laupäev, 9. veebruar 2019

Tasemel Polpo on Maitsva Tartu pärl

Laupäeva õhtul oli meil kavas Polpo restoran. Kuna abikaasa vanematel oli neljakümnes pulma-aastapäev, siis kutsusime nemad ka õhtustama. Laud oli reserveeritud kella 17-ks ja jõudsime isegi veerand tundi varem kohale. Alguses ehk pisut segas asjaolu, et meie poeg Karl-Johannes võistles parajasti Tallinnas mainekal judoturniiril ning kangesti kippus pilk minema telefoniekraanile, kus näitas tulemuste tabelit online. Saime tähistada lisaks aastapäevale ka poisi kolmandat kohta. Väga tubli temast.
 
Nagu esinduslikes restoranides kombeks toodi kõigepealt peakoka tervitus, mis oli lisaks Maitsva Tartu menüüle. Selleks olid peedikrõpsud mingi kalavõidega. Dekoratsiooniks olid merekarbid … minu arust enamuses olidki merekarbid. Vaadake seda fotot. Tumedad laigud on peedikrõpsud ja heledad merekarbid. Kui nüüd maitsest pajatada, siis ei maitsenud. Ausalt, need krõmpsud olid mõruda maitsega … nagu pisut kõrvetatud. Lisandiks olnud võie ei andnud neile kuigi palju juurde, sest ikka domineeris see mõru maik. Käsitööleib, mis kohe peale tervitusampsu toodi oli hea ja kompenseeris alguses olnud pettumuse. Menüüvälised toidud said minult hindeks nelja. Kokk oleks võinud meid tervitamata jätta, ma poleks üldse pahandanud.
 
Eeltoiduks pakuti kõrvitsat seemnete, salati ja juustuga. Lisaks oli seal majonees, mis andis komplektile eriti hea maitse. Selle eeltoidu kohta võib öelda, et just selline peabki eeltoit olema - mitmekesine, maitsev, mitte eriti rammus, hea väljanägemisega ning eriline. Peale puistatud külm feta juust oli pärl selle eelroa juures. Tuju läks kohe rõõmsaks ja maitsemeeled hakkasid intensiivselt tööle. Ämma väitel olid ka värvid kenasti harmooniliselt paigas. Kõrvits, mis kipub toidu valmistamisel kergesti pudruks minema oli selle roa juures mõnusalt krõmps. Parim eeltoit, mis ma siiani söönud olen. Kindel viis.

Kui pearoog lauda toodi, siis lausa ahhetasime … see oli niiiii suur. Vasika šnitsel laius kogu taldriku ulatuses, sellel olid suured kuhjad mädarõikamajoneesi ja salatiks lisatud peaaegu toored või siis peaaegu küpsed õunaribad ja veel mingi aedvilja ribad. Vasikašnitsel oli mõnusalt pehme, kui pisut norida, siis väike nurgake oli natuke vintskem, kuid see ei mõjutanud kogumuljet. Mädarõikamajonees tegi liha veelgi mahlasemaks. Kõht sai head rooga kõvasti täis, seda enam, et lisaks oma praele sain ma ära süüa ka pool abikaasa oma. Tegin seda hea meelega, sest toit oli väga maitsev. Viis on sellele toidule õiglane hinne.
 
Magustoiduks saime suure poti sees brownie aprikoosimoosi ja tumeda šokolaadiga. Foto sellest magustoidust eriti välja ei tulnud. Maitsva Tartu tutvustuses olev foto on ilmekam, sest seal pole kausi servad nii kõrged. See hele aine kausi keskel on maitsestamata kohupiimakreem, mis väga hästi tasakaalustas šokolaadi magusust. Allpool olnud hapukas aprikoosi moos oli selle toidu parim osa. Kokkuvõttes ka magustoidule viis punkti.
 
Ka teenindusele polnud seekord midagi ette heita. Viisakas, kõrgetasemeline ja sõbralik. Kui interjöörile midagi ette heita, siis ainult seda, et tegemist on keldrirestoraniga. Möödujate jalgu on huvitav vaadata küll, kuid parema meelega vaataks kõrgemale. Segas ka kõrvallaudade juurde tulnud suur sünnipäevaseltskond, kuid eks nemadki tahtsid end vabalt tunda. Keskkond sai neli punkti.

reede, 8. veebruar 2019

Café Shakespeare Maitsev Tartu menüü ei pakkunud elamust

Täna õhtustasime Café Shakespeare's. Igati viisakas koht, saime mõnusa kahese laua ning vaatamata päris suurele külastajate arvule oli teenindus kiire. Toitu oodates saime rahulikul häälel rääkida, vaatamata sellele, et olime ovaalse laua erinevates otstes. Huvitav oli, et vaatamata suurele inimeste hulgale ruumis ei tekkinud kordagi tunnet, et kohvikus on liiga mürarohke. Interjöör oli maitsekas. Esimest korda elus tundsin ma huvi abstraktse kunsti vastu … vaatasin ja vaatasin ning vist isegi sain aru, mida oli kujutatud. Mida ma vaatasin - selle jätan lugejatele mõistatuseks. Teenindus oli ka sõbralik ja lahke. Ehk pisut liiga familiaarne. Siiski paneks kokkuvõtteks keskkonna hindeks viie.
 
Laual oli meid ootamas rohke sidruniga kannutäis vett ja üsna pea lisandus sinna soe sepik koos võiga. Seekord nuusutasin tasakesi enne pealemäärimist võitopsi ja veendunud, et kõlbas, määrisin või sepikule. Polnud väga vigagi. Aga kui toodi eelroog, siis mõistsin, et olin talitanud kiirustades. Eelroaks oli käsitöö kanamaksapasteet kõrvitsa-mango tšatni ja krõbeda ciabatta’ga. Nagu te fotolt näete, oli pasteedikogus võrreldes lisanditega märkimisväärne. Alguses pakutud sepik oleks nüüd marjaks ära kulunud. Esimesed ampsud pasteeti koos ciabatta´ga oli maitsev, kuid kui ciabatta otsa sai ja järele jäi veel hulgaliselt rammusat maitsvat pasteeti, siis see osutus lisanditeta natuke liiga tugevaks eelroaks. Pasteediportsude vahele peidetud marineeritud kõrvitsatükikesed pisut lahjendasid suutäisi, kuid mitte piisavalt. Ega pasteedi maitsel viga polnud. Just lisandite vähesuse tõttu panen eelroale hindeks neli.
 
