kaste / jäätatud aedviljad
- Veise trio ... Grillitud veise sisefilee / praetud maks / hautatud veisekeel / kartuli confit / fenkolisalat / piprakaste
- Eton Mess à la Püssirohukelder ... Besee / mandlikreem / õuna-mündi chutney / pistaatsiajäätis
- RP9
- Kihiline avokaado salat kõvajuustu krõpsuga
- Sütel küpsetatud karulaugune lihaveise välisfilee, glasuuritud köögiviljade ning tummise põldmuraka kastmega
- Rummihõnguline šokolaadikäbi õunamoosiga
- Spargel
- KREVETT ... Võisai / tillimajonees / munakollane / tuunikalamajonees / forellimari / tilliõli
- TALL ... Küüslaugu-punaveinikaste / kurgi-küüslaugumajonees / röstitud artišokk / tomat / spinat / sibul
- KREEMBRÜLEE ... Väga aprikoosine kreembrülee
- TOKO
- KITSEJUUST & PEET ... hummus, kitsejuust, peet, vinegrett, piinia pähklid, mikroürdid
- MUST TURSK & MAAPIRN ... rooskapsas, miso, mandlileem, must tursk, maapirnikreem, ürdiõli
- JUUSTUKOOK & VANILJEJÄÄTIS ... oreo, vaarikas, juustukook, kuld, vaniljejäätis
- Trikster Tihane
- KOHAPÕSE ÄKINE ... Tilli aioli / riisipaber
- HIRVE SISEFILEE ... Kartulifondant / värvilised porgandid / bimi / viskikaste
- ŠOKOLAADIKOOK ... Pajumäe talu kohupiim / puravikukaramell / Vana Tallinna-vaarikakreem
- Vilde ja Vine
- Käsitöö ricotta / külmsuitsu forell / marineeritud seened / marineeritud porgand / porgandi vinegrett / musta leiva ja seene krõbedik
- Pardi rinnafilee / kitsejuustukroket / karamelliseeritud pastinaagi kreem / marineeritud köögiviljad / kirsigeel
- Besee / rummised kirsid / laimikreem / apelsinikaste
- Vint
- Peninuki džinni marinaadis Pähkla Vikerforell misojogurti, mandariini & forellimarjaga
- Tiina Tauraite “Sõstar & Suits” glasuuriga part ahjubataadikreemi, lehtkapsa, röstpeedi & kirsi-portveinikastmega
- Šokolaaditart eesti murelite & kirsigeeliga
Lõpuks ka hindadest ... sellel aastal on hindadeks 30-35 eurot komplekti kohta. Seega on hinnatõus taas märgatav, kuid arvestades inflatsiooni, mis viimastel aastatel on olnud hüppeline, siis polegi see nii suur. Samas oli ka eelmisel aastal hinnatõus ja seega võrreldes üle-eelmise aastaga on hind tõusnud tervelt 38,7%. Selle aasta keskmine "Maitsva Tartu" kampaania kolmekäigulise eine maksumus tuli 33,71 eurot.