pühapäev, 4. veebruar 2018

Chez André - tuntud oma erilisuses



menüü
Tänane pühapäeva lõuna sai nauditud Chez André´s. Vaatamata sellele, et olen seal juba korduvalt einestanud, suutis ta jälle mind üllatada. Seda, et peakokk isiklikult käib toite tutvustamas ja isegi kastet toidule valamas, ei juhtu ka igal pool. Samuti torkab Chez André menüü silma oma rikkalike võõrkeelsete nimetustega ... nagu peakokk ise ütles: "Ma soovin kliente koolitada". Igal juhul tasub enne sinna sööma minemist sõnaraamatuga pisut tööd teha, muidu ei pruugi menüüs olevast arugi saada.
 
Krõbisev pehme krabi
Eelroog: Krõbisev pehme krabi, värske salat, kardemoni-kirsi-tomatikompott, tammesuitsu-kaerahelbed. Krabi oli serveeritud salati kohal vardas ja tõesti krõbises hamba all, sest seda küpsetati rohkes õlis. Krabi maitse oli aga nagu mistahes õlis küpsetatud paneeritud toidul ehk krabi maitset ei tundnudki. Salat aga mekkis väga hea, kardemoni-kirsi-tomatikompott ja suitsused kaerahelbed sobisid ideaalselt kokku, moodustades koos erinevate maitseainete lehtedega väga hea koosluse, mis jättis suhu mõnusa hapuka maitse. Võttes krabi ampsu koos salatiga, siis oli domineerivaks salati maitse. Võib-olla oligi see koka poolt taotluslik. Kes teab. Aga salat sai minult neli punkti. Ilma krabita oleks viis saanud ...
 

pearoog, mida on raske kirjeldada

Pearoaks oli Sous Vide Brisket, ahjukreemine tuhel kartuli-brandande, karamelline hapukapsas, õhitud tatar, siidjas lillkapsakreem, õunakreem ja porruõli, punapeedi-šalott, kurk, leiva-demi glace. Nii oli kirjas Maitsev Tartu kodulehel. Kui aga vaadata fotol olevat menüüd, siis oli toiduks hoopis Sous Vide veise rinnatükk. Seega õppisime seekord, et Brisket tähendab rinnatükki. Liha oli hästi läbi hautatud, pehme ja maitsekas. Lihale oli pandud kapsast ja kurki. Kui nüüd keegi arvab, et see maitses nagu jõuluroog praekapsaga, siis ta eksib. Kapsas ei maitsenud karvavõrdki nagu praekapsas vaid oli sellise magushapuka maitsega ja sobis ideaalselt liha juurde. Kõige rohkem üllatas mind aga kartuli-brandande, mis oli selline kartuli-munakollase-javeelmillegi segu. Pole veel kunagi midagi sellist söönud. Meenutas see aga kõige rohkem kartuli munaputru aga maitse oli loomulikult kordades rikkalikum. Peaks peakokalt järele uurima, millest ta seda teeb ja kodus järele proovima. Igal juhul oli see midagi sellist, mida sooviks veel ja veel maitsta. Kõige all oli aga lillkapsa- ja õunakreem. Selline kreem sobis hästi nii kartuli kui ka lihaga. Üle oli toit puistatud veel erinevate maitseainete lehtedega ja leivapuruga. Kuidas küll on võimalik nii palju erinevaid maitseid panna kokku nii hästi maitsvaks roaks? Täielik meistritöö. Soovitan soojalt teistelegi - minge proovima ja te ei kahetse. Minu poolt pearoale kindlalt viis punkti.
 
Ja siis saabus magustoit: Elegantne šokolaad täidetud suumagusa ahjus küpsetatud leivavormi, šokolaadi-Bavaroise’, maasikamaitselise käsitöö-kuumõlle-coulise’i,  sous vide sidrunkooriku ja šokolaadikristallidega.
Tõeline üllatusmuna. Kui kastet sokolaadimunale valada, "koorus" sellest välja leivavormi ja sidrunikohupiima täidis, mis koos lisatud hapuka kastme ja ümbritseva kergelt mõru šokolaadiga andsid kokku sellise maitse,  mida tundsin suus veel kojugi jõudes. Sidrunikohupiim tasakaalustas šokolaadi magusust ja leivavorm aitas neil maitsetel seguneda ühtseks meeldivaks massiks. Just selline peab üks magustoit olema - eriline maitsekas punkt söödud mitmekäigulisele lõunale, mis jätab suhu ja meeltesse erilise kauakestva maitseelamuse. Hindeks loomulikult viis punkti. Kui oleks saanud, siis oleks hinnanud selle toidu hindega A - suurepärane !
 
 

Üllatusmuna

Kokkuvõtteks võib öelda, et Chez André on koht, kuhu tasub minna siis, kui soovite midagi erilist nautida. Huvitav on ka see, et toidu kogus tundub taldrikule vaadates väike, kuid süües täitub kõht parajat moodi.
 
Järgmine toidukord on meil kolmapäeval ja siis on plaanis lõunatada Sparglis, kus peaks olema mereandidest lõunamenüü. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar