Teine katse Vilde ja Vine´sse oli täna lõuna ajal. Vanim poeg Karl-Johannes avaldas ka soovi Maitsva Tartu menüüst roogasid nautima tulla. Esimene võimalus mäletatavasti jäi õhtuse tümpsu ning madalsagedusvibratsiooni pärast pooleli. Kusjuures täna oli lausa täispöördega keskkond. Mõnusalt vaikne, heade vaadetega ning nauditava taustamuusikaga. Kuid jah ... kellele meeldib madalsagedustüps ja kerge vibratsioon, võivad Vilde ja Vine külastada õhtuti, kui esimesel korrusel on alustanud ööklubi oma muusikavalikuga ning need, kellele meeldib nautida rahulikku einet, soovitan pigem Vilde ja Vine´s lõunatada või siis varajast õhtusööki süüa.
2024 veebruar tuleb taas kord kampaania Maitsev Tartu. Seitsmes hooaeg meie jaoks. Seekord natuke eriline, sest 2024 on Tartu Euroopa kultuuripealinn ning see mõjutab ka Maitsva Tartu kampaaniat. Planeerime koos abikaasaga seekord kõik 24 kampaanias osalevat toidukohta läbi käia ning anname siin blogis ülevaate kogetust. Kõik hinnangud ja arvamused on subjektiivsed ning lähtuvad kirjutaja kogemusest ja maitsemeelest.
laupäev, 19. veebruar 2022
Unelmate metsseapraad Vilde ja Vine´s
pühapäev, 13. veebruar 2022
Meat Marketi kõva kõhutäis
Selle nädala ja järgmise nädala tööpäevade viimane toidukoht, kus me einestamas käisime oli Meat Market. Selle toidukoha teenindus on alati olnud väga tasemel ja ka see kord ei pidanud pettuma. Istekohad saime akna alla ja kuna väljas oli pime ja sees valge, siis olime nagu vaateaknal. Mööda läks nii võõraid kui tuttavaid, kellele me kohe silma hakkasime.
Eelroog: Kalamatsi Esna juust / marineeritud lihatomat / tomati krõbedikEelroog oli huvitav. Kõige rohkem huvitas mind, kuidas olid tehtud tomati krõbedikud ... nagu menüüs kirjas olid. Kuid selgus, et väga lihtsalt. Krõbedik oli ikka taignast, mida oli vaid immutatud tomatimahlade ja maitseainetega. Kuid maitses. Põhiosa moodustasid selles eelroas tummised tomatid, mis olid pandud marinaadi sisse. Tomatite vahel ulpisid kitsejuustu tükikesed. Marinaad oli päris hea, nii kitsejuust, krõbedikud kui ka tomatid olid selles hea kergelt vürtsika maitse juurde tõmmanud. Kitsejuust ja tomatid sobisid ka hästi. Kuid pisut minimalistlik oli see eelroog. Oleks nagu midagi veel tahtnud ... ikkagi meat market ... peaks ju liha osatama teha. Mäletan nende imelist veisecarpacciot ... ohh, siiani jooskeb suu vett kui sellele mõtlen. Seega ootuste ja kvaliteedi valem kehtib. Hindeks neli.Pearoog: Meat Marketi rõngasvorst / hollandaise kaste / kartulikreem / sibulamoos / lehtkapsas
Kampus on tudengitele ...
Nagu eelmisel aastal nii ka sellel oli Kampuses taustamuusikaks korralik tümps. Kuna seekord oli vähem külastajaid, siis tundus muusika eriti vali. Ma ei saa aru, miks küll peaks söögikohas selline taustamuusika olema. Kas see on tudengite maitele kohane??? Ei saa korralikult rääkida oma kaaslasega ega saa ka nautida rahulikult toitu. Teenindusel polnud viga. Tudengiealine ettekandja oli meeldiva jutuga ja selge diktsiooniga. Tutvustas meile lauale toodud eineid hästi.
