laupäev, 3. veebruar 2018

Teine toidukoht - Meat Market

 
Küülikumaksasalat
Laupäeva 03.veebruari lõunasöök toimus Meat Marketis. Saime koha jälle akna alla ning joogiks võtsime seekord lihtsalt sidrunivett. Ettekandja ahvatles meid küll heade alkoholivabade kokteilidega, kuid jäime siiski vee juurde. Lisaks toodi lauale kohe ka sooja kohalikku leiba, mida serveeriti purustatud päikesekuivatatud tomatite seguse võiga. Päris hästi maitses.
 
Eelroaks oli küülikumaksasalat. Täiesti üllatav maitse. Küüliku maks oli niimoodi valmistatud, et tüüpilist mõru maksa maitset polnud kõige vähematki tunda. Ettekandja pärast väitis, et maksa tuleb piima sees leotada, siis võtab mõru maitse ära ... ju siis oli sedagi piimas leotatud. See maks oli nii hõrk ja hästi maitsestatud. Eriti sobis kerge parmesani juust maksa peale riivituna. Ja salat oli samuti seal juures maitsekas ja mahlane. Täiuslik eelroog - viis punkti. 
 
metsseakael
Põhiroaks oli metsseakael seeneorsoto ja fermenteeritud kapsaga. Sellega sai kohe alguses nalja: ettekandja tõi toidu lauale ja hakkas seda meile tutvustama ning kui ta jõudis küüslaugukastmeni, siis jäi äkki vait, võttis meie taldrikud ning läks sinna küüslaugukastet panema ... see oli ununenud. Ikka juhtub. Saime ka teada, mis on orsoto - see on nagu risoto aga odrakruupidega valmistatud. Maitses väga hästi ja nägi välja nagu Eesti rahvatoit. Mis puudutab aga metsseakaela, siis meile mõlemale tundus, et see oli liiga üle küpsetatud. Kuiv ja tuimavõitu. Kastme pisut maitsestas liha, kuid ikka ... oleks võinud parem olla. Ka kapsas seal juures oli liiga hapu. Võib-olla ei oska ma fermenteeritud kapsast lugu pidada, kuid mulle see kapsas ei maitsenud. Kui kõik need põhiroa osad kokku panna, siis sai sellise hea korraliku kõhutäie, kuid ei midagi väga erilist. Neli punkti oleks sellele komplektile piisav hinnang.
 
Karamellikrõmpsik
Magustoiduks oli seekord karamellikrõmpsik. Minu arvates täiesti eksitava nimega toit. Selles polnud midagi krõmpsuvat. Hoopis napoleoni kooki meenutav moodustis, kuhu oli peale lisatud karamellkreemi sarnast ollust. Vahele oli pandud aga õunamoosi. Lisandiks mingi huvitav jäätis. Koogi tainakihid olid päris kõvad, nii et kahvliga süües oli neid raske tükikesteks teha ja tuli rullida terve riba ümber kahvli ... mis aga oli suhupanemiseks ja nautimiseks liiga suur. Aga kui see riba oli koos moosi, karamellkreemi ja jäätisega lõpuks suhu ära mahutatud, siis maitses päris hea. Veel kord ... ei krõmpsunud suus. Kokkuvõtteks võiks magustoidule panna hindeks hea ehk neli.
 
Teenindus oli ka selles toidukohas kiire ja meeldiv. Vaade tänavale ja üle tänava asuvasse hiinakasse huvitav.
 
Kui olime lõuna lõpetanud, siis astusime läbi kõrval asuvast Chez André´st ja panime kinni kohad homseks lõunaks. Homme kuulete sellest.



reede, 2. veebruar 2018

Maitsev Tartu algus ja esimene katse


Kui kõik algusest peale ära rääkida, siis algas kõik sellest, et minu meiliboksi potsatas selline sõnum:

1.-28. veebruarini toimuvas maitseelamuste kampaanias „Maitsev Tartu 2018“ osaleb 14 Tartu restorani.

Ainult veebruaris saab nautida uusi toiduelamusi pakkuvat ja sõbraliku hinnaga kolmekäigulist erimenüüd 14 Tartu restoranis, kus töötatakse just selle kuu puhul peale tavamenüü välja ka erimenüü. Toitude valmistamisel kasutatakse võimalikult suures osas kohalikku toorainet ja nii mõnigi restoran pakub vabariigi juubeliga seoses temaatilisi üllatusi. Kolmekäigulisele erimenüüle kehtib komplektihind 21 eurot.

