laupäev, 13. veebruar 2021

Spargel üllatas väga meeldivalt

         Kui meie varasemad kogemused Sparglist olid tagasihoidlikud, siis täna üllatas see toidukoht meid väga meeldivalt. Jõudsime pisut varem ning kohad polnud veel valmis. Kuid viie minutiga sai laud korda ja meid juhatati tahasaali, kus me kunagi polnud veel olnud. Väga viis saal oli. Mõnus muusika ja hea kujundus. Tõsi, poole kaheksast tuli sinna kolm suhteliselt iseteadlikku (loe kõvasti rääkivat) seltskonda, mis meie õhtusöögi rahu pisut rikkusid. Kuid olgem tolerantsed.

        Eelroog oli taas kord räime tartar. Kuid see räime tartar polnud võrreldavgi varem sööduga. Räim oli just parajasti vürtsine, et mitte domineerida. Peal olev kaua soojendatud muna (ettekandja väitel tunni jooksul), mis oli seest mõnusalt pehme, andis kalale väga hea lisamaitse ning muna peal olev leivast tehtud "must muld" toi toidule struktuuri juurde. Käsitöö majoneesi maitse oli ka seekord tunda ning harmoneerus muna ja räimega ning tillitükid peal ja ümber sobisid. Suufrepärane kooslus ja väga hea eelroog. Puhas viis.

        Põhiroaks oli veise sisefileest lõigatud steik. Kui ettekandja ütles, et tuleb steik, siis ma vaidlesin, et menüüs on sisefilee, kuid õnneks sain oma veast aru. Mõlemal oli õigus. Steigi tellisime mõlemad medium minuse ja just täpselt õige küpsusastmega lauale toodud liha oligi. Nii mõnus mahlane ja pehme. Lisanditeks olid grillitud mahe-köögiviljad, mille julgas loomulikult oli spargel. Kastmeks punaveinikaste ja liha peal oli hiidkreveti-estragoni majonees. Kui ma alguses mõtlesin, et kas see majonees ikka sobib liha juurde, siis juba esimese suutäiega veendusin, et sobis ja veel kuidas. Huvitav oli, et see majonees polnud üldse rammus. Pearoaga juhtus mul ka väike õnnetus ... tegin foto, kuid mingil moel õnnestus see telefonist nii eemaldada, et ei olnud seda ei galeriis ega ka prügikastis. Panin siis Maitsva Tartu kodulehe foto, mis polnud küll päris õige, kuid midagi ikka. Väga hea praad. Hindeks viis.

        Magustoiduks oli menüüs "Lahtine õunakook kaerataignas, Eesti metsa jõhvika kastme, suhkrustatud jõhvikate, põletatud munavalge ja vanilje-munakreemiga". Kaeratainas oli selle magustoidu võti, sest see andis nii mõnusa maitse kui ka oli struktuurilt mure ja samas pehme. Kõrval olevad suhkrused jõhvikad andsid hapukust ja korvikese täideseks olevad õunatükid olid mõnusa maitsega. Peal oli pehme sefiiri sarnane magusaine. Kõik koostisosad täiendasid üksteist ning moodustasid kokku hea koosluse nauditava maitsega. jälle viis.

Seega sai Spargel teise toidukohana meilt kõik viied, Tubli saavutus. Aitäh kokale ja ettekandjatele. 
  

GMP Patisserie - lihtne prantsusepärane kohvik

      Endise kaubahalli esimesel korrusel on lihtne prantsusepärane kohvik nimega GMP Patisserie. Eesti keeles tähendab patisserie saiakest. Seega selline saiakeste kohvik. Tutvustuses on öeldud, et pakutakse ka hommiku- ja lõunasööke ... mis on arusaadav, sest õhtusöögi jaoks on sisustus ja ruum liiga kõle. Õnneks juhtuski nii, et loos viis meid sinna lõunatama. Perelõuna jaoks on normaalne koht.

        Eelroog oli selline pisike silindrike suurel-suurel taldrikul. Ma kohe ei tea, miks serveeritakse väikseid palasid tohutu suurtel taldrikutel?! See teeb ju toidukoguse vaadates veel väiksemaks. Tegelikult sai sellest päris mitu ampsu. Ja päris soolast ampsu. Suitsulõhe tartar oli soolane ja tugeva maitsega. Marineeritud kurk, sinepikreem, munakollane, marineeritud sibul ja krutoonid (ehk saiakuubikud) ei pääsenud oma maitsega üldse esile. Proovisin kõrvalprodukte ilma lõheta maitsta ja siis olid need täitsa head, kuid kõigist komponentidest komplekteeritud suutäis oli täielikult soolase suitsulõhe maiguga. Eelroaks see sobis, kuid siiski lihtsaks ja üheülbaliseks eelroaks. Panime hindeks nelja ... väikse avansiga. Pärast söömist mõtlesime, et oleks pidanud alguses lauale toodud ciabatta´t juurde võtma, oleks tasakaalustanud soolasust. Soovitan seda neile, kes selles toidukohas veel pole einestanud.


    Põhiroaks oli talleliha, mis oli valmistatud sous vide meetodil. Neile, kes eelmistest aastatest ei mäleta minu seletusi selle meetodi kohta,  kordan, et sous vide on  meetod, kus valistatavat toitu hoitakse pikka aega vaakumpakendis kuumas vees. Usun ettekandjat, et meile serveeritud talleliha hoiti kümme tundi konstantse temperatuuriga veevannis. Liha oli mõnusalt pehme. Lisanditeks olid liha juurde kartulipuder, kuhu oli lisatud Dijoni sinepiseemneid, mõned kuhjakesed hernekreemi, punase sibula-kappari kaste ja rabarberisinep. Kaunistuseks olid mõned kale-kapsa krõpsud. Kõik komponendid sobisid hästi nii lihaga kui ka teiste lisanditega. Eriti hea lisand oli rabarberisinep, mis andis toidule erilise ja hea maitse. Ka kartulipuder sinepiseemnetega polnud just kõige tavalisem. Mulle maitses. Koguselt oli praad täpselt paras kõhutäis. Väga hea oli. Kusjuures lihal oli kerge lambalihale iseloomulik "kasuka" maitse, kuid see ei häirinud kõige vähematki. Hindeks korralik viis.


        Magustoit oli koostatud šokolaadist. Pealmine kiht piimašokolaad, sisemus valge šokolaad ja põhi šokolaadikrõmps. Nimeks oligi sellel desserdil kolm šokolaadi. Kui poleks kõrval olnud purgikest marjavahuga, siis oleks see magustoit olnud ilmselgelt liiga magus, sest kohvi, mis oleks šokolaadikuhja juurde sobinud, ma ju ei joo ... . Marjavaht aga oli mõnusalt hapu-hapu. Võtsin koogitükikese ja pistsin marjavahu sisse või siis võtsin marjavahu lusikale ja siis lisasin sinna koogitükikese. Nii maitses magustoit oivaliselt. See oli dessert, mida pidi aeglaselt nautima. Ikka väike tükike korraga. Suhu jäi väga hea maitse. Kusjuures ... kui ma vaatasin Maitsva Tartu kodulehe fotot, siis marjavahu purki seal polnud. Seega alguses oli vist plaan ainult šokolaadikooki pakkuda. Mul on hea meel, et seda plaani muudeti ... just tänu kahe väga erineva maitse komplektile panime hindeks viie.

    



reede, 12. veebruar 2021

Trikster Tihases oli "kasukamaitseta" mahlane lambaliha ning hästi valmistatud luuüdijäätis

        Eile õhtul einestasin Tallinnas restoranis Weis, kus ei pakutud küll Maitsva Tartu menüü toite, kuid krõbeda kattega koha ning kreembrülee astelpajuga maitsesid seal hästi. Täna saime aga jälle jätkata Maitsva Tartu menüü nautimist ning järjekorras ootas Trikster Tihane. Endise aparaaditehase ruumides Riia maantee ääres kahel korrusel paikneva toidukoha miljöö oli meeldiv ja roheline. Aga kui bussipeatusse saabus liinibuss, siis kandus selle mootorist tulenev vibratsioon üle kogu restorani ning oli väga ebameeldiv tunne. Ma ei kannata madalsagedusvibratsiooni ning just seda see buss tekitas. Õnneks oli õhtune aeg ja busse käis harva. Mulle tundus ka, et mitte kõik bussid ei tekitanud probleemi.

        Eelroog oli suhteliselt lihtne - marineeritud räimefilee musta leiva krõpsudega, kus oli ka törtsuke käsitöö majoneesi. Menüüs oli toit väga peene nimega Räime ceviche / musta leiva krõps / käsitöö majonees, kuid tegelikult oli see läbi ja lõhki eestimaine toit.
Vikipedia andmetel: Ceviche (hispaania hääldus: [seˈβitʃe]) on populaarne Ladina-Ameerika ja Kariibi mere rannikupiirkondades mereandidest (kalast ja koorikloomadest) valmistatav külmroog. lseenesest polnud vale seda toitu nii  nimetada. Maitses eelroog nagu ....  marineeritud räimefilee. Mõnus amps enne põhirooga, tekitas ka pisut isu, kuid ei midagi erilist. Ainsad, mis andsid pisut erilist maitset selle tavapärase toidu juurde, olid üksikud granaatõuna seemned, mis siin-seal räimetükkide vahele olid eksinud. Ehk oleks neid võinud isegi rohkem olla. Pärast lühikest arutelu saime abikaasaga kokkuleppele, et paneme toidule hindeks nelja.

            Enne põhirooga vabandas kelner, et kahjuks sai tooraine "lamba skirt steak" otsa ning meile pakutakse hoopis lamba sisefileest tehtud rooga... Mis meil selle vastu saab olla, sest sisefilee on minu arvates pehmem ja maitsvam kui skirt steak. Kelner küsis ka viisakalt, et mis küpsusastmega me liha soovime ja me mõlemad valisime medium minuse. Lauale tulnud eine oli just see, mida me ootasime. Lambaliha oli suurepäraselt valmistatud, mõnusalt punane ja mahlane ning mis kõige olulisem, lambale omast "kasuka maitset" polnud mitte üks gramm. Eriti mõnus oli liha koos purgis oleva mündi brüleekreemiga ning lisandiks olnud kergelt vürtsika mustjuure-õunasalatiga. Väga huvitav kooslus brüleekreem lihaga. Veel oli taldrikul bimi´t, mis kelneri väitel oli mini-brokoli. Huvitav. maitses nagu brokoli. Brüleekreemi jäi meil üle ja ilma lisanditeta oli see suhteliselt vänge. Ei soovita seda paljalt süüa. Kuna toidu juurde toodi ka ciabatta saia, siis proovisime järelejäänud kreemi saiaga ning veendusime, et sobib. Kusjuures brüleekreem maitses kitsepiima järele. Küsisime kelnerilt, kuid see vastas, et tema teada on see piimast tehtud. Lubas siiski järele küsida. Kui ta magustoiduga tagasi tuli, siis saimegi teada, et meie maitsemeel ei olnud petnud ja brüleekreemi oli lisatud tükike kitsepiimajuustu, mis tegi kreemi lihaga koos sobivamaks. Igal juhul väga huvitav ja maitsekas elamus. Ja julge eksperimenteerimine koka poolt. Minu arvates ka õnnestunud eksperiment. Hindeks viis.

        Desserdiks oli taas kord luuüdijäätis. Seekord mandlibesee ja Vana-Tallinna kirsikastmega. Eelmine luuüdijäätis oli olnud rasvaste tükkidega ja ka seekord võtsime esimese suutäie ettevaatlikult, kuid ... see luuüdijäätis oli väga hea, hästi vahustatud ja ei olnud seal ühtegi tükki. Koos kirssidega ja beseega maitses see suisa imeliselt. Vana-Tallinnat oli õnneks vähe ja alkoholi selles veel vähem. Kerget maitset liköör andis, kuid ei domineerinud. Täitsa uskumatu erinevus kahe luuüdijäätise vahel esimene oli ebameeldiv ja täna söödud suisa väga hea. Jajah. Ühte toitu saab ikka väga erinevalt valmistada. Sellele magustoidule ei saanud alla viie panna, sest see oli imehea. 

Nüüd ootab meid nädalavahetuse maraton - neli Maitsva Tartu menüü nautimist kahe päevaga.


kolmapäev, 10. veebruar 2021

Pepe´s menüü nimeks võiks pigem olla "Kohutav Tartu"

         Pepe´s, mis peaks olema justkui uus koht Tartus on tegelikult endine Umbroht, kus praktiliselt midagi pole muudetud ... kui nimi välja arvata. Lauad, lett, kujundus ja kõik muu olid samasugused nagu varem. Isegi lärm, mis Umbrohus oli väljakannatamatu, oli samasugune Pepe´s. Sellel ruumil lihtsalt on selline akustika, et pole võimalik isegi normaalselt kaaslasega lauas rääkida. Kelnerist, kellel oli veel mask ka ees, ei saanud eriti midagi aru. 

            Eelroog oli raviool või nagu menüüs kirjas oli Raviolo al’ Uovo... iseenesest oli see ricotta´ga täidetud suur pelmeenisarnane tasku ... mille kohta itaallased ütlevad raviool. Väljanägemine oli eelroal minu arvates kohutav, mingi vedelikus ujuv plönn. Peal oli toidul hulgaliselt vürtse ja parmesani juustu, mis andsid domineeriva maitse, sest ei ricotta ega raviooli ümber olnud kaste maitset vürtside tagant tunda polnud. Seletuseks veel, et ricotta on juustusarnase mass ja kaste oli menüüs ilusa nimega Mamm&Frukt Family Reserve Valge Sõstra kaste. Aga ära süüa kõlbas ja suus ei karjunud, panime hindeks nelja miinuse. 

        

    Pearoaks oli täidetud kalmaar. Lisanditeks hulk köögivilju, maapirni-pastinaagi püree ja pisut kohalikku kalamarja. Nagu ka eelmisel roal, oli peal hulk maitserohelist. Välja nägi see toit oluliselt parem kui eelroog, kuid üsna pea sain aru, et välimus on petlik. Kui ma seda toitu noa ja kahvliga sööma hakkasin, selgus, et neid kalmaarirõngaid ei saa eriti lõigata, sest nende sees oli mingi niitjas aine. Proovisin siis suurema tüki suhu panna ja närida ... see oli viga ... ka hambad seda niitjat ollust läbi ei närinud ja suust välja võtta ka ei tahtnud. Neelasin alla ... jube tunne oli, kuidas osa niiti oli suus, osa kurgus ja see kõik oli ümbritsetud sültjast kalmaarimassist. Õnneks oli kalmaari all hulk suhteliselt vürtsist kastet, mida peale võttes sain kuidagi suutäie alla. Proovisin teist suutäit, et ehk esimene oli mulle selline juhtunud, ei midagi paremat. Jälle päästis Pühaste Vulina kaste mind halvimast. Kolmandat kalmaarirõngast proovisin rohkem uurida, et aru saada, mis see viga seal on ja jäädvustasin tulemuse järgmisel fotol ... mis te arvate, mis see on ? ... mina ei tea. Võibolla peabki kalmaar selline olema ?

Igal juhul mulle see ei maitsenud. Kui ma kelnerile oma muret kurtsin, oli viimane positiivne ... ka see olla elamus. Kuid kas selliseid elamusi ma Maitsva Tartu raames otsima tulin? Pigem ikka mitte. Ütlesin kelnerile ausalt, et see toit ei maitsenud mulle. Võibolla koos veiniga oleks see toit tõesti paremini alla läinud, kuid ainult selle nimel ei tahaks oma karskest eluviisist küll loobuda. huvitav oli asjaolu, et kalmaari kõrvale toodi kõrvallauale saia, kuid meid jäeti ka sellest päästerõngast ilma. Ju siis tahtis kelner eksperimenteerida ... mis näo me teeme. Tegime pahase näo ja panime hindeks kahe miinuse. 

        Magustoiduks oli Meekook. Meekärg mandlibiskviidi, rummi-rosina jäätise ja Peninuki Quince Soda kreemigaPanin selle kirja, sest mulle tundus, et meekooki polnud selles toidus kusagil. Olid mingi saialaadsed tükid, mis ehk olidki saiatükid, siis see ilusa nimega kreem, mille kohta ei oska midagi arvata ning suur hulk rummi-rosina jäätist, mille maitse oli nii intensiivne, et seda koos teiste komponentiga koos süües oli tunda vaid jäätise maitset. Ja siis olid selles toidus kivikõvad tükid, mis ma alguses päris söömata jätsin, kuid siis lõpuks ikka hammaste vahel puruks tegin... vaesed hambad. Kelner hiljem selgitas, et need ollagi sulatatud kärjetükid. Nojah. Magustoidule sai hindeks pandud kolm.