Eelroog: SOOLASIIG | krõbe kartul, tillimajonees, siiamari.Huvitava väljanägemisega oli ka pearoog. Need krõmpsud värvikad pealmised vahvlisarnased tükid olid moodustatud tapiokkist, mida oli värvitud kalmaarivärviga ning siis kuivatatud. Huvitav ja maitsesid huvitavalt. Kui ettekandja toidu lauale tõi, soovitas ta iga suutäit võtta koos toidu all oleva kastmega. Serveerimisel toodi isegi lusikad, millega saaks kastet eraldi võtta. Kuid kui ma olin esimese suutäie võtnud, sain aru, et kaste oli väga rammus ja väga intensiivse maitsega. Ükskõik mis komponenti koos kastmega võtta, oli kastme maitse kohe domineeriv. Kusjuures olid õuna suvikõrvitsa ribakesed koos kataifi taignasse keeratud kammkarbitükkidega maitsvamad kui koos kastega sama kombinatsiooni proovides. Samas tapiokikrõps oli vaid kaunistuseks, ei sobinud väga muude komponentidega. Kammkarp üksi aga oli suhteliselt maitsetu... . Kui teha mereandidest toitu, siis ootaks sellelt ikka mereandide maitset ka ... kuid siin domineeris vaid kaste. Pärast arutelu panime hindeks kolme. Kusjuures kujutasin ette kuidas ma lusikaga seda kastet võtaks ja ... süda läks pahaks. Ettekandja tundus meie tagasiside osas üllatunud olevat. Mõnele eelmistest külalistest oli kaste väga meeldinud. Jajah. Maitsed on erinevad. Sellepärast ma oma blogi sissejuhatuses rõhutangi, et hindan toite vaid oma maitsemeelest ja kogemustest lähtuvalt.
laupäev, 12. veebruar 2022
GMP Patisserie
13 pole õnnetu number... vähemalt mitte see kord. Just see oli GMP Patisserie kohviku järjekorranumber meie Maitsva Tartu toidukohtade külastamise jadas. Kusjuures käisime seekord kogu perega. Tõsi, vaid vanim poeg sõi Maitsva Tartu täismenüü toite, keskmine võttis vaid magustoidu sellest menüüst ja noorem eelistas muid valikuid. Kusjuures selles kohvikus käisime juhuslikult ka eelmisel aastal kõik koos. Hea rahulik koht perega söömiseks. Ei midagi supermugavat ... selline lihtne. Võibolla oligi hea ... ei pidanud poisse kogu aeg manitsema ... nad ju sellised elavad ja rõõmsad.
Mulle juba hakkab tunduma, et see aasta on hinded eriti kõrged. Siiani on toitude eest olnud vaid üks kolm ja keskkonna eest ka üks kolm. Ülejäänud kõik neljad-viied. Loodan, et nii jääbki. Siis oleks läbi viie aasta kõige maitsvamad road ...
Pepes on oma menüüd tublisti arendanud ...
No nii. Ekvaator on sellel aastal ületatud. Kaksteist käidud ja üksteist vee minna. Saatuse tahtel oli kaheteistkümnendaks söögikohaks Pepe´s, kus eelmine aasta just kõige paremad mälestused polnud. Kuid aastad pole vennad.... nagu ma juba mitmed korrad olen väitnud. Seekord olime seal lõuna ajal ning rahvast oli mõnusalt vähe. Ka lauad polnud nii tihedalt üksteise vastas nagu eelmisel aastal. Seega miljöö oli tuntavalt parem. Mitte küll päris viieline, kuid hea nelja saab ikka panna.
reede, 11. veebruar 2022
Werneri õhtusöögiga võis väga rahul olla - oli nii üllatust kui maitsekust.
Werneri teisel korrusel olid reede õhtul kõik lauad broneeritud. Küll oli hea, et üks broneeringutest oli meie saadetud. Kusjuures me jõudsime tehnilistel põhjustel (viisime keskmise poisi teatrisse) tervelt 45 minutit varem, kuid laud oli kolme minutiga valmis ja saime alustada toitude nautimisega. Ka Werneris sai omavahel rahulikult rääkida, vaatamata sellele, et saal oli rahvast täis. Huvitav, kuidas ikka nii on, et ühes kohas on see võimalik ja teises mitte. Ilmselgelt akustika teema ...
Pierre tagatoas saab nautida prantsusepärast keskkonda.
Pierre tagatoas on ütlemata rahulik ja mõnus lõunatada. Mõnus prantsusepärane miljöö, vaikne hea muusika ning rahulik, meie puhul täitsa inimtühi, ümbritsev keskkond. Mis nii viga. Oli võimalik pühenduda toidule. Arvestades, et see on juba kümnes Maitsva Tartu kampaania toidukoht külastada, sai teha võrdlusi eelmistega. Ning ka eelmiste aastate kogemustega.
neljapäev, 10. veebruar 2022
Neljaline õhtusöök Sparglis.