Põhiroaks serveeriti Põltsamaa õunasiidris ja koores hautatud küülikukoib herne-kartulitambiga. Ja nagu minu eeltoidu mõtteid aimates tuli nüüd ettekandja ja küsis, et ega me sepikut juurde ei soovi. Kahjuks oli see pakkumine liiga hilja. Otsekohese mehena ei jätnud ma seda talle mainimata. Herne-kartulitamp maitses nagu herne-kartulitamp … ei midagi erilist. Kõrvale pandud jänesekapsalehed natuke tegid tambi hapukamaks. Kui koorekastet juurde panna, siis võis seda tampi täitsa süüa. Jänes oli samuti kastmega koos söödav. Jänese maitsestatus oli rahuldav … kuid jälle … ei midagi erilist. Sõime prae ära, kõht sai korralikult täis, kuid … kuhu jäid maitseelamused. Kirss jäi tordilt puudu. Seega, vabandan peakoka ees, kuid panen hindeks kolm.
 
Siiski väike kirss tuli. Nimelt magustoit oli nii välimuselt kui maitselt igati tasemel. Natuke kahju, et kohviku kehv valgus ei too fotol head kujundust piisavalt välja, kuid proovige suuremalt vaadata, siis ehk näete, kui oivaline pott taldrikul oli. Muide, see kõik oli söödav. Magustoidu nimeks oli kergelt tšilline šokolaadikreem magusa mulla all. Potiks oli krõmps vahvel, mis oli kaetud mitte eriti magusa šokolaadiga ning šokolaadikreem potis oli mõnusalt hapukas ja parajalt tšilline. Seega magustoit kindel viis. Kohvisõpradele soovituseks - selle magustoidu kõrvale sobib hästi mitte eriti magus kohv.
 
Homme ootab meid Polpo. Eelmisel aastal sai see restoran meilt väga hea hinnangu, eks näis, kas nad on oma taset hoidnud. Järgmine postitus siis homme õhtul.

teisipäev, 5. veebruar 2019

Mitteoodatud külalised restoranis Antonius

Täna õhtustasime Maitsva Tartu kampaania raames restoranis Antonius. Algus oli päris huvitav. Jõudsime viis minutit enne seitset kohale. Hotelli administraator võttis abivalmilt meie palitud ja saatis alla restorani. Läksime abikaasaga alla ja … mitte kedagi polnud, ei külalisi ega teenindavat personali. Ootasime mitu minutit, hõikasin "halloo" … ei midagi. Läksin siis üles tagasi ja mainisin administraatorile, et pole kedagi. See tuli koos meiega alla ja läks köögiuksest sisse ning … oh imet, natukese aja pärast väljus sealt noor tütarlaps, kes palus meil laua valida. Ei vabandusi ega kohmetusi. Hakkas meile kohe jooke müüma ja oli üpris üllatunud, kui me ainult vett soovisime. Minu kaasa võttis ka tassi teed, mis pärast arvel kajastus kannuna. Olgu. Nüüd asja juurde. Me olime seal ju Maitsva Tartu elamusi saamas...
 
Kõigepealt toodi isutekitaja, milleks oli kirsstomat parmesani juustuga. Selline ühe ampsu isutekitaja. Kuid kui amps oli suhu ja keeleni jõudnud, siis oli tunne nagu oleks klaasi tekiilat ära joonud. Väga vürtsine suutäis. Tomat oli tugevasti pipardatud ja parmesani juust on teada tuntud tugevamaitseline. Kui lisada veel maitsetaimed, siis … ohh milline isu tekkis. Süljenäärmed hakkasid kohe tööle.
 
Järgmisena toodi isevalmistatud seemnesaia ja mustikaleiba koos maitsevõiga. Mina võtsin ainult leiva. Panin määrdevõi peale ja … sain kohe aru, et ilma võita oleks ehk söödav olnud, kuid määrdevõi tegi leiva täiesti vastikuks. Kui ma võtsin võitopsi ja nuusutasin seda ollust, siis … ärge teie seda tehke … minu arust see haises nagu viis nädalat soojas seisnud või. Kusjuures oligi soe või, kleepus noa külge kinni nagu liim. Jäigi võileib minust taldrikuäärele ja ettekandja sai selle lõpuks biojäätmete kasti valada. Kohutav elamus. Kui oleks seda eraldi hindama pidanud, oleks ühe pannud. Koos suutäiega, mis sellele eelnes aga saab Antonius Maitsva Tartu komplektile lisatud toiduainete (so. isutekitaja, leib, sai, või, vesi jms) eest kahe, sest nagu ma abikaasa jutust aru sain, polnud ka mustikatega käsitööleib seal suurem asi.
 
Eelroaks saime Järveotsa talu vutimunad siia tartari ja petersellimajoneesiga. Täiesti eestimaine toit. Peal oli selline jahu-, soola- ja veekrõmpsik, mis on tindiga tumedaks värvitud. Loomulikult loodusliku toidutindiga. Allpool vutimunad, sibul ja majonees. Põhjaks aga toored siiakala tükid. Serveerimine oli ilus. Siiakalaga tuli meelde "Siin me oleme" film, kus linnapreili armastas peremeest "nagu siiakala". Mina seda siiakala ei armastanud, sest mulle tundus see maitsetu. Kui võtta suutäis kala koos vutimuna ja sibulaga, siis jäi domineerima sibulamaitse ja siiakala eriti ei tundnudki. Majonees ei suutnud ka maitset eriliseks teha. Kokkuvõttes " … ei midagi erilist …" Panen hindeks nelja miinusega. Ega see toit just halb ka olnud.
 
Põhiroog oli aga väga hea. Madalal temperatuuril küpsetatud seakülg porgandikreemi, sinepiseemnete ja röstitud porruga maitses imeliselt. Parem veel kui Dorpatis söödud loomaliha. Seakülg koos selle peal olnud sinepiseemnete ja kergelt maitsestatud lihaleeme ning porgandikreemiga tahtsid keele alla viia. Veel nüüdki kirjutades hakkavad süljenäärmed tööle. Viis pluss. Kahju ainult, et seda head rooga nii vähe oli … sõin küll väikeste ampsudega, kuid ikka sai roog kiiresti otsa.
 
Magustoit oli samuti täiesti eestimaine. Kuusevõrse-biskviitkook sambla ja plaksuva jäätisega. Kuusevõrsekook oli väga tugeva "metsa" maitsega. Alguses tundus mulle nagu oleks pehmet sookailu närinud, kuid pärast paari suutäit tuli kuusevõrse maitse eriti hästi esile. Mustikad ja punased sõstrad andisid toidule hapuka maitse ning jäätis peal pehmendas mõnusasti neid tugevaid maitseid. Magustoidu ära söönud, jäi suhu selline hea hapukas maitse. Mõnus. Hindeks viis.
 
Kui nüüd natuke teenindust ja interjööri hinnata, siis pole keldrirestoranid mulle veel meeldima hakanud. Seinal olnud maalid muudavad interjööri küll hubasemaks, kuid massiivsed kiviseinad ümberringi ei tekita meeldivat tunnet. Muusika oli selline "Jeeves and Wooster" filmi tunnusmuusika laadne, piisavalt vaikne, et mitte segada vestlust. Teenindus … nojah … ei olnud seda elegantsust nagu ma sellise taseme restoranilt oleks oodanud. Ettekandjaks oli noor tüdruk, kes sobiks ehk sööklasse, kuid mitte restorani ettekandjaks. Alguses aset leidnud segadus teenindava personaliga ajas tükk aega veel naerma. Me olime nagu mitteoodatud külalised. Seega hindeks kolm.

laupäev, 2. veebruar 2019

Käes on veebruar, "Maitsva Tartu" kuu. Esimesena Dorpat.

Nagu märkamatult on aasta möödunud ja kätte on jõudnud jälle veebruar, kus 14 Tartu restorani peakokka on valmistanud erimenüü "Maitsva Tartu" raames. Aeg on tõesti lennanud, kuid aastaga on kogunenud hulgaliselt ka uusi seiklusi ja kogemusi ning kui hakkasin meenutama eelmise aasta roogasid, siis pidin tunnistama, et ei mäletanud peaaegu mitte midagi. Hea, et blogipostitused on omast käest võtta, saab võrrelda selle aastaga. Tõsi, lugeda eelmise aasta maitseelamustest ja võrrelda selle aastaga, plaanin alles märtsi alguses, kui kõik kohad on ka nüüd külastatud. Just nimelt … ka sellel aastal planeerin einestada kõigis neljateistkümnes restoranis ning jagada oma elamusi blogi vahendusel.
 
Panime täna naisega õhtused riided selga ja läksime kella viieks Dorbati restorani. Nagu ikka esimese elamuse ootuses olid meeled ärevad ja ootused suured.
eelroog
Peakokk Matis Kool oli eelroaks valmistanud lilla kaheksajala, herne-wasabipüree, pressitud kurgi, kõrvetatud tomati ning koorese kastmega. Kujundus oli kena. Kaheksat jalga küll taldrikul polnud 😉, kuid kohe oli näha, et peakokk on vaeva näinud nii maitsete sobitamise kui erinevate komponentide taldrikule asetamisega. Eriti meeldis mulle herne-wasabipüree, mis koos salatiga maitses imeliselt. Kõrvetatud tomat ning pressitud kurk olid erilised ja maitsesid hästi. Kaheksajala serveeritud kombits aga nii hea polnud, isegi koos lisanditega mitte. Kuidagi tuim oli. Võibolla oli mul liiga hästi meeles Jaapanis ohtralt söödud kaheksajalapallid, mis olid hakitud kaheksajala lihast ning kuhu oli mahlasuse tõstmiseks mõningaid lisandeid pandud. Võibolla. Aga eelroog sai minult hindeks neli pluss.
 
pearoog
Pearoaks oli kirjas veisefilee suitsutatud õunapüree ja lihaleemes köömnetega röstitud aedviljadega. Hästi valmistatud veiseliha on alati minu lemmikute hulka kuulunud. Ka seekord ei pidanud ma pettuma, liha oli pehme, mahlane ja hästi maitsestatud. Lisandiks olnud suitsutatud õunapüree aga suisa imeline, sobis liha juurde oivaliselt. Ma pole kunagi proovinud õunapüreed liha juurde salatina. Kannuga lisatud kastmega soovitan järgmistel maitseelamuste otsijatel ettevaatlik olla. Väikestes kogustes lihale lisades andis see vürtsi juurde, kuid kui seda liiast peale valada, siis oli kaste liiga domineeriv. Õunapüreega ei soovita kastet üldse segada, eraldi maitsevad nad palju paremini. Minul õnnestus kastet lisada just vajalikul hulgal ning toit maitses hästi. Liha kogus oli piisav heaks kõhutäieks ning kokkuvõttes saab pearoale anda julgelt viis punkti. Nagu fotolt näha, oli ka toidu väljanägemine isuäratav.
 
magustoit
Magustoidu kohta ütles ettekandja, et seda olevat eelmised külastajad kiitnud. Kuid mulle tundusid pakutud mangoparfee ja kookossorbee pisut magusad. Juurde lisatud maasikad pisut tasakaalustasid magusust, kuid kolmest maasikaviilust ei piisanud. Lõpuks jäi ikka suhu selline liiga magus maik. Võibolla koos kohviga oleks magustoit teisiti maitsenud, kuid kohvi pole ma juba kolm aastat tarbinud. Ka abikaasa ei riskinud õhtul kohvi tellida. Kookossorbee oli serveeritud huvitavalt, šokolaadipalli sees. Kokkuvõtteks sai magustoit minult tugevad neli punkti. Kui maasikaid oleks olnud rohkem, iga suutäie juurde mõni viil, siis oleks ehk viiegi välja venitanud.
 