Kokkuvõtteks kohutav elamus. Jõudsin koju ja võtsin paar ampsu abikaasa poolt lastele tehtud hakkliha-kapsa hautist, et inimese tunnet tagasi saada. Vaatasin siis, mis hindeid sai Umbroht menüü 2018 ja 2020 ning mõtlesin, et mitte s...gi pole muutunud. Vabandan väljenduse pärast. 

teisipäev, 9. veebruar 2021

Suurepäraselt valmistatud veiseliha Entri´s ...

         Entris olime me teisipäeva õhtul kell 18.15-19.30 ainsad külastajad. Huvitav. Nagu hiljem selgus, olid Entri Maitsva Tartu menüü toidud väga maitsvad. Interjöör samuti meeldiv ning teenindus tasemel. Aga külastajaid polnud ... 

    
    Eelroog oli väga hästi kaunistatud siia tartar õhitud riisipaberil. Taldriku keskel oli rida kurgirulle, mis olid täidetud majoneesiga ning millele oli asetatud lilleõied. Majoneesitörtse oli ka mujal taldrikul ning üks keedetud vutimunagi oli seal oma koha leidnud. Siiakala toored tükikesed oli tagasihoidlikult kuid hästi maitsestatud. Riisipaber seal all andis mõnusalt struktuuri juurde. Seda õhitud riisipaberit olen ma Hiinas ja teistes selle kandi riikides palju söönud. Mulle meeldib. Kurgirullidel polnud ka viga, koos tartariga sobisid.  Ehk jäid maitsed tervikuna eelroa jaoks liiga tagasihoidlikuks. Hindasime seda rooga neljaga ... hea, kuid mitte eriline.

       Põhiroog oli veiseliha ... täpsema nimetusega petite tender ... ettekandja teadis täpsustada, et see on veiseliha tükk, mis pärineb abapiirkonna lihasest. Liivimaa Lihaveise kodulehe andmetel on petite tender koos sisefileega loomaliha kõige pehmemad lihased. Ja valmistatud oli see koka poolt imehästi ... punane (medium minus), väga hästi maitsestatud ning nii õrn ja mahlane. Lõpuks ometi sain maitsta selle aasta Maitsva Tartu menüüs veiseliha rooga, mis oli täpselt minu maitse kohaselt valmistatud. Aitäh peakokale !! Kuid liha võlusid kiites unustasin täiesti lisandid, mis väga hästi liha juurde sobisid. Kõrvitsakreem tegi lihatüki maitse pehmemaks ja veel mahlasemaks, värvilised porgandid oli midagi huvitavat ja maitsvat. Samuti sobisid nii püree kui lihaga ja siis olid veel sellised tšipsid, mis tundusid olevat valmistatud kuivatatud peedist ... vist?! Igal juhul huvitavad. Kokkuvõtteks superpraad ... ka kogus oli selline, et saime koos abikaasaga kaua-kaua nautida kõiki koostisosi. Viis pluss. 

        Magustoit nagu kõik eelmised toidud oli väga kauni serveeringuga. Eriline kauss, eriline paigutus, eriline kaunistus. Aurutatud juustukook oli mingi valemiga paigaldatud vaarikate ja beseede peale ning juustukoogi peal oli veel vaarikaid, mündilehti ja rohkelt soolakaramelli kastet. Võibolla oleks juustukook üksi jäänud natuke lahjaks, kuid koos rohkete vaarikatega ja soolakaramelli kastmega oli maitse imehea. Mulle meeldis, et vaarikaid oli nii koogi peal kui all ning seda hapukat vaarikamaitset jätkus kõikjale. Münt andis juustukoogile head maitset juurde. Väga hea. Ei saagi midagi muud panna kui viie. Seekord olid meie hinded abikaasaga täpselt samad. Ka talle maitsesid väga pakutud veiseliha ning magustoit.

Nüüd on käidud 12 ja minna 11 ... see oli ekvaator ja väga maitsev ekvaator.





 
 

esmaspäev, 8. veebruar 2021

Vana hea Taverna interjöör pole suurt muutunud ...


     Uus Maitsva Tartu kuu (võiks hakata veebruari nimetama niimoodi) nädal algas Taverna külastusega. Seda söögikohta mäletan ma kui pizzarestorani, kuid tundub, et tänaseks on nad oma menüüd oluliselt laiendanud. Ei mäletagi, millal seal viimati käisin ... ikka oma viisteist aastat tagasi ... kui mitte rohkem. Ega sisekujunduses palju muutunud polnud. 

        Taverna pakkus esimeseks käiguks mereannikokteili, kuhu oli lisatud tohutu hulk igasugu salati- ja maitseaineid ning krooniks oli väike törts astelpaju-murakakastet. Mereandidest olid esindatud kahte sorti valmistatud krevetid, ühed neist, fritüüritud krevetid, olid soojad ja maitsesid imehästi. Mina, kes ma eriti mereande ei armasta, sõin neid täitsa isuga. Teised krevetid olid tavalised. Siis oli veel mereandidest kammkarpi ja forellimarja. Mulle tundus, et allpool oli veel midagi kalamaitselist, kuid koos salatiga ei saanud aru, mis see oli. Lisandiks-salatiks oli palju komponente. Kindlasti ei saanud ma kõiki meelde jätta, kuid seal oli vähemalt: poolikud vutimunad, salatilehti, viinamarju, mustikaid, granaatõuna seemneid, idusid, redist, paprikat ja vist ka avokaadoviilakaid. Igal juhul tohutu palju komponente. Kahjuks oli üks neist komponentidest mõru ... ma arvan, et idud. Nagu öeldakse "tilk tõrva meepotis" aga kogu salati maitse oli rikutud. Kui salat söödud jäi veel kauaks mõru maitse suhu ... pidin ühe saiakese võiga peale sööma, et maitsemeelt taastada. Loomulikult saatsime mõru sõnumi ka kokale kööki. Hindeks panin ka kolme.

        Pearoaks oli hautatud pardikoib. See oli söömiseks otsast fooliumi sisse keeratud aga juhtus nii, et just selle koha pealt oli luu katki löödud ja ikka pidin koiva sõrmede vahele võtma, et seda närida. Vaatamata sellisele arhailisele söömiskultuurile maitses koib hästi ... oli mahlane ja maitsekas. Liha oli mõnusalt pehme ning iga koos pohla-veinikastmega täiesti nauditav. Hästi sobis juurde ka kale kapsa krõps ning kreemine köögiviljapüree. Taldrikul olid ka mõned tomatid, mis ehk kastmega väga hästi kokku ei sobinud, kuid püreega küll. Ja siis oli veel maisitõlviku jupike, mille söömiseks oli pardikoiva küljest ärakukkunud fooliumitükike päris hea abivahend. Tõsi ... maisi maitset ma koos pardilihaga proovida ei saanudki, sest keskendusin selle söömise ajal täielikult seemnete kättesaamisele maisitõlviku küljest. Seega saan hinnata maisi ainult eraldi ja hinnang on täitsa hea.  Kõik kokku saab praad hindeks viie miinuse. Kaste ja part olid väga head. Püree , mais ja kalekapsas normaalsed ning tomatid olid kah. Kuna põhikomponendid olid ikka head, siis oli hinne ka nende poole kaldu.

        Magustoiduks oli taas kord kreembrülee, seekord murakamoosi, murakamarjade, mustikate ja vaarikaga. Murakamoos sobis standardse kreembrülee juurde imehästi. Seda oleks võinud kaks törtsu rohkemgi olla. Kaunistuseks olid šokolaadikaar ja söödav lilleõis. Ei saa öelda, et see magustoit väga eriline oli, kuid maitses väga hästi. Sellepärast olime abikaasaga ühel nõul, et sellele saab hindeks viie panna. Kusjuures ... kui me ettekandjale soovitasime, et murakamoosi oleks võinud kaks törtsu olla, siis ta vastas, et keegi enne meid oli just kurtnud, et murakamoosi oli liiga palju. Jajah. Maitsed on erinevad ... 



pühapäev, 7. veebruar 2021

Gustav Gastro teine korrus on mõnusalt rahulik

     Gustav Gastro pole õhtusöögiks vist kõige parem koht, kuid loosi tahtel sõime seal pühapäeva õhtusöögi. Õnneks paigutati meid teisele korrusele, mis on palju rahulikum ja hubasem kui esimene korrus, kus on suured klaasaknad otse tiheda liikumisega tänavale. Kõrvallauas lahendasid põhikooli lõpuklassi tüdrukud matemaatikaülesandeid. Teadsin. Neid olin vanema poisiga koos just lahendanud.

        Eelroog oli lihtne ja eestimaine. Samas väga oskuslikult kaunistatud ning maitsev. Kõige all oli juustuse kartulivormi silinder, mida kahjuks fotolt näha pole. Selle pael suur ja dekoratiivne köömnekrõps, mis oli toidu kui terviku osas väga oluline, sest andis pehmetele komponentidele struktuuri juurde. Krõpsu peal oli kuhil soolarääbise haket, kus lisaks kalale oli lisatud sibulat, kurki ja mitmeid muid põhi- ja maitseaineid, mida kõiki ei õnnestunudki tuvastada, kuid mis koosmõjus andsid väga hea sahmaka maitsekat ja vürtsist eelrooga. Just selline isutekitaja on eelroa oluline osa. Kõrval oli veel suitsune hapukoor, mis sobis imehästi kartuli ja kalahakke seguga. Kuid soovitan seda hapukoort kahvliotsatäis niisama proovida. Täiesti omapärase struktuuri ja maitsega hapukoor. Kusjuures väga hea erilise maitsega. Küsisin ettekandjalt järele, kuidas seda valmistati ja kui ta tagasi tuli, siis seletas. Protsess oli nii pikk ja keeruline, et ei jäänud meelde. Igatahes oli selles protsessis kaks etappi - suitsutamine erilises suitsunõus ja ööpäevane nõrutamine. Väga tubli saavutus kokalt. Hindeks viis. Ah jaa ... unustasin, et kaunistuses oli veel punapeedi tolmu ... 

    Põhiroog oli taas lihaveisetükike, seekord antrekoot. kahe lihatüki kõrval oli suures valikus lisandeid - kolme sorti kastet ... veini-, murulaugu. ja karulaugu kaste ning hulk võiseid aedvilju, millest jäi meelde mingi kapsas, porgand, peet ja punane sibul. Oli põhjust kombineerida erinevaid lisandeid ja leida maitseelamusi. Lisandid olid tõsiselt hästi tehtud ja sobisid nii omavahel kui lihaga. Eriti hea oli veinikaste, seda just viskoossuselt ... tavaliselt on veinikastmed liiga vedelad, kuid see oli mõnusalt tummine. Kuid liha maitse oli kahjuks "ära tapetud" ehk liha oli liiast küpsetatud. Antrekoot on selline õrn ribidevaheline lihatükk, mida tuleks küpsetamisel pigem kuumaga ehmatada kui pikalt praadida. Nii nagu natuke üle läheb, nii muutub liha kohe maitsetumaks ja tuimemaks. Pean mainima, et Liivimaa Lihaveise antrekoot on hästi valmistades eriliselt hea - sellel puuduvad rasvakelmed ja see on äärmiselt maitsekas. Kahju, et siin kokal käsi väärahtas. Tänu suurepärastele erinevatele lisanditele ja kastmetele sain hindeks panna nelja. 

        Magustoit: Brüleekreem kaneelise ahjuõuna, purjus punase sõstra ja õrnalt tšillise suhkrukaramelliga ... maitses nagu brüleekreem ahjuõunaga. Suhkrukaramell, mis tavaliselt on sulatatud brüleekreemi peale, oli siin pandud püsti brüleekreemi sisse. Kirjas oli, et see peaks olema õrnalt tšilline ... oli nii õrnalt, et ei tundnudki. Punased sõstrad olla brändiga purju joodetud ... ka neil polnud brändi maitset tunda või siis oli punasesõstra hapu maitse brändist tugevam. Mis kokkuvõtteks. Hea oli. Kuid ei üllatanud ega polnud eriline. Saime teada, et brüleekreem sobib ahjuõunaga. Hindeks neli.

       Koju sõites arvutasime kokku, et ohoo, see oli kümnes koht külastada selle aasta Maitsva Tartu raames. Võiks tähistada. Läheks kuhugi sööma 😂. 



Mõnusas ja rahulikus Cafe Shakespeare´s oli tore perega lõunastada

 Cafe Shakespeare oli meile kenasti viiekohalise laua ette valmistanud. Mõnusalt hajutatud ja aknaalune koht. Mina perepeana istusin lauaotsa ja teised külgedele. Muusika oli meeldivalt rahulik ... nagu öeldakse söögimuusika ja kelner sõbralik ning viisakas. Kohviku tutvustuses oli kirjas: suveperioodil on avatud kaunis terrass vaatega linnale ... kuid ma peaks ütlema, et ka talvel on läbi suurte akende väga ilus vaadata lumist Tartut. Eriti hea on Karl Menningu kuju, kellele loodus on kena mütsi pähe ja salli kaela pannud. Ilus on Eestimaa talv ... väga ilus.

Eelroog oli menüü põhjal: Suitsune pardifilee. Peedi carpaccio / Luxvegi mikrovõrsete salat „Sensatsiooniline” / Andre Grand Old juust. Menüüs oli mainimata vinegretikaste, mida oli nii lihaviilakatel kui pisut maitserohelisel. Toit oli hästi kujundatud ning meeldiva tutvustusega serveeritud. Maitse poolest jäi aga mulle natuke lahjaks. Rõhutan just mulle, sest nii abikaasa kui ka vanem poeg jäid eelroaga väga rahule. Minu arust oleks võinud maitserohelisele pisut tugevamaitselisemat kastet peale valada või siis kasutada veel tugevama maitsega juustu. Ei saa öelda, et maitsed ei sobinud kokku ... väga hästi sobisid, kuid isu ei tekkinud ja elamust polnud. See aga on eelroa üks olulisemaid omadusi. Seega panin hindeks nelja. Loodan, et pereliikmed ei pahanda.

    Pearoog oli esmakordselt selle Maitsva Tartu kampaania toidukohtades, kus me käinud oleme,  kala. Pearoa maitse oli suurepärane meie kõigi arvates. Ja milline kujundus ... uhh ... 

Ahjus küpsetatud vikerforellifilee oli mõnusalt pehme ja maitsekas ning kui sinna juurde võtta peedirisotot, mis algselt oli kala all, siis oli maitse väga hea. teise ampsuna võtsin eelnevale juurde  tükikese võiga küpsetatud porgandit ning wasabi-majoneesi ja maitse oli lausa suurepärane. Õnneks oli seda wasabi-majoneesi ka väike lusikatäis lisaks (fotol taldriku taga). Võisin seda julgelt kala ja lisandite juurde kasutada. Veel oli komplektis kale kapsakrõmpsud, sparglit ja üks punapeediriba, mis andsid toidule juurde maitset, värvi ja struktuuri.  Kõige rohkem meeldis mulle peedirisoto koos kalaga. Imeline kooslus ja oivaline maitseüllatus. Ka wasabi-majonees oli väga hea. Hindeks täitsa viis pluss.

Ja lõpuks magustoit. Nooremad poisid tellisid endale browniet ja šokolaadi fondanti, mis on tuntud oma heade maitseomadustega. Maitsva Tartu menüü juures oli aga Šokolaadi tartalett. Röstitud sarapuupähklid / soolakaramell / astelpajukreem / kirsibesee / sidruni makroon... Tekkis sportlik huvi, kes keda, ehk kas meie magustoit saab klassikalistele dessertroogadele vastu. Peaks ütlema, et kokk oli selle dessertide võistluse hästi lahendanud. Maitsva Tartu eines oli magustoiduks šokolaadist aluse peal olid röstitud sarapuupähklid ja servades kirsibesee viilakad. Ümberringi neljas ilmakaares astelpajukreemi törtsud ja kaussi kaunistas (ja oli ka väga maitsev) soolakaramellist rõngas. Kujundus oli imeline ja ka maitse oli väga hea. Šokolaadi tartalett sobis imehästi astelpajukreemiga, mis oleks võinud isegi pisut veel hapukam olla. Kirsibeseed lausa sulasid suus ja jätsid hea maitse. vaid keskele püsti pandud käsitöö sidruni makroon oli pisut teisest ooperist. Minu arvates ei sobinud hästi tartalett´iga. Selle magustoidu hinde üle mõtlesin kaua-kaua ... ja lõpuks panin neli pluss. Natuke rohkem haput oleks minu maitsemeel soovinud ja siis veel see makroon !? 

Lõppmulje jäi kohvikus käigust väga hea. Kuidagi mõnus oli seal koos perega istuda ja maitsvaid roogasid manustada. Kõik jäid väga rahule. Aitäh kelnerile ja peakokale !


 

laupäev, 6. veebruar 2021

Lihuniku Äri leti taga ...

     Nagu eelmises blogis mainitud sai, sõime õhtusööki Lihuniku Äris. Me polnud seal kunagi käinud ning ei teadnud täpselt, kus see on. Õnneks sõitsime päeval mööda Ülikooli tänavat ja abikaasa nägi silti "Lihuniku Äri". No vot, õhtul läksimegi selle sildi kohalt otsima. Leidsime.

    Sisenedes vaatasin ringi ja .... kõik lauad olid külastajaid täis. No nii, mõtlesin ma, tulime kümme minutit varem ja ju siis pole laud veel vabanenud. Broneerisin ma laua juba üle nädala tagasi (26.jaanuaril) ja sain ka kinnituse, et laud broneeritud. Peatselt tuli meie juurde perenaine ja juhatas meid leti taha, kuhu oli pandud ekstralaud leti ja tualeti vahele. Tegin ka foto laua äärest leti poole ja tualett jäi otse minu selja taha. Hmm ... vaatamata varajasele broneeringule saime laua, mis oleks nagu viimase hetke külastajale pandud. Kui ausalt, siis polnud eriti mugav, kui teenindav personal enamuse ajast meie poole seljaga oli ning kõik tualeti külastajad meie laua juures askeldasid. Seetõttu panin ma keskkonna hindeks kõvera kahe. Ma saan aru, et ettevõtte seisukohast on maksimaalne käive oluline, kuid külalised ei tohiks selle läbi kannatada. 

    Eelroog toodi lauale umbes veerand tundi pärast saabumist. Selleks oli rohumaaveise tagaosalihasest hake (mina oleks seda tartar´iks nimetanud). Lisatud oli marineeritud küüslauguvõrsed ja pool väikest tomatit. Liha sisse olid pikitud kuivad leivakrõpsud. Pidi olema ka soolas kuivatatud muna ... otsisime seda tükk aega ja lõpuks saime aru, et kerge kollakas puru liha ümber oligi munast. Maitse oli vägev. Tugev maitsestus tõi liha maitse hästi esile. suu jäi mõnusalt hõõguma. Leivakrõpsud (menüüs leivaõhikud) pisut tasakaalustasid liha teravust, kuid neid oli liiga vähe. Viimasteks suutäiteks jäi ainult liha. Tasakaalustavat ainet jäi väheks. Võibolla oleks pidanud leiba kolm-neli korda rohkem olema või siis tõesti muna rohkem lisama. Või maitserohelist äärde lisama ... kokale mõtlemise koht. Muide, kui me olime tagasiside kokale saatnud, siis tuli perenaine ja rääkis, et leivakrõpse oleks võinud juurde küsida ... liiga hilja meile. Kuid teie, kes te loete blogi ja sinna sööma lähete, tehke seda kindlasti. Siis on eelroog tasakaalustatum. Hindeks neli.

    Põhiroog oli klassikaline lihuniku steik. Ootasin seda pikisilmi. Perenaine küsis enne steigi toomist ka küpsusastet ja mina soovisin meedium miinus ning naine meedium. veerand tunni pärast saabuski kauaoodatud steigitaldrik. Ma ootasin küll puualusel steiki, kuid see polnud oluline. Lihatüki kõrval olid porgandiviilud, peediviil ja krõbe kapsas. Taga ääres hunnik läätsesid ja paremal ääres laik majoneesiga. Nägi hea välja. Esimese suutäie võtsin liha ilma lisanditeta. Selgus, et steik oli meediumi ja küpse vahepealne. Võrdlesime abikaasaga küpsusastmeid ja leidsime, et erinevust polnud. Kuid maitse oli hea, liha oli mahlane ja pehme (kui välja arvata mõned soonilisemad kohad).  Porgandid ja kapsakrõps olid imehead ja sobisid lihaga. Majonees aga selle liha juurde hästi ei sobinud, sest veise turjatükk (nagu me hiljem teada saime) on suhteliselt rammus ja selle juurde sobiks kerge kaste, näiteks punaveini kaste või kerge piprakaste. Majonees on rammus rammusa liha juurde. Ka läätsetamp ei sobinud hästi veisesteigiga. Tuim ja maitsetu oli see tamp. Mis ma kokkuvõttes saan öelda. Lihal polnud viga, mahlane ja pehme ... ehk oleks pannud natuke pipart peale, kui laual oleks olnud. Lisandid olid nagu olid. Ma usun, et ei tee kellelegi liiga kui panen hindeks nelja.

   Magustoit, mida kaua-kaua ootasime, oli eriline. Rammus luuüdi jäätis, mille ümber oli astelpaju-odravaht ning peale puistatud  pähkleid, beseetükke ja jõhvikaid. Esimesed ampsud olid maitsvad. Astelpaju hapukus ja pähklid andsid jäätisele mõnusa maitse. Kui pool jäätisest oli söödud, siis leidsime selle seest viie-kuue millimeetrise läbimõõduga tahkeid tükke, mis maitsesid väga rasvaselt ja mitte eriti hästi. Kui need suhu sattusid, siis aitas, kui kohe astelpaju-odravahtu peale võtta. Kahjuks oli selliseid tükke mitu, nii minul kui abikaasal. Magustoit oleks peaaegu hindeks viie saanud, kuni nende "leidudeni". Kuid nelja võib ikka panna. Oli eriline maitseelamus. Kui koju tagasi jõudsin, võtsin kohe kätte raamatu "Mees. Köögikurat" ja vaatasin järgi, kuidas ta soovitas valmistada brüleekreemi luuüdiga. Seal oli soovitatud luuüdi potis sulatada kuni kergelt pruunistumiseni ja siis kurnata. Kas kokal jäi kurnamine tegemata? Võin segas ta saadud luuüdi leent jäätisega liiga vähe intensiivselt? Ei tea. Kuid tükke ei tohiks sisse jääda.




    

Perelõuna Drinkgeld/Ülikooli kohvikus

     Ülikooli kohvikusse jõudes oli korraks segadus, kas minna teisele korrusele või esimesele. Segaduse lahendas ukse avamine esimesel korrusel ja meid kutsuti lahkelt sisse. Laud viiele oli juba ette valmistatud ja tellimuski oli juba eelnevalt meili teel kooskõlastatud. Kolm Maitsva Tartu menüü komplekti ja kaks lasteeinet jäätisevalikuga. Suhteliselt hubane koht. Lastele oli seal hulgaliselt lauamänge, mille mängimiseni nad küll ei jõudnudki. Muusika oli ehk rääkimiseks pisut vali, kuid ei seganud söömist. Püsililledega potid tegid ruumi mõnusaks.

   Eelroog saabus. Selleks oli suitsusest forellist lõigatud carpaccio-viilakad, peale oli kuhjatud maitserohelist kitsejuustu lisandiga ning maitserohelise sisse olid pistetud röstitud ciabatta-viilud. Lõpuks oli kogu toit üle külvatud röstitud kõrvitsaseemnetega. Kuskil seal kihtide vahel olid ka ürdimajoneesi törtsud. Esimene liigutus noa-kahvliga pakkus kohe üllatuse. Seekord negatiivse. Kala viilakad olid jääs ehk läbi külmunud ... lõigates läksid need krõpsuga katki. Õnneks oli ruum soe ja kui viilakad üksteisest eraldatud said, siis nad muutusid pisut pehmemaks. Proovisin siis... nagu ikka ... komplekteerida suutäie - pisut rohelist, forelliviilaka tükike, pisut kitsejuustu ja majoneesitups. Pistsin suhu ja nautisin. Hea. Kala oli ikka natuke külm ja mulle tundus, et sulanuna oleks selle maitse rohkem esile tulnud. Hapukust jäi ka pisut väheks. Aga maitsed sobisid kokku ja eelroog täitis oma rolli. Kõrvitsaseemned forelli carpacciao´ga, koos hästi väikse majoneesitortsuga oli selles roas minu lemmikuks. Poleks osanud arvata, et röstitud kõrvitsaseemned võivad kalale nii erilise maitse anda. Vanema poja meelest oleks võinud olla röstsaia viilakaid pisut rohkem ... võibolla jah ... need andsid toidule struktuuri juurde. Aga hea eelroog. Tubli neli. 

Põhiroog oli jälle vutt. See oli põhiroana kolmas vutt ja ühes eelroas oli kasutatud vutiliha. Seekord küll teisest farmist ja suitsutatud. Vuti kõrval oli tops jõhvikakastmega, mille kelner kohe pärast taldriku lauale asetamist külili keeras. Eespool vutirümpa oli vutimunapudru kaar, mille sees oli toores ja pošeeritud vutimuna. Lisaks oli veel silinder peekonist, mille sees oli maitserohelist ja veel üks pošeeritud muna. Vutt oli seekord fileerimata ning liha tuli leida arvukate kontide vahelt. Aga kui saime sealt tükid kätte, siis olid need mahlased ning maitse koos jõhvikakastme ja munapudruga väga head. Peekonitükike sobis hästi selle komplekti juurde ning pošeeritud muna, mille seest valgus kollane peekonitükile, andis väga hea ja erilise maitseelamuse. Toore vutimuna võtsin ma eraldi heaks, kuid abikaasa eelistas selle valada munapudrule. Väga eriline, maitsekas ja mõnus elamus. Kõige rohkem meeldis mulle vutimunapuder, see oli struktuurilt huvitav ning maitselt eriline. Võiks täitsa isegi seda teha proovida. Pean oma tuttava Uljana käest, kes väikest vutifarmi peab, mõned-kümned munad tellima ja järele proovima. Vaatamata sellele, et vutiliha oli oluliselt keerulisem süüa, andsime üksmeelselt sellele põhiroale hindeks viis. Veelkord - eriline ja hästi kokkusobiv maitsebukett.