Vahepeal pidin koroona tõttu kodus istuma. Nüüd aga on jälle tervis hea, test negatiivne ning võimalus jätkata Maitsva Tartu söögikohtade külastamist. Huvitav ... räägiti, et maitsemeel lahkub viiruse saabudes ... kuid minul polnud maitse tundmisega mingeid probleeme. Nojah. Eks see viirus mõjubki erinevalt. Siiski tundub, et see uus tüvi, mis kiiresti kõikjal on levinud, pole enam nii ohtlik, kui algne. Kuid see selleks.
Sain eile kirja Gustav Gastro Cafe peakokalt Martin´ilt, kes selgitas mõisteid äkis ja tartar. Tasub lugeda, väga põhjalikud selgitused. Lisasin selle tema loal Gustavi blogi juurde kommentaaridesse.
Täna õhtul oli broneeritud kella 20.30-ks Vilde ja Vine õhtusöök. Kuid kui me kohale jõudsime, siis käis allkorrusel ööklubis selline tümps, et põrand värises. Kuna ma ei kannata kohe üldse madalsagedusvõnkumisi, mida bassihelid tekitavad, siis otsustasime loobuda õhtusöögist ning broneerida kunagi tulevikus lõunasöök. Siis ehk on rahulikum. Kuid kuna olime juba välja tulnud, siis helistasin kiirelt Sparglisse, mis koroona tõttu oli vahele jäänud ja küsisin, kas võime neile õhtustama tulla ja rõõm oli suur, kui saime positiivse vastuse. Vot selline eelmäng tänasele õhtusöögile. Lõpuks aga istusime lauas ja kuulasime rahulikku muusikat ning ootasime eelrooga.
teisipäev, 8. veebruar 2022
Restoranis Fii pakuti magustoiduks "sipelgapesa" ... koos päris sipelgatega.
Soovisin broneerida Fii einet pühapäevaks 13.veebruariks, kuid üllatusega väitis broneeringusüsteem, et pühapäeval on restoran suletud. Seega tuli ümber tõsta ... kuid käidud sai seal sellegipoolest. Restoran Fii meeldib mulle oma hea mürasummutuse pärast. Mäletan, kui olime seal "Köögikurat" raamatu esitlusel, siis oli saal rahvast täis, kuid lauas sai omavahel rahulikult rääkida. Nii ka täna ... kui olime hakanud oma einet lõpetama tuli naabriks kümneliikmeline jutukas kogemustega naiste grupp. Kuid nii üllatav kui see ka polnud, ei seganud see karvavõrdki meie suhtlust üle laua. Imeline. Ka teenindus oli sõbralik ja hea. Kelner oli meeldivalt lahke. Kuid nüüd toidust.
Eelroog: Kartuli lõik. siiamari / suitsune creme fraiche / murulaukEsimene üllatus oli, et eelroog toodi lauale nagu pitsalõigud karbiga ja sealt siis saime ise endale taldrikule tõsta peentest friikartuliribadest alusel eelroa. Mul see eriti hästi ei õnnestunud, sest kartulitükid kippusid vägisi lauale pudenema ja kuna need olid suhteliselt õlised, siis jäid rasvaplekid kohe järele. Huvitav lahendus. Mis aga puutub maitsesse, siis ... ka siin oli põhjas olevad kartulid probleemiks, neid oli palju ja nad olid rammus ... kui mitte öelda rasvased. Samas pealiskiht oli väga maitsekas. Eriti kuigilõigud ja siiamari. Samuti oli tunda sidrunimahla maitset, mis tegi katte mahlaseks ja hapukaks. Ka kahe kihi vahel olev kreem oli mõnusalt pehme maitsega, tasakaalustas katte intensiivseid maitseid. Kuid kokkuvõttes jäi suhu ikka kartuli rasvane maitse. Ei oska soovitadagi, mida võiks teisiti teha. Kui kartulipõhi millegi muuga asendada, oleks see juba teine roog. Ehk proovida keedukartuli põhja?? Vot ei tea. Kuna kate oli maitsev ja paigas, panen nelja miinuse. Põhiroog: Fiievi kotlet. maisikana / pistaatsia / korea rooma salat / spinati-kartulikreem / maapirnPõhiroa nimetuse lugesime esimese hooga kiievi kotletiks, kuid alles kolmandal katsel nägime K asemel F tähte ehk see oli Fiievi kotlett. Väga originaalne, sest sarnasus kiievi kotletiga oli, kuid seda vaid välimuselt. Selle pehme kanaliharulli sees oli pistaatsiapähklivõi, kuhu oli lisatud vürtsikaid maitseaineid sh tšillit ja sisu, mis esimese lõikega laiali valgus, andis kanalihale mõnusa vürtsika ja mahlase maitse. Kusjuures see või ei tundunud üldse rasvane ... nagu enamasti tavalisel kiievi kotletil. Lisaks olid imehead ja erilised lisandid. Mulle meeldis kõige rohkem basiilikumajonees ... no tõsiselt maitsekas ja sobis kanaga imehästi. Jätsin viimaseks suutäieks just väikese kanatüki koos selle imehea majoneesiga, et suhu jääks eriline maitse. Tasub tähele panna, et algsel fotol oli kanarull otse majoneesi sees, kuid meile serveeritud prael eraldi kõrval. See oli kokal hea mõte, sest muidu oleks esimese lõikega segunenud pähklivõi ja majonees ning polekski nende kahe puhast maitset saanud eraldi nautida.
Teises ääres olev huvitavat ribakest nimetas kokk korea-rooma salatiks ... jälle midagi erilist ja päris tugevalt vürtsikat. Neile, kes armastavad vürtsikaid toite, peaks see eriti meeldima. Kusjuures kui seda koos kana ja pählivõiga võtta, ei tundunudki enam nii tugev vürtsine. Keskel oli aga spinati-kartulikreem, mis oli kaetud marineeritud maapirniketastega. Kokku sai maitsva ja korraliku kõhutäie. Peaks uurima, kuidas seda basiilikumajoneesi tehakse ... vaja ise ka kodus proovida. Hinne kindel viis pluss.
Magusroog: Sipelgapesa. kataifi / passion / pekaanipähkel / jänesekapsasSuur oli meie üllatus, kui kelner enne magustoidu toomist meie laua juurde tuli ja ütles: "Nagu te lugesite, on meil magusroaks sipelgapesa. Peakokk soovitab seda koos sipelgatega. Kas te soovite sipelgaid?". Mida!!?? Esimene kujutluspilt oli sipelgatest, kes mööda pesa sibavad ... kuid kelner selgitas kiiresti, et need on kuivatatud sipelgad. "Mis seal ikka", ütlesin mina, "kui peakokk soovitab, siis pange sipelgad peale". Abikaasa aga eelistas võtta sipelgaid kausikesega kõrvale ... igaks juhuks. Kusjuures pärast kallas temagi need väiksed kuivatatud olevused toidule. Päris huvitav mõte. Olen igasugu sitikaid ja skorpione Hiinas turul proovinud, kuid sipelgaid sain esmakordselt. Võtsin prooviks ühe kohe alguses keelele ja tunnetasin selle maitset ... selline kerge hapukas maitse oli. Kui vaatate kõrvalolevat fotot, siis sipelgad on need väikesed mustad täpid inglijuuste all.Nüüd aga toidust tervikuna, sest ega see väike ports kuivatatud sipelgaid väga tugevat lisamaitset ei andnud. Pigem oli selline eriline lisand. Põhiline osa toidust oli passionikreem, mille sees ja all olid pekaanipähkli tükikesed ja peal kataifi ehk inglijuuste kuhi sipelgapesa sarnast moodustist loomas. Lisaks oli kreemis sees värskeid vaarikaid ja mustikaid hapukust juurde andmas. Peale oli pandud hapukad jänesekapsalehed ... Kokku eriline ja maitsev magusroog. Inglijuuksed ja pähklitükid olid nii hea maitsega kui ka andsid toidule hea struktuuri. Selle magustoidu võib nimetada samuti parima magustoidu nominendiks.
Üheksa käidud, neliteist veel ... pärast kahte sellist üllatuseinet lausa ootame, mida järgmine toidukoht meile pakub ... kahjuks tuleb järgmist jälle oodata ... kuid eks ta millalgi tuleb ....