Kampaanias osalevate restoranide peakokad annavad oma parima, et üllatada linnaelanikke ja -külalisi hõrkude ja naudinguid pakkuvate eriroogadega. Kõiki menüüsid hindab žürii ja selgitab välja parima. Toidunautlejad saavad hinnata restoranide pingutusi ja selgitada välja külastajate lemmiku. Oma hinnangu saab anda kodulehel www.maitsevtartu.ee vastava restorani juures oleval hindamisskaalal. Tulemused selguvad 6. märtsil.

Menüüde ja restoranidega saab tutvuda kampaania kodulehel www.maitsevtartu.ee.  

Maitsev Tartu 2018 kampaanias osalevad:  restoran Antonius, Cafe Truffe, Chez André, Dorpat, Fii, Gustav Gastro Cafe, JOP Antonius, Meat Market, Pierre, Polpo, Spargel, UmbRoht, Vilde ja Vine, Ülikooli kohvik.

„Maitsev Tartu“ on tartlaste ja linna külaliste poolt oodatud maitseelamuste kampaania, mis toimub juba neljandat korda.

Mõeldud - tehtud. Hakkame koos abikaasaga külastama eriliste maitseelamuste pakkujaid. Vaatame, palju kuu ajaga jõuab ära käia. Oma elamusi ja kogemusi aga jagan siin blogis.

Esimeseks valisime Dorpati. Proovisin 02.veebruaruil kell 11.05 broneerida õhtuks lauda http://www.maitsevtartu.ee/soogikohad/dorpat/  lehel oleval numbril... Vabandati, et sellel numbril lauda broneerida ei saa, anti teine number. Helistasin järgmisel numbril, seal samuti vastati, et see pole õige number. Paluti oodata ning telefon läks ooterežiimile. Asi lõppes sellega, et pärast viieminutilist ootamist selgus, et toitlustusjuht ei võta hetkel vastu ning lubati, et ta helistab tagasi. Hmm. Ootan siis.

Kell on 11.53. Pole veel helistatud
Kell on 12.19. Pole veel helistatud.
Ja nagu nipsti - 12.23 telefon helises ja laud õhtul kella 18-ks on broneeritud. Väga meeldiv härrasmees kiitis nende kööki taevani.

....

Dorpati restoran oli meeldivalt tühi, lõpupoole tuli üks paarike meile lisaks ja üks ingliskeelne härra ka. Muusika oli meeldiv ja vaikne. Kuid nüüd siis toitudest:
Eelroog: Suitsutatud võikala rohelise spargli, lillakartuli ja fenkoli-võikastmega.
Kala oli pisut soolane, mis tekitas isu, samas fenkoli-võikaste sobis sinna juurde. Siiski panin  sellele toidule kolm punkti viiest, sest ehk ootused olid suured ja maitse oli hea, kuid mitte nii eriline.

Põhiroog: Köömne marinaadis lambafilee naerise ja porgandiga, kivipuravikukastme ja jõhvikatolmuga.
Nii head lambaliha polegi veel söönud. Köömnemarinaad oli kergelt tuntav, liha pehme ja hõrk, kõik lisandid suurepärased ... eriti kivipuravikukaste. Lisaks oli veel kartuli-seenekotlett, mida menüüs kirjas polnud. Tõeline maitseelamus. Täiesti viis pluss. Üks naeritükk oli mõru sisse juhtunud, kuid see ei vähendanud toidu kui terviku väärtust. Kusjuures oli ka kogus selline, et kõhu sai sellest põhiroast täitsa täis. Võib-olla oleks seda pidanud isegi lõunaks sööma, mitte õhtusöögiks. Soovitan seda rooga soojalt kõigile gurmaanidele.

Magustoit: Mustika-mascarponekreem kõrvetatud besee ja ebaküdooniageeliga
Kui toit lauale toodi ja seda tutvustati, siis küsisin, et mis need klaasjad moodustised on. Ettekandja vastas naeratades - sulatatud suhkur ... nagu kukekomm. Nii tore tutvustus. Aga magustoit ise oli alguses päris hea, kuid lõpuks läks liiga magusaks. Pistaatsiapähklikreem ja ebaküdooniageel pisut tasakaalustasid seda magusust, kuid neid lisandeid oli selle kreemikoguse kohta liiga vähe.
Magustoit sai minult ainult kaks punkti. Oleks võinud lõpetada pearoaga.

Teenindus oli väga meeldiv ja viisakas. Muide - soovitan seal tellida Kunksmooriteed meega, väga hea ja maitsekas.

Homme läheme lõunat sööma Meat Marketisse http://www.maitsevtartu.ee/soogikohad/meat-market/ . Laud kella kaheks kinni pandud ja ootused jälle kõrged. :)