Magustoit oli samuti eriline ja huvitavate maitsetega. Menüüs oli nimetatud magustoitu Marjamaa talu aedmuraka, pohla, astelpaju ja metsmustika vitamiinikvartett käsitöövahvligaLauale toodi neli väikest purgikest, milles igaühes oli erinev smuutilaadne jook. Purgikeste kõrval oli krõmps käsitöövahvel. Kelner andis edasi peakoka soovituse hakata purgikesi manustama vasakult paremale ning maitsemeele puhastamiseks näksata vahvli juures olnud mündilehte vahele. Mis seal ikka. Alustasime kõik kolmekesi vasakult (väiksemad poisid sõid samal ajal jäätisevalikut). Esimeses pugikeses oli aedmurakast tehtud vedelik ... näksasin vahvlit ja jõin purgist peale. Noh-jah. Ei olnud väga eriline, kuid hea oli ikka. Siis väike näks mündilehte vahele ja järgmine. Vahvlitükk ja pool purki smuutisarnast jooki. Uhhhh. See oli pohlast, kuhu oli lisatud natuke kaneeli. Tugevalt hapu - just see, mis mulle meeldib. Sobis magusa vahvli kõrvale hästi. Võtsin veel vahvlit ... mekkisin ka teise poole purgist. Väga hea. Münditükk vahele. Kolmas oli tõsine üllatus ... astelpajujoogi sisse oli segatud paras ports tšillit ... alguses ei saanud arugi, kuid hetke pärast tundsime kõik suus kerget tšillimaitset. Omapärane valik - anda magustoiduks vürtsikat smuutit??!! Kuid koos vahvliga oli täitsa hea. Ja neljas oli rahustav joogi-shot ... mustikas, mis suu kenasti maha rahustas ning pani väärika punkti magustoidule. Väga eriline maitseelamus. Jälle olime kõik kolmekesi ühel meelel, et hindeks võib panna viie.

Lõpuks toodi meile peakoka üllatus - tükike kohalikku kringlit. Tõsi, see polnud suur üllatus, sest teadsime varasemastki, kui häid kringleid siin tehakse, kuid ikka meeldiv, kui saad lõpuks mindagi "kauba peale". Aitäh!

Õhtused maitseelamuste kirjeldused tulevad Lihuniku Ärist, kus meid ootab Mõniste rohumaaveise steik. Ohhhh ... ei jõua seda ära oodata ... mis seal küll meid ootab ???





reede, 5. veebruar 2021

Välk - tagasihoidlikkus on voorus

     Oli aga tegu, et kohvik-resto Välk üles leida. Hea, et auto GPS õige maja juures märku andis, et oleme kohal. Väljastpoolt ei viidanud miski, et sees võib kohvik olla. Välisukse juures oli silt päevakeskus ja väike paberike, kuhu oli kirjutatud kohvik-resto Välk. Isegi siis kui juba hoonesse sisenesime, ei saanud aru, kus on kohvik ... kohe välisukse vastas viis trepp teisele korrusele, koridoris oli saali uksed, mille taga rühm inimesi harjutas peotantsu ning nurga taga oli ... kohvik. Selline väike, paarikümne kohaga ruumike. Sisenesime ja ootasime pisut. Kuna hetkel kedagi leti taga polnud, siis võtsin julguse helistada letil olevat kellakest. Kohe tuli tagaruumist rõõmsa näo ja meeldiva olekuga daam ja juhatas meid lauda. Toitu oodates vaatasime ringi ... interjöör oli väga lihtne. Lauad ja puust toolid. Heledad steriilsed seinad ja peotantsumuusika naaberruumist, mis meie laua juures oli pisut valjem kui kohvikus olev muusika. 

Ei lastud meil kaua oodata. Seesama meeldiva olekuga daam tuli ja tõi meile kannu veega ning omaküpsetatud ciabatta´t koos maisevõiga. Täitsa hea ciabatta oli, maitsekas ja õhuline. Eelroaks oli salat, mille kuhja otsa olid seatud soojad vutiliha grillitud fileetükid. Salat ise koosnes tavalistest salatiainetest - salatiroheline, kurk, tomat, mingid huvitavad tugevamaitselised marineeritud kirsid ja sarapuupähklid. Ümber salati kolmes küljes olid poolitatud keedetud vutimunad. Eelroa välimuse kujundamisega polnud just eriti vaeva nähtud. samas polnud maitsel midagi viga. Selline lihtne salat, mis oli õnneks piisavalt mahlane, et pisut kuiva vutiliha maitsvamaks teha ning piisavalt maitsekas, et söögiisu tõsta. Ettekandja rääkis siiralt ja ausalt, et nad on alles alustajad (selles kohvikus töötaski ainult kokk ja ettekandja), siis alles kujundavad veel oma roogasid. Meie andsime talle ka siiralt tagasisidet, et see salat oli normaalne, kuid ei üllatanud meid millegagi. Seega panime nelja.

Põhiroaks oli menüüs kirjas: Liivimaa Lihaveise mahe välisfilee mündise hernetambi ja kukeseenekastmega. Veiseliha on minu lemmik. Lauale toodi praad, kus oli kaks veiselihaviilakat, keskel ports hernetampi ja ääres kolm porgandit. Kujundamisega polnud jälle vaeva nähtud, praad nägi välja nagu lõuna ajal pakutav päevapraad - lihtne ja funktsionaalne. Liha oli suhteliselt tuim, pisut üle küpsetatud ja vähe maitsestatud. Eks ma ole veiseliha osas ka väga ära hellitatud. Restoranid Pull, Härg, Argentiina ja mitmed teised on pakkunud mulle väga hästi maitsestatud, kergelt punast ja mahlast veisefileed. Ehk oleks algajad kohvikupidajad võinud valida nii esinduslikule kampaaniale nagu Maitsev Tartu mõne vähempretensioonika toiduaine. Hernetamp ... hmm, ka see oleks võinud mahlasem ja maitsekam olla .. .sinna oleks olnud vaja lisada mingit aedvilja???, ehk siis oleks mass mahlasemaks muutunud. Porgandid seevastu olid head, krõmpsud ja maitsekad. Kukeseenekaste kohta võiks öelda isegi väga hea -  maitsekas, mõnusa struktuuriga ning sobis nii liha kui porgandite juurde. Kahjuks pean sellele pearoale hindeks siiski kolme panema ... muidu ma teeks teistele toidukohtadele ülekohut.

Magustoidu nimetus menüüs polnud just kõige atraktiivsem: Astelpaju kaerakile rukkiküpsise ja kuusevõrsekastmega. Kui aga magustoit taldrikuga meie ette asetati, siis pidin tõdema, et selle kujundusega oli tegeletud. Veelgi enam, see magustoit nägi hea välja. Rukkiküpsistest kausikesed, mille sees oli astelpaju kaerakile olid kuusevõrse kastme lombis kus ulpisid maasikad ja mõned astelpajumarjad. Ja maitse oli sellel magustoidul veel üllatavam kui välimus. Kuusevõrsekaste oli imeline, pisut mõrudat maitset, mis kuusevõrsetel ikka on, polnud üldse tunda, oli selline mõnus "metsa" maitse. Kui seda kastet nautida koos krõmpsu rukkiküpsisega ja võtta sinna juurde kübeke astelpaju kaerakilet, jäi suhu kauaks ajaks mõnus maitse. Rukkiküpsised olid väga hea krõbeda struktuuriga ning huvitava maitsega. Me ei suutnud abikaasaga kindlaks teha, mida sinna oli lisatud, et sellist maitset saavutada. Maasikad olid ainsad tavalise maitsega komponendid selle magustoidu juures. Meil oli hea meel ettekandjale magustoitu kiita ja selgus, et see oligi tema idee olnud. Super. Mõnus lõppakord sellele õhtusöögile. 

Ja lõpuks toodi arve ... ruudulisele paberile püüdlikult kena käekirjaga kirjutatud arve ... nii armas ...  kahju, et polnud karbikest kuhu tipiraha panna ...  



neljapäev, 4. veebruar 2021

Chez Andre´s on isegi söömise protsess huvitav ning nauditav

Suurte ootustega sisenesime Chez Andre´sse. On ju see söögikoht olnud igal aastal eriline ja omanäoline. Kui me lauas selle aasta menüüga tutvusime, siis saime aru, et ootab taas kord maitsete paraad, sest igas toidukorras oli erinevaid toidu komponente nii palju, et isegi neid üles lugedes läks tükk aega. Eelrooga oodates rääkisime ruumi sisekujundusest, mis on eriline ... loob väga mõnusa hubase tunde. Väike nali oli ka sisenemisel - ootasime viisakalt ettekandjat ukse juures ning tema saabudes ütlesin: "laud Kalle nimele". Ta juhatas meid otse leti vastas asuva laua juurde ... kuid seal juba istus keegi. Tuli välja, et samal ajal oli broneerinud kaks Kallet laua. Kui ma enda perekonnanime ütlesin, siis lahenes probleem kiiresti ja saime laua suurema ruumi aknaaluses nurgas. 

Eelroog toodi ümaras kitsa suuga salatikausis, mis omakorda oli asetatud olümpiatõrvikut meenutava metallümbrise sisse, mis omakorda asetati taldriku peale. Kõige tipus aga kroonis varda otsa pistetud "Eclair". Ei osanud kohe kust otsast peale hakata. Õnneks tuli autor, peakokk Andrus, ise kohale ning selgitas, et seda eelrooga võib süüa otse klaaskausist, kuid võib ka valada taldrikule. Mina valisin teise meetodi, abikaasa esimese. Saatsin serveerimisaluse ja klaaskausi ära ja asusin maitseid degusteerima. Kõigepealt väike näks vardas olevast ekleerist ja siis kahvlitäis salatiampsu peale. Mmmm. Veel teine ja kolmas. Mmmm. Väga mahlane ja hapukas salat. Ekleeri sees olev kitsejuust sobis ideaalselt selle mahlase salatiga, kus komponentideks olid: mandariini-tomati kompott, tahmased kõrvitsaseemned, marineeritud redised ja taluürdid. Kopeerisin selle loetelu menüüst, sest kõik ei jäänud kohe meeldegi. Mulle meeldisid eriti marineeritud rediselaastud. Kitsejuust koos ümbrisega ja salat moodustasid nii hea terviku, et vaatamata suurele kogusele saime eelroa suhteliselt kiiresti söödud. Hea maitse püsis veel kaua peale viimast suutäit keelel. On ikka peakokal tahtmist ja aega selline "kopott" kokku sobitada. Hinde üle meil vaidlust polnud. Tugev viis. 

Kui põhiroog lauale toodi, siis ei suutnud ma vastu panna kiusatusele end selle taustal jäädvustada. Põhiroog lihtsalt oli nii kunstipäraselt serveeritud. Andsin telefoni abikaasale, kes lahkelt minu toitumisprotsessi alguse fotole salvestas. Kuna sellelt fotolt pole toit piisavalt selgelt näha, siis jäädvustasin ise veelkord taldriku sisu lähemalt. Mida sellel taldrikul kõike polnud: Grillitud hiidkrevett, kana popkorn, sous vide nori-kanafilee pähklivõi kreemi, kreveti bisque’i, marjase porgandi, kodujuustupärlite, punapeedi-ananassi, krõbeda karamell-kartuli, brioche’i, hooaja ürtide ja suvikõrvitsavõrguga. See pole põhiroog, see on maitsete paradiis. Ideoloogiliselt täiesti uus lähenemine. Selles toidus oli mitu põhikomponenti: hiidkrevett, kana popkorn ja kanafilee, mitu salativalikut ja mitu dekoratsioonielementi. Kui ma tavaliselt komplekteerin endale  suutäie põhikomponendist koos lisanditega, siis siin polnud see lihtsalt võimalik, sest oli nii palju erinevaid võimalusi. Seega katsetasime - võtsime krevetitüki koos punapeedi-ananassiga ja suvikõrvitsavõrguga (peenelt nimeti seda menüüs zuccinivõrguks) ja panin suhu ... hea eriline, maitsev. Siis proovisin kanafileed koos pähklivõi kreemi ja marjase porgandiga ... imeline, see meeldis mulle kõige rohkem. Järgmisena sain kahvlile pool kana popkornitükist koos marjase porgandi ja kodusjuustuga ... jälle hea. Ja nii edasi ja edasi. Iga komplekt sobis omavahel kokku.
 Kui lõpetasin põhiroaga, oli tunne nagu oleks ära söönud viie-kuuekäigulise lõuna. Midagi nii erilist polnud ma kaua söönud ... vist alates eelmise aasta Maitsva Tartu kampaaniast kuni tänaseni. Just sellepärast meeldib mulle Maitsev Tartu ... kokad on andnud endast parima maitseelamuste pakkumiseks. Kui headest põhiroa komponentidest valida välja kõige parem, siis oli selleks minu maitsemeele põhjal pähklivõi kreem, mis andis igale teisele komponendile omapärase ja väga hea maitse. Ka selle roa hindamisel ei tekkinud meil kahtlusi - viis pluss.

Enne magustoidu serveerimist rääkisime abikaasaga, et rohkem pole enam võimalik üllatada, kuid me eksisime. Magustoidu serveerimine ja söömine oli tõeline üllatuste üllatus. No vaadake ise seda pokaali ja ümbrist ... kuidas sellele magustoidule läheneda? Lähema vaatlusel selgus, et tutid kõrte otsas olid kohupiima mini bon-bon´id, mis sai selat ära näksata ja kohe kõrrest peale imeda põhjas olevat maasika keedist chia seemnetega. Soe bon-bon oli magus ja kõrrest tulev hapukas ... sobisid kokku. Järgmiseks võtsin pika dessertlusikaga pealt pisut  mustikasefiiri, mis oli jälle magusavõitu, kuid kõrrest tulev hapukas maasika-chia keedis tasakaalustas seda. Kui kohupiimapallikesed olid söödud, segasin sefiiri, vahekihiks olnud Alaska jäätise ja keedise endale kokteiliks ja imesin seda kõrrega. Viimased tahkemad osakesed aga sain dessertlusika peale. Juba see söömise protsess oli nauditav, maitseelamustest rääkimata. Lõpuks pühkisin vurrud sefiirist puhtaks ja õhkasin - kõht sai mõnusalt täis ja naudingute meenutamist jätkub nüüd kauaks. Meil oli hea meel tõdeda, et Chez Andre´ Maitsva Tartu menüü toidud said kõik hindeks viis. Soovitan soojalt - minge ja proovige, te ei kahetse.
 


kolmapäev, 3. veebruar 2021

Antoniuse restoranilt ootaks natuke rohkem ...

    

Antonius sai külastatud. Hotellipooles võttis külalisi vastu kena noorhärra, kes aitab riided kappi panna ja juhatab alla restorani. Restoran ise maitsekalt kujundatud ja täis kenasid noori daame, kes lahkesti meid lauda juhatasid ja Maitsva Tartu roogade osas kommetaare jagasid. Viisakas värk. Ka oli Antoniuse restoran esimene, kes meile sellel aastal peakoka tervituse jagas. Oli selline soolane ja maitsekas amps, mis pisut isu tõstis.





Ja isu oli vaja tõsta, sest eelroaks saabus välimuselt väga ahvatlev, kuid maitselt suhteliselt tagasihoidlik roog. Kuid kõigest ikka järgemööda ... eelroaks pakuti ahjusibulaid, mis olid seest tühjendatud ning täidetud portobello (seen) - sidrunikreemiga. Peale oli puistatud parmesani juustu ja täidetud sibulad olid asetatud kataifi padjale. Kohe esimesel sibula lõikamise üritusel selgus, et pealmine kiht on suhteliselt õhuke ja sees on palju kreemi. Siiski proovisin laialivalguva kreemi noaga tagasi sibulale lükata ja sinna krõbedaid kataifi helbeid ning parmesani lisada ja kui see õnnestus, siis kiiresti suhu pista. Imelik maitse oli, ja struktuur puudus sellel toidul täielikult. Kataifi ei suutnud teha sibulat ja kreemi tummisemaks ja suus oli tunne nagu sööks püreesuppi. Kahjuks oli see "püreesupp" ilma röstitud saiakuubikuteta.  Ka teine ja kolmas suutäis polnud paremad. Proovisin rohkem kataifi halbeid (mida tegelikult nimetatakse kataifi tainaks) lisada, kuid ei abi miskit ... ainus mis juhtus oli see, et helbed sai otsa ja viimased suutäied olid ikka täitsa  .... ei taha seda sõna kirjutada. Abikaasa jättis poole söömata, kuid mina pingutasin lõpuni. Jah. Oli huvitav, kuid suhteliselt ebameeldiv eelroog. Kui abikaasa rääkis kolmest, siis mina olin kriitiline ja panin kahe. Kui peab ennast sööma sundima, siis kõrgemat hinnet ei saa panna. 

Põhiroog oli jälle Järveotsa vutt ... täpselt nagu Vilde ja Vine´s. Tekkis huvitav võrdlusmoment. Antoniuses olid osad koostisosad sarnased - näiteks oli kastmeks samuti veinikaste ja lisatud oli ka juursellerikreemi, kuid erinevuseks olid kataifi helbed ja karamelliseeritud porgand, mille peal olid huvitavad majoneesitortsud. Väljanägemine oli vutiprael hea. Nagu ikka proovisin komplekteerida esimese suutäie, kuhu oli lisatud pisut kõiki komponente, et sellest maitsetebuketist aru saada. Hea oli. Maitsed sobisid teineteisega ning krõmps porgand ja vutiliha andsid toidule struktuuri juurde. Ka kataifi helbed sobisid hästi. Teise suutäiena võtsin vutiliha natuke rohkem ja kastsin selle vaid veinikastmesse. Panin suhu ... ja siis tuli meelde enne eelmise vuti söömist olnud kartused - linnuliha on tuim. Ja oligi suhteliselt kuiv ja tuim. Fileeritud oli õnneks see vutt sarnaselt Vilde ja Vine vutiga, kuid liha mahlasuselt ei andnud seda Vilde omaga võrreldagi. Enam ma seda viga ei teinud ja ülejäänud lihasuutäied võtsin koos juursellerikreemi, veinikastme ja kataifi helvestega. Siis polnud viga. Nojah, ehk kokk oligi nii ette näinud - vutti süüa ainult koos lisanditega. Uurisin pisut kataifi taigna kohta ka ... seda nimetatakse ka inglijuusteks, sest koosneb see tainas (või helbed, mis on tabavam nimetus) imepeenikestest krõbedatest kepikestest, mis moodustavad õhulise toidu (mõtlesin tükk aega kuidas seda nimetada, kuid ei mõelnud välja paremat sõna kui toidu). Seda tainast valmistatakse jahust.
Lõpuks hindamine. Ausalt. Kui poleks olnud eelnevalt seda mahlast ja maitsekat vutti Vilde ja Vines, siis oleks pannud viie miinuse, kuid nüüd ei saa üle nelja panna.

Magustoiduks oli ahjuõun,  mille peale oli põletatud besee ja kõrvale pandud käsitööjäätis ning arooniavaht. Viimane oli küll rohkem dekoratiivse otstarbega, sest kui seda suhu panna, siis on tunne nagu oleks õhku söönud ... väga nõrga maitsega väga kohev aine. Ahjuõun oli üllatuseks külm. Eelnevad kogemused ahjuõunast olid mul soojad. Ja dessertkahvliga oli seda õuna päris keeruline süüa ... ehk oleks pidanud lisama ka dessertnoa!? Maitse oli nagu ahjuõunal ... külmal ahjuõunal. Jäätis oli kõrvale hea ja mõned kultuurmustikad ka sobisid nii värvi kui maitse poolest. Kuid üllatust polnud ... või ikka oli, sellist maitseta vahtu, mis suhu pannes muutub eimillekski ... polnud ma enne söönud. Samas ei saa öelda, et magustoit oleks halb olnud ... käsitööjäätis oli väga hea. Kokku võib hindeks panna tugeva nelja. 

Homme uued muljed ... Chez Andre´ ootab meid õhtul. 


Askeetliku sisekliima, kuid maitsva toiduga Püssirohukelder

     Jõudsin jälle pisut varem kohale, kuid sisse ei saanud, sest Püssirohukelder oli suletud. Kell 11.53 tehti metalluksed lahti ning punkt kell 12 sisenesime koos teiste lõunasööjatega Püssirohukeldrisse. Kui ülejäänud tulid siia sööma päevapakkumist, siis meie loomulikult eelistasime Maitsva Tartu menüü toite. Alguses ei saanud kuidagi vedama ... kui päevapraadide sööjad juba lõpetasid, siis meile alles toodi eelroog ... kuid eks sellest saab aru. Ainult kole külm oli oodata üle kümne minuti. Pole üldse hubane olla, kui külmavärinad peal. Õnneks läks pärast eelrooga kiiresti, praad ja magustoit tulid praktiliselt ilma ooteajata ja 12.43 me juba väljusime sellest külmkambrist.

Mis siis jäi sisenemise ja väljumise vahele ? Kõigepealt eelroog. Väga kaunilt kujundatud kartulikoogile (ei osanud seda silindrikujulist kartulipüree moodustist teisiti nimetada) asetatud fileeritud ahvenaviilakad,  mille peal oli rohkelt maitserohelist ja pisut forellimarja, kahel pool kõrval sidruni-sibula-mee salsa ning ümberringi kaunis kaar röstküüslaugu aioli´st. Aioli on kaste, mis on valmistatud küüslaugust, oliiviõlist ja munast. Ilus vaadata, eks ole? Ega maitse vaatele alla ei jäänud. Ahvenaliha oli hõrk ja koos salsaga maitses hästi. Sidruni-sibula-mee salsa oli suhteliselt lihtne lisand, kuid andis eelroale just täpselt isutekitava maitseelamuse. Aioli, mis minu jaoks oli uudne kaste, sobis siia juurde hästi. Kokkuvõttes täpselt selline eelroog, nagu üks eelroog olema peab - maitsev, isutekitav ja väga hea välimusega. Tubli töö. Hindeks viis. 

Põhiroog oli küülikukoib, mis oli pistetud röstporgandi püree kuhilasse, kõrval oli ports õuna-selleri-apelsinisalsat ja peal jälle rohkelt maitserohelist. Menüüs oli kirjas ka, et toit peaks sisaldama kumkvaate ehk miniapelsine, kuid neid ma ei leidnud ... ju siis olid nad salsa sees. Need kolm törtsu püreed, mis te näete taldrikul paremas ääres, on tehtud fenkoli-kohvi segust. Jälle esmakordne kogemus sellist püreed süüa. 

Küülik maitses väga hästi, oli mahlane, pehme ja hästi maitsestatud. Porgandipüree ja salsa täiendasid üksteist ning koos küülikulihaga moodustasid terviku. Jälle andis just salsa sellist värsket-hapukat-maitsekat nüanssi juurde. Igati sobivad komponendid. Kohvi-fenkoli püree lisas tervikule erilisust ja omalaadsust. Pärast ettekandjalt kuulsime, et see püree ollagi koka omalooming. Selle peale võiks öelda, et tasemel kokk, kes sellise loomingu taldrikule pani. Kokkuvõtteks väga hea pearoog ja lisaks heale maitsele ka piisavalt suur kogus - kõht sai parajalt täis. Kui võrrelda eilse kondiga, siis siin oli liha ikka mehiselt. Sain nautida palju suutäisi koos lisanditega. Salsat oleks võinud ehk üks lusikatäis rohkem olla. Selle toidule polnud võimalik hindeks alla viie panna.

Magustoit oli panna cotta mango-granadilli kastmega, kus ääres oli ketas kookoskrõpsuga ja peal leheke maitserohelist. Panna cotta mind enam ei üllatanud, seda olen söönud nii mitmeski esinduslikus toidukohas. Püssirohukelder oli lisanud traditsioonilisele panna cotta põhjale tugevamaitselise ja hapuka mango-granadilli kastme,  mis sobis sinna hästi. Kookoskrõps oli imehea. mitte liiga magus, mitte liiga kõva. Super. Kui olin kookoskrõpsu esimeste panna cotta ja kastme ampsudega hävitanud ning jäi veel pool kaussi süüa, siis tekkis mõte - ehk oleks võinud erinevaid kastmeid kuidagi sektoritena panna cotta peale panna, sest pakutud kaste oli küll hea, kuid kümnenda ampsu juures muutus natuke üheülbaliseks. Kokkadele mõtlemisainet. Magustoit sai hindeks neli, sest selle koostises üllatas vaid väga hea kookoskrõps. Ülejäänu jäi hea magustoidu tasemele.

Täna ootab meid õhtul veel eine Antoniuses. Kuid sellest hiljem.