Selle aastal tahaks lühidalt anda hinnangu ka interjöörile ja teenindusele. Dorpati restoran on jõe ääres ja kena vaatega. Samas käivad akna alt inimesed mööda ja pisut häirivad mõnusat istumist. Laual põlev küünal lisas aga hea sooja tunde. Kui me kohale jõudsime, siis oli restoranis vaid kaks külastajat peale meie ja tänu meeldivale vaiksele muusikale oli täitsa õdus istuda. Kui aga tuli saali teise otsa kaheksaliikmeline laudkond, siis selgus, et saal kajab täitsa jubedalt. Kujundajad võiks mõelda midagi häältekõla summutamiseks. Teenindus oli meeldiv, tagasihoidlik ja kiire. Panen hubasusele ka hindeks neli.... miinusega.
 
Järgmisel nädalal on plaanis koguni kolm-neli menüüd ära proovida, seega oodake uusi blogipostitusi.

esmaspäev, 26. veebruar 2018

Maitsev Tartu kokkuvõte 2018

#maitsevtartu

Jätku leiba !
Kõik neliteist kohta on käidud. Ei kahetse. Lisaks mõnusatele söömaaegadele saime koos abikaasaga pisut igapäevarutiinist välja ja üheskoos arutada toidukohtade pakkumiste sisu üle. Kõige meeldejäävamad, üllatavamad ja maitsvamad toidud olid minu hinnangul:

Eelroad:
  • Meat Market - Küülikumaksasalat
  • Polpo - Pastinaak, sammal/ marineeritud sinepiseemned/ kuusevõrse
  • Gustav Gastro Cafe - Lõhe 57 °C võis hautatud musta riisi, peedikreemi ja meremarjaga

Põhiroad:
  • Dorpat - Köömne marinaadis lambafilee naerise ja porgandiga, kivipuravikukastme ja jõhvikatolmuga
  • Chez André - Sous Vide Brisket, ahjukreemine tuhel kartuli-brandande, karamelline hapukapsas, õhitud tatar, siidjas lillkapsakreem, õunakreem ja porruõli, punapeedi-šalott, kurk, leiva-demi glace
  • Polpo - Siiafilee,  spargel/ sidrunimajonees/ lehtkapsas
  • JOP Antonius - Heinasuitsunotsu (Rautsi talu röstitud porgand, lõssikaste, pastinaagikreem)
Magustoidud:
  • Chez André - Elegantne šokolaad täidetud suumagusa ahjus küpsetatud leivavormi, šokolaadi-Bavaroise’, maasikamaitselise käsitöö-kuumõlle-coulise’i,  sous vide sidrunkooriku ja šokolaadikristallidega
  • Polpo - Šokolaadi tiramisu, biskviit/ amaretto mascarpone/ roheline tee
  • Antonius - Karamellivaht
  • JOP Antonius - Lepapuu-panna cotta (vaarikatolm, astelpajujäätis)
Allpooltoodud tabelis leiate minu hinnang Maitsva Tartu toidukohtade pakkumistele. Kui klikite toidukoha nimetusel, siis liigute otse minu arvamusloole selle toidukoha pakutu kohta.
Toidukoht eelroog põhiroog magustoit KESKMINE
Polpo 5 5 5 5,00
JOP Antonius 5 5 5 5,00
Czez Andre 4 5 5 4,67
Vilde ja Vine 5 5 4 4,67
Gustav 5 5 4 4,67
Meat Market 5 4 4 4,33
Antonius 3 4 5 4,00
Truffe 4 4 4 4,00
Fii 4 3 5 4,00
Pierre 3 4 5 4,00
Dorpat 3 5 2 3,33
UmbRoht 3 4 3 3,33
Ülikooli kohvik 4 2 3 3,00
Spargel 2 3 3 2,67
KESKMINE 3,93 4,14 4,07 4,05

Mis kokkuvõtteks öelda? Meeldiv oli. Kui mõned erandid välja arvata, siis oli maitseelamused suurepärased. Oli meeldiv näha, et peakokad olid hingega oma tööd teinud ning tulemused olid nauditavad. Loomulikult tuleb kiita ka Maitsva Tartu idee autorit, sest just selline kampaania annab kokkadele võimaluse pingutada ja külastajatele põhjuse einestamas käia. Oma värvi andis üritusele juurde Eesti 100. sünnipäev.
 
Aitäh kõigile

!!

pühapäev, 25. veebruar 2018

Gustavi interjöör jätab soovida, kuid toidud on maitsvad


Gustavisse tekkis kohe sisse minnes selline imelik tunne, et kas siin me tahamegi lõunat süüa. Kuidagi kõle interjöör, lauad väikesed, põrand plaaditud ja porine. Meile pakuti veel lauda ka kohe köögiukse kõrval, kuid õnneks oli ka saali keskosas üks laud vaba ja saime vähemalt pisut rahulikuma koha. Kuid ikka jäi mulje nagu läbikäiguhoovist, mitte nagu heast kohvikust.
 
Kui toodi eelroog, siis läks tuju paremaks, sest lõhe 57 °C võis hautatud musta riisi, peedikreemi ja meremarjaga maitses tõsiselt hästi. Nii mahlast ja maitsvat kala pole mõnedel söögikohtadel isegi pearoaks välja pakkuda. Ettekandjalt saime teada, et seda hautati vees kinnises kotis ainult 10 minutit. Igal juhul oli tulemus suurepärane. Must riis, vutimunad ja peedikreem sobisid samuti roaga hästi kokku. Nii et maksimumpunktid minult eelroale.
 
Põhiroaks oli eestimaise põdra sisefilee musta küüslaugu, rukkilille ja kergelt tsitruselise kreemiga. Seda lugedes tekkis mõte - jälle väga pretensioonikas tooraine. Kuid kui esimene suutäis liha koos kastmega oli suhu jõudnud, sain kokka tunnustada. Liha oli mahlane ja hästi maitsestatud. Herne-kartulitamp sobis liha kõrvale ja must küüslauks oli minu jaoks üllatus. Lisaks Eesti lipuvärvile andis must küüslauk lihale mõnusa erilise maitse. Kokkuvõtteks - õnnestunud pearoog. Viis punkti.
 
Magustoiduks olid lumepallid põdrasambla-ürdisiirupi ja käsitööna valminud astelpajumoosiga. Moos oli rohkem küll õuna-porgandimoos astelpaju lisandiga, kui astelpajumoos. Minu arvates oleks astelpaju võinud olla palju rohkem, sest lumepallid või siis täpsemalt lumi, sest palle väga näha polnud, maitses väga magusalt. Põdrasambla-ürdisiirup oli huvitav, kuid minu arvates ei sobinud kuigi hästi moosi ja munavalgekreemi juurde. Siiski jäi magustoidust hea maitse ja hinne hea on sellega ära teenitud.
 
See oli viimane neljateistkümnes Maitsva Tartu söögikoht külastada. Kokkuvõtte kirjutan ehk nädala jooksul, et elamused saaksid pisut laagerduda enne kirjapanekut. Nüüd aga lähen poistele kartuliputru tegema, sest ka nemad soovivad saada häid maitseelamusi.

laupäev, 24. veebruar 2018

Vilde ja vine. Kolmeteistkümnes number ei pruugi alati õnnetust tuua.



Kolmeteistkümnendana külastasime Eesti Vabariigi 100 aastapäeval Vilde ja Vine´i, et nautida lõunasööki. Juba õues ootasid meid rahvusvärvides mütsikestega Vildede kujud ja sees oli hubane keskkond. Mis mulle eriti meeldis - rahvast polnud palju ja tänu sellele saime rahus nautida Vilde peakoka pakutud roogasid.
 
Etteruttavalt võib öelda, et kogu Vilde toiduvalik oli koostatud Eesti headest toiduainetest kui mõned üksikud lisandid välja arvata. Eelroaks olid näiteks Peipsimaa köögiviljad: muskaatkõrvits, peet, sibul, seen, pastinaak, lehtkapsas. Pärast toidu mekkimist julgen väita, et neist kodumaistest toiduainetest on võimalik kokku panna väga maitsev eelroog. Krõmpsud kale kapsa lehed oli selle roa pärliks ja üllatuseks. Tundus, et neid oli enne ahju panekut immutatud sidruni, sojaõli ja veel mingite maitseainetega. Minu avastuseks Maitsva Tartu toidukohtades on pastinaagi kasutamine salatites erinevatel valmistusmeetoditel. Annab tõesti toidule erilise ja hea maitse. Seened, mille liiki ma ka seekord ei suutnud määrata, ei domineerinud kuid harmoniseerisid muu toiduga. Igal juhul sobisid kõik produktid omavahel hästi kokku ja eelroast jäi suhu hea maik. Viis punkti.
 
Põhiroaks oli Kodavere haugikotlet koos kartulipüree, soolakurgi, haugimarja ja sibulaga. Nagu fotolt näete on serveering kaunis ja rahvuslik. Üllatusmoment oli ka juures. Kui noa haugikotleti sisse lõime, siis sealt hakkas välja voolama tilli, sidruni ja veel millegagi maitsestatud võid. Pole uus mõte, sest kiievi kotletti tehakse samamoodi, kuid samas andis see sulatatud maitsevõi nii kalale kui kartulipüreele väga hea maitse. Mis puudutab salatit siis ka see sobis toidu juurde hästi, kuid seda oleks võinud pisut rohkem olla. Ei jätkunud kogu kalakotleti juurde. Kokkuvõttes sai toit meilt hindeks viis.
 
Magustoiduks toodi jõhvikakook käsitööjäätisega. Selle roa juurde oli kasutatud lisandina granaatõuna seemneid, mis paraku pole eestimaised. Oleks ju võinud kasutada jõhvikaid või pohli. Kook ise koosnes kodujuustust ja küpsisealusest. Maitses hea, kuid üllatusmomenti polnud. Samad sõnad kehtivad käsitööjäätise kohta. mille alla oli puistatud kakaopulbrit - hea kuid mitte eriline. Kokku saan sellele magustoidule panna neli punkti.
 
Igati Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vääriline lõunasöök. Kui siia juurde lisada Saskia Alusalu neljas koht olümpiamängudel, meie poja Karl-Johannese teine koht Võru Kevade judoturniiril ja õhtune saunapidu perega, siis võib päeva lugeda kordaläinuks.
 
Kõigile lugejatele soovin: Head Eesti Vabariigi 100. aastapäeva !
 

Suurepärane maitseelamus Polpo´s

Reede õhtul einestasime Polpo´s. Oli väga meeldiv teenindus, kohe kui tulime leidis kelner aga meiega vestlemiseks Maitsva Tartu teemadel ja seda mitte viisakusest vaid tekkis täitsa dialoog meie vahel. Ka interjöör oli meeldiv, vaatamata keldrikorrusele. Aknad olid piisavalt suured ja andsid ruumile avarust juurde. Laua kaunistuseks oli kasutatud sinimustvalget linti, mis andis Eesti sünnipäevaeelsele õhtusöögile pidulikkust juurde.

Peakoka tervitus
Toitudest toodi kõigepealt peakoka tervitus, milleks oli vutimuna küüslaugukreemi, kalamarja ja paljude muude komponentidega, mis andsid kokku sellise hurmava maitseelamuse ... ja see suutäis tekitas isu. Ja kuidas veel. Igal juhul läksid ootused järgnevate toitude osas juba kõrgele.


Eelroog
Eelroog oli väga intrigeeriva nimetusega - Pastinaak;  sammal/ marineeritud sinepiseemned/ kuusevõrse. Ja väljanägemine oli veel intrigeerivam. Oli tunne, et meile pakutakse mulda ja sammalt. Lähemal vaatamisel võis kujunduses ära tunda Eesti rabapinna või metsaaluse. Väga originaalne kujundus. Ja maitse ... oh üllatust-üllatust pastinaagikreem koos pealepuistatud leivapuru, sinepiseemnete ja kuusevõrsetega kokku maitses suurepäraselt. Eriti huvitavad olid ahjus küpsetatud põdrasammal ja erilised kapsalehed. Excellent. Kindlalt kõige parem eelroog. Viis pluss. Täiuslik eestimaine maitseelamus.

pearoog
magustoit
Pearoaks oli siiafilee koos spargli,  sidrunimajoneesi ja lehtkapsaga. Või vähemalt pidi olema sest selgus, et spargli osakaal toidus oli olematu. Selle asemele oli aga lisatud erilist lillkapsalaadset aedvilja (vist romanesco lillkapsas). Igal juhul oli see aedvili suurepäraselt valmistatud ja väga maitsekas. LIsaks oli veel hernekaunu ja jälle neid krõbedaid kapsalehti. Siiafilee ja käsitsi valmistatud sidrunimajonees olid samuti suurepärased. Just see sidrunimajonees oli komponent, mis andis kogu roale juurde erilise maitse. Kokkuvõtteks selline unustamatu maitseelamus. Proovisime kelnerilt välja pinnida roa valmistamise saladusi, kuid ei saanud kuigi palju informatsiooni. Mis ma siis pearoale hindeks panen? Ikka viis pluss. Just see, mida me Maitsva Tartu raames ootasime - eriline, maitseelamus, kaunis serveering ja mis peamine ... maitses suurepäraselt.

Nüüd oli magustoidu osas ootused nii kõrgele aetud, et ... oi oi oi. Ja kui magustoit saabus, siis ei pidanud pettuma. Šokolaadi tiramisu;  biskviit/ amaretto mascarpone/ roheline tee ... maitses samuti suurepäraselt. Seda ehk ei saanudki nimetada magusaks toiduks, sest maitse oli selline mõrkjas. Amaretto andis tiramisu´le juurde omapära. Peale puistatud kakaopulber oli hea, kuid tekitas alguses elevust, sest kippus laudlinale pudisema. Panime magustoidupurgile leivataldriku alla ja saime probleemi lahendatud. Soovitasimegi lõpus kelnerile serveerida purk koos alustaldrikuga. Aga kui tagasi maitse juurde pöörduda, siis ... jälle super. Kõik komponendid sobisid omavahel ja moodustasid terviku, mida võis muudkui nautida ja nautida. Seekord oli mul isegi hea meel, et ma enam kohvi ei joo, sest minu arvates ei sobiks kohvi üldse selle magustoidu juurde. Pigem tee. Kokkuvõtteks jälle viis pluss. Polpo oli siiani kõige täiuslikum maitseelamuse pakkuja. Aitäh peakokale ja teenindajatele.

 

reede, 23. veebruar 2018

Ka Ülikooli kohvik ei suutnud üllatada

Neljapäeval käisime koos abikaasaga lõunatamas ülikooli kohvikus. Tal oli hea lähedal tulla, sest töötab sealsamas lähedal samas kui mina pidin jälle autole parkimiskohta otsima. Kesklinn, mis teha.
 
Eelroaks oli Karu-pâté, mis koosnes leivaviilukestest erineva töötlusega. Peale oli lisatud maitseaineid ja salatit ning kõrvale kreemitupsukesi. Serveering ja kujundus olid väga head - see põdrasammal koos jõhvikatega oli hea leid (fotol vasakul). No ja ega maitselgi viga polnud. Erinevad komponendid sobisid hästi kokku ja moodustasid terviku. Kui ma oleks seda eelrooga söönud esimeses Maitsva Tartu toidukohas, siis oleks sellele pannud isegi viie, kuid kuna tänaseks olen saanud tõsiseid maitseelamusi väga hästi valmistatud eelroogadest, siis panen sellele neli pluss. Oli hea, kuid midagi jäi justkui veel puudus, see i täpp, see tõeline maitseelamuse hetk. Mis teha hindamine põhineb ju võrdlusel - kui ei tea, mis on halb, siis ei suuda hinnata head ja kui oled söönud midagi väga maitsvat, siis tundub ka hea keskpärane. 
 
Pearoog oli metskits rohelise herne kreemi, kirsi-punapeedikastme ja kuningservikutega ... nii oli vähemalt kirjutatud Maitsva Tartu kodulehel. Aga nii palju kui ma ka kirsi-punapeedi kastet ei otsinud, seda ma ei leidnud. Selle asemel oli mingi grillkaste, mis pärines suure tõenäosusega purgist ehk see polnud küll ise segatud. Kindlasti olen ma sellist kastet poest ostnud. Mis puudutab metskitse, siis selle lihast oli tehtud kotlet, mis oli nii tuim, et isegi purgikaste ei suutnud seda mahlasemaks teha. Austerservikud, mis olid lisandiks, olid kõvad ja maitsetud ... andis tükk aega mäluda, et alla läheks. Minu arvates oli see hetk siiani kõige tõsisem pettumus. Kuidas saab niimoodi klienti petta (kastme teema) ja ühte toitu nii ebakvaliteetselt valmistada ... Kaks. Ja jutul lõpp.
 
Meile serveeritud toit
Maitsva Tartu kodulehe foto
Magustoit oli astelpajukreem pähklipralinee ja marjadega. Lisan sellest kaks fotot üks Maitsva Tartu kodulehelt ja teine mis meile serveeriti. Palun võrrelge ja leidke kümme erinevust. Nojah.... Sama teema mis põhiroaga. Toidu komponente on muudetud. Rääkimata marjade kogusest ja kaunistamisest. Ehk peaks tarbijakaitsega ühendust võtma eksitava reklaami küsimustes. Kui nüüd maitse juurde minna, siis sulatatud suhkur, millest koosnes pakutud roa ülemine ja alumine kiht, oli kõva ja krõmpsus hammaste all. Vahekihis olnud marjad ja kreem olid küll hapukad, kuid ei sobinud hästi kokku pealmise ja alumise kihiga. Üldse oli neid päris raske koos kahvlile saada. Marjad olid küll maitsvad nagu marjad peavadki olema. Kokku võib magustoidule panna hindeks kolme.
 
Kõige naljakam juhtum oli siis kui ma arvet küsisin. Nimelt küsis teenindaja, et kas maksan kaardiga või sularahas? Kuna ma sularahas tavaliselt ei arvelda, siis soovisin maksta kaardiga. Ettekandja tõi arve ja vabandas, et kaardimakseterminaalid ei tööta. Ja minul sularaha nii palju polnud. Kuna mul oli ka kiire, sest pidin juba veerand tunni pärast olema Veski tänava objektil, polnud aega pangaautomaadi juurde tõtata. Saatuse iroonia ... ei saanudki selle kesise lõunasöögi eest tasuda. Õnneks sain müügijuhi visiitkaardi ja juba autos istudes helistasin talle ning palusin saata arve oma meilile. Arve õhtul ka saabus ja saan nüüd tasuda. Jajah. Ma siiski tasun, ei hakka protsessima. Kuid samas ei soovita kellelgi minna Tartu Ülikooli kohvikusse Maitsva Tartu toitusid proovima.

pühapäev, 18. veebruar 2018

Kümnes maitseelamus Pierre´s


Kõigepealt tahaks kiita Pierre teenindust - kiire, meeldiv ja asjalik. Kohe rõõm oli seal olla. Ka interjöör ja meeleolu olid paigas. Akende ette paigaldatud suured peeglid olid väga omapärased kuid ei häirinud. Vaatamata sellele, et pühapäeva lõuna ajal oli rahvast palju, tundsime end abikaasaga mõnusalt.
 
Nüüd siis toidu arvustuse juure. Eelroaks oli tomati “Mousse“, parmesani sigari ja kirsstomatiga. tomati “Mousse“ on väga ilus nimi. Minu jaoks oli see vahustatud koore - tomatisegu. Kui vaatasin wikipediast järgi, mis on mousse, siis ega ma palju ei eksinudki - õhuline kreemjas toit. Igal juhul oli seda kreemjat ollust liiga palju ja see oli väga toitev. Õnneks toodi ka saia-leiba juurde ja koos saiaga sain eelroa söödud. Naine pakkus mulle enda oma ka, kuid rohkem ei tahtnud. Minu arvates pole õige serveerida sellist toitu nii suures koguses ja sellises vormis nagu fotol on näha. Kui oleks saia kõrval väikeses topsikeses nagu maitsevõi, siis oleks palju paremini sobinud, sest ega maitsel midagi viga polnudki. Aga hinne on kolm miinus. Lusikaga endale nii rammusat ollust sisse kühveldada on ikka liig mis liig.
 
Põhiroaks oli vasikapõsk, kartuli “mousseline“, porgandi confit , hapukurk, Gorgonzola kaste. Huvitav on, et nädal tagasi einestasin Pierre naaberkohvikus Truffe´s ja ka seal pakuti põselihast valmistatud rooga. Kas nad on omavahel kokku leppinud?
Põseliha oli päris hästi valmistatud, ainult õige pisut üle küpsetatud ja kergelt kõrbemaitsega. Samas see ei häirinud. Gorgonzola kaste sobis sinna juurde ideaalselt. Kui keegi ei tea, mis selline kaste endast kujutab, siis interneti avarustest leidsin, et see on hallitusjuustu kaste. Kuna tegelen erialaselt hallitustega, siis vaatasin järgi ka, mis perekonna hallitusseeeni juustu sisse on pandud. Selgus, et kasutatakse Penicillium´i perekonna samanimelist liiki. Selle kastme kohta võib küll öelda, et midagi sellist pole ma veel maitsnud. Kartuli "mousseline“ oli koos sellele asetatud õhukeste Parmesani juustu lehekestega maitsev. Porgand oli aga kõva, andis kohe närida. Maitsel polnud viga. Küsisin ettekandjalt, et mis tähendab confit ja sain selgituseks, et see on aeglaselt madalal kuumusel valmistatud toit. Vist oli seda porgandit liiga vähe aega küpsetatud. Ja lõpuks - hapukurk, mis oli tõeliselt hapu kurk ja ei sobinud selle toidu pehmete mahedate maitsetega kohe üldse kokku. Minust jäid kurgitükid taldrikule. Panin sellele toidule neli punkti ja usun, et ei teinud sellega kellelegi liiga. Muide ... kui ma vaatasin Maitsva Tartu lehel olevat selle toidu fotot, siis nägin, et kurgitükid olid seal palju suuremad ... ju siis on nad toitu juba korrigeerinud. Igal juhul sai kõhu ilma kurgita ka päris täis.
 
Magustoit oli karamelli maius,  “Guérande” meresool, mandlikrokant. Esimene suutäis tundus ideaalne. Mandli, karamelli ja muude lisandite maitsed sobisid kokku ideaalselt. Ma ei tea, kuhu oli lisatud seda meresoola, kuid igal juhul oli magustoit maitsev. Selle juurde oleks hästi sobinud mõru kohvi, kuid nagu mu tuttavad teavad, lõpetasin kohvijoomise juba mitu aastat tagasi. Sellepärast läksid viimased suutäied liiga magusaks. Õnneks leidin sidrunivee seest paar sidruniviilakat, millega sain maitse oma suus jälle hapukamaks. Inimeste maitsemeeled on erinevad, kuid mulle tundus, et siia oleks  pidanud lisama midagi haput juurde. Vaatamata sellele panin magustoidule viis miinus, sest magusate maitsete harmoonia oli täiuslik.
 
Nüüd on jäänud veel neli toidukohta käia. Neljapäeval lõunastame Ülikooli kohvikus, laupäeval, Eesti vabariigi sünnipäeval, naudime toitu Vilde ja Wine´s ning pühapäeval on plaanis einestada Gustav´is. Ainult Polpo aega pole veel paika saanud. Ehk õnnestub reede õhtul seda kohta külastada.

laupäev, 17. veebruar 2018

Kärarikas Umb Roht

 
Laupäeval lõunastasime restoran-vinoteegis Umb Roht. Restorani mõõtu see koht küll välja ei anna, pigem on interjöör nagu pubil või kohvikul. Mis aga kõige rohkem häiris oli kohutav müra. Ma saan aru, et seal oli palju rahvast, umbes 3/4 kohtadest olid täis, kuid samas on ka eelmistes kohtades sama palju külastajaid olnud ja neis oli vaikne. Kaldun arvama, et müra kumuleerumine oli tingitud siiski ruumi geomeetriast või siis interjöörist. Igal juhul hakkas seal täitsa pea valutama sellest kohutavast melust.
 
Toitudest toodi eelroaks pärast 20 minutilist ootamist käsitöö rukkileib 64° muna, kuivatatud kirsstomati ja kurgigeeliga. Rukkileib maitses huvitavalt, nagu karask. Muna aga oli täiesti maitsetu, isegi siis kui seda koos leiva ja kurgikeeliga mekkida. Ka see muna oli selline pehmepoolne, kuid sai vähemalt kahvliga süüa. Kuivatatud kirstomatid andsid pisut maitset juurde, kuid ikka jäi eelroog suhteliselt maitsetuks. Seega sai eelroog minult keskpärase hinnangu ehk kolm punkti. Mina soovitaks muna peale kergelt soola ja musta pipart puistata, annab oluliselt maitset juurde. Ei peagi alati mingeid eksootilisi maitseaineid kasutama. Kahjuks polnud laual ei soola ega pipart, muidu oleks selle toimingu ise ära teinud.
 
Pearoog oli hanekotlet karamelliseeritud juurpeterselli ja valge veini emulsiooniga. Peab kohe kiitma juurpeterselli valmistajat, sest see oli pearoa pärl. Jätsin tükikese kõige lõppu, et seda head maitset kauem nautida. Mina oleks selle toidu nimetanud "juurpetersell lisanditega", sest kõik muu kahvatas juurpeterselli kõrval. Kotlet oli suhteliselt maitsetu ja kuiv, seda tegi mahlasemaks lisatud kaste, kuid mitte oluliselt maitsekamaks. Brokoli - lillkapsa püree teadupoolest pole ka just eriti tugeva maitsega. Seega jäi praad kokkuvõttes suhteliselt maitsetuks. Üle nelja punkti ma sellele ei pane. Ehk plussi lisan lõppu ja seda tänu juurpetersellile.
 
Magustoit Umb Roht´is
Magustoiduks oli pirni-confit röstitud pähklite ja mandlikreemiga. Pirni nimetus oli huvitav, kuid maitse pirnikompoti moodi. Mis puudutab mandlikreemi, siis see oli tavaline vahukoor, kuhu oli peale puistatud mandleid. Vähemalt minu maitsmismeel ei eristanud küll mingit erinevust vahukoorest. Huvitav on ka asjaolu, et fotol Maitsva Tartu kodulehel oli üks kaste või kreem rohkem ... ehk oligi see mandlikreem. Seda ei oska enam arvata, vaadake ja arvake ise. Nojah - magustoit sai ka kolm punkti.
Umb Roht magustoidu foto Maitsva Tartu kodulehelt

Kokkuvõttes selline keskpärane lõuna. Meelde jäi vaid see kohutav müra. Maitseelamust ei saanud. Igal juhul ei ole mul enam mingit huvi seda toidukohta, mis nimetab ennast restoran-vinoteegiks Umb Roht,  veelkord külastada. 
 

reede, 16. veebruar 2018

Rammus kõhutäis

 
Tänane õhtusöök oli meil Fii´s. Kui keegi veel ei tea, siis Fii on Lõunakeskuse kõrvale rajatud hotelli Sophia restoran. Aadress Ringtee 75 on eksitav.
Interjöör on seal hubane ja aknaäärsed kohad, mis meil olid, andsid õhtusöögile juurde mõnusa vaate. Eriti meeldiv oli Fii kiire teenindus. Vaatamata sellele, et restoranis olid suurem osa kohti täis, kulus teenindusele ja toidu nautimisele alla tunni. Teenindajaid oli meeldivalt palju ja köögi jõudlus hea.
 
Suitsuforelli-rulette tšipsidega oli eelroaks. Mina nimetaks seda maamehe kombel suitsukalasalatiks, kus oli kokku segatud kala majoneesiga. Tšipsid tegid toidu veidi erilisemaks, kuid suitsukala tugev maitse siiski domineeris. Igal juhul oli see üks rammusamaid eelroogasid, mis ma Maitsva Tartu raames olen söönud.  Eelroa kõrvale pakuti omavalmistatud leiba, mis oli kõikidest siiani maitstud leibadest kõige maitsvam, omapärasem ja erilisema serveeringuga. Leivale oli lisatud mingi kombinatsioon seemnetest ja vist pähklitest. Leiva juurde palutud maitsevõi sobis sooja leiva kõrvale. Just tänu sellele leivale panen eelroale neli pluss. Ilma leivata oleks maitseelamus olnud kõva kolme vääriline. NB ! Kui taldrikul olev toidukogus tundub väike, siis pärast selle lõpetamist oli kõht juba parajalt täis. Majonees ja kartulitšipsid olid päris toitvad.
 
Pearoaks toodi lambalihaburger kolmel moel. Kahjuks vuristas ettekandja burgerite koostise nii ruttu ette, et ma ei suutnud meelde jätta. Proovin kirjeldada sisu maitse järgi. Esimese nimetasin ma enda jaoks traditsiooniliseks hamburgeriks, kus lisaks maitsekale lambalihakotletile oli veel marineeritud kurk, mis oli väga tugeva marinaadi maitsega, majonees ja salatileht. Kui kotleti maitse välja jätta, siis ega see esimene väga palju tavalisest kiirtoidukohtades pakutavast hamburgerist ei erinenud.... nii palju kui ma mäletan viimasest burgerisöömisest, mis oli küll aastaid aastaid tagasi. Teise burgeri nimetasin ma "lambalihaburger peekoniga". Nimelt oli teisel burgeril kurgi asemel peekoniriba. Nojah. Ikka maitses nagu burger. Kolmas neist oli aga kõige huvitavam, seal oli kaste sinihallitusjuustuga, mis tegi vürtsise lambalihakotleti eriti maitsvaks. Aga ümbritsev sai oli ikka samasugune nagu teistel. Üldse oli saia osakaal toidus minu arvates liiga suur ja sai ise liiga tavaline burgerisai. Soovituseks teistele burgeriproovijatele - ärge pulki enne sööma asumist välja võtke, muidu laguneb burger koost ja saate komponente vaid ühekaupa süüa. Kokkuvõtteks - kolme burgeri peale kokku kolm punkti.
 
Magustoiduks oli seekord Hot & Cold ehk vanillijäätis šokolaadi-fondant´iga lisaks oli magusat tasakaalustav hapukas vaarikamoos. Väljanägemine polnud suurem asi, kuid maitses hästi. Päris huvitav oli leida külma katte alt soe šokolaadi-fondant. Lisandid olid ka sobivad ja asjakohased. Nii et lõpuks jäi suhu meeldiv maitse šokolaadist ja moosist. Magustoit sai minult viis punkti.
 
Kokkuvõtteks sai kõht kõvasti täis ja kalorite hulk oli muljetavaldav. Ehk oleks pidanud selle toidukorra rohkem päeva peale ära sööma. Oma mälestusi blogisse kirjutades mõtlen, et peaks õhtul veel korra jalgratast väntama ja jalutama, et keha jälle tasakaalu